ŽENE U EKSTREMNIM SPORTOVIMA

BMX VOZAČICE PRVI PUT NA PANNONIAN CHALLENGEU 'Volimo izvoditi opasne trikove koji će i dečke ostaviti zabezeknutima'

 
Gemma Corbera Collado i Teresa Fernandez-Miranda
 Vlado Kos / CROPIX

- Morala sam naučiti frontflip, jer prije toga me dečki nisu shvaćali ozbiljno kad bih se pojavila u skateparku. Zadirkivali su me. Znaš, frontflip ne znaju ni svi dečki. To je jedan od zahtjevnijih, opasnijih trikova na biciklu, a ja sam jedna od dvije cure na svijetu koja ga izvodi. Sada više nema zadirkivanja. Općenito volim izvoditi velike i opasne trikove, koji će i dečke ostaviti zabezeknutima - govori mi Shanice Silva Cruz (26), Nizozemka koja je stigla na osječki Pannonian challenge odmjeriti snage s dvadesetak BMX vozačica iz čitavog svijeta.

Napokon je na tom kultnom natjecanju predstavljena i ženska konkurencija u BMX - u. Stigle su zbog toga Čileanke, Njemice, Britanke, Argentinke, Australke... sve one, zapravo, ganjaju normu za nadolazeće Olimpijske igre, gdje je freestyle BMX inauguriran kao sportska disciplina. Tokio će 2020. biti važno mjesto za ekstremne sportove, jer osim freestyle BMX-a, održat će se po prvi puta i skate natjecanje.

Osijek, 090619. 
20. Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta. Zavrsni dan. 
Na fotografiji: kvalifikacije BMX za zene. Teresa Fernandez-Miranda iz Spanjolske. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Teresa Fernandez-Miranda iz Španjolske

- To je sjajna činjenica, jer zbog tog olimpijskog hypea sada ima više novaca u cijeloj industriji. Napokon su i cure počele dobivati budžete od sponzora pa nam je lakše putovati po svijetu i natjecati se. Sve do prije dvije godine, bilo je nemoguće biti BMX profesionalka, a sada imamo priliku napokon biti ravnopravne s muškarcima i u tom smislu - komentira Shanice pa nadodaje kako se s frontflipom dugo mučila. Prvo ga je učila u foam pit (bazen sa spužvama), a kasnije ga je prenijela u skatepark.

Osijek, 090619. 
20. Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta. Zavrsni dan. 
Na fotografiji: kvalifikacije BMX za zene. ShaniceSilva Cruz
iz Nizozemske. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Shanice Silva Cruz iz Nizozemske

- Prvi put bez spužvi, izvela sam salto unaprijed na jednom natjecanju. Na natjecanjima sam uvijek nekako nabrijanija. Osjećaj je bio nevjerojatan, doskočiti taj trik nakon cijele te borbe je neopisivo - prisjeća se Nizozemka.

Doista, ženska je konkurencija na Pannonian challengeu dokazala ono o čemu se već neko vrijeme govori. Ženski BMX sport uspinje se strelovito, po svoj prilici brže nego muški, koji je dosegao, čini se, svoj brutalni vrhunac. Sada su pak cure na redu, a izvode sve atraktivnije i opasnije trikove: vidjeli smo tailwhipe, barspine u svim varijantama, no - handere, visoke 360 rotacije i tehničke i kreativne linije svuda po osječkom skateparku, za kojega natjecateljice govore kako je jedan od ponajboljih na svijetu.

Teška vrućina i komarci, koji su odavno trademark Pannoniana, nisu nikome pokvarili zabavu. Srećom je Drava blizu pa se sportaši i sportašice imaju gdje osvježiti nakon napornih vožnji. Vrijeme je i dozrele topole, a ima je mnogo u blizini pa je neobično promatrati pufaste pahuljice koje lete kroz užareni skatepark i podsjećaju na snježnu mećavu. BMX - ericama, logično, ne smeta to paperje; lete uokolo kroz skatepark na svakovrsne načine, pokušavajući impresionirati suce i primaknuti se toliko željenoj Olimpijadi. Španjolke Teresa Fernandez - Miranda (24) i Gemma Corbera - Collado (27) također su stigle u Osijek po svoje bodove, i to u pratnji menadžera tima i trenera. Pritom nastupaju i u dresovima nacionalne reprezentacije; BMX sve više izgleda kao ozbiljan, a ne samo ulični sport.

