SPEKTAKL U LAS VEGASU

BOKSAČKA POSLASTICA KOJU NITKO NIJE OČEKIVAO Meksička super-zvijezda branit će titulu protiv slavnog Britanca

Nov 21, 2015; Las Vegas, NV, USA; Canelo Alvarez (purple trunks) and Miguel Cotto (pink trunks) box during their WBC & Ring Magazine middleweight boxing title fight at Mandalay Bay Events Center. Alvarez won via unanimous decision. Mandatory Credit: Joe Camporeale-USA TODAY Sports - RTX1V8OY
 © USA Today Sports / Reuters / USA Today Sports

Meksikanac Saul "Canelo" Alvarez (46-1-1, 32 KO) branit će WBC titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji protiv