Osijek, 090619. 
20. Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta. Zavrsni dan. 
Na fotografiji: kvalifikacije BMX za zene. GemmaCorbera Collado i TeresaFernandez-Miranda 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Gemma Corbera Collado i Teresa Fernandez-Miranda

- Oduvijek sam na biciklu. Od malih nogu sam pedalirala okolo-naokolo, nisam imala mira. Onda me zainteresirao ekstremni biciklizam i prvo sam dugo bila uplašena. Nisam ozbiljno vozila, došla bih u skatepark i samo bi sjedila, bilo bi me strah. Ali onda sam se opustila i krenula pokušavati trikove. Sa svakim doskokom rješavala sam se straha i sada sam tu gdje jesam, vozim profesionalno BMX i to je moj cijeli život - komentira Teresa za koju je njezin trener uvjeren kako će se plasirati na Olimpijske igre u Tokiju.

Njezina kolegica iz reprezentacije Corbera - Collado u Barceloni radi kao mehaničarka bicikala, a u slobodno vrijeme predano trenira i posjećuje prestižna BMX natjecanja. Prvi put je u Hrvatskoj.

Osijek, 090619. 
20. Pannonian Challenge, festival ekstremnog sporta. Zavrsni dan. 
Na fotografiji: kvalifikacije BMX za zene. Teresa Fernandez-Miranda iz Spanjolske. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Teresa Fernandez-Miranda iz Španjolske

- Tako sam sretna da sam ovdje, Osijek je prekrasan grad, a vaš skatepark mi baš leži, prekrasan je za vožnju. Ja sam dosta nova u BMX-u, jer ranije sam vozila freestyle mountain bike, a to je nešto veća bicikla. Odlučila sam se prebaciti u BMX disciplinu, da vidim dokle tu mogu doći. Mountain bike mi je valjda bio malo dosadio, i rekla sam zašto ne, ajmo probati BMX. Ma, ja ti obožavam sve varijante bicikla, pedalirat ću zauvijek - govori Corbera - Collado.

Inače, dvadeseto je izdanje ekstremnog osječkog festivala, osim BMX-erica, ugostilo i natjecanja u skateu, rolama i po prvi puta u - ekstremnoj vožnji romobila. To je tek bilo nevjerojatno za gledati. Romobil, prijevozno sredstvo kojime se obično ide na posao, u skateparku postaje nešto sasvim drugo i njime se skače visoko, rotira u svim smjerovima i "grajnda" po zidićima. Sport je ludo napredovao u zadnjih nekoliko godina, i vozači romobila su se od onih koje skejteri zadirkuju prometnuli u opasne vozače koje se promatra zadivljena lica.

- Nitko nam se više ne ruga. Letimo visoko i imamo stila. Ovdje su došli najbolji vozači romobila koji postoje, tu je i Zelinka, on je institucija sporta - reći će Emanuel Bastaja, jedan od ponajboljih hrvatskih romobilista, a njegove će riječi potvrditi i proslavljeni hrvatski ekstremni biciklist, Mislav Mironović.

- Može se reći da ih ni ja prije nisam shvaćao najozbiljnije, no ovo što danas rade je nevjerojatno - govori mi dok pokazuje s telefona snimku jednog vozača romobila, koji je skočio backflip s oko četiri metara visine, i to na "flat" osječkog skateparka.

Natjecanje u rolama je također bilo brutalno, stigli su najbolji vozači današnjice, a u finale se plasirao i naš roler Tin Hadžiomerspahić, napravivši malu senzaciju u tako snažnoj konkurenciji.

- Bolesno je. Svi relevantni roleri su tu, kao i japanska repka koja ima svjetskog prvaka.

Stigla su opet top imena i drago mi je da sam se ugurao među njih. Level vožnje je bio nenormalan. Uskoro odlazim na važno natjecanje World Roller Games i ovo je odličan poticaj - govori Hadžiomerspahić.

U muškoj BMX konkurenciji Varaždinac Marin Ranteš, kojeg ćemo po svoj prilici gledati na Olimpijadi u Tokiju, plasirao se sjajnim vožnjama u finale gdje je odvozio za brončanu medalju, isto kao i Bruno Vranić u skate konkurenciji. Pannonian je opet potvrdio da su hrvatski ekstremni sportaši uz bok najboljima na svijetu. Podijeljen je i bogat nagradni fond od desetak tisuća eura, a sportski je program pratio i onaj glazbeni. Fešte su bile duge i divlje, kako i priliči ekstremnim sportašima te njihovoj publici.

Raseljena je Slavonija tako iznova postala centar svijeta ekstremnih sportova, barem nakratko, i nije bilo važnog aktera iz tog svijeta koji nije izvodio akrobacije svojim vozilom na lijevoj obali Drave. Dvadeseti je Pannonian opet dokazao kako spada u sam vrh svjetskih festivala ekstremnog sporta, pa se već radujemo i idućem izdanju na kojemu ćemo, nadajmo se, i mi imati svoju natjecateljicu na BMX - u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:45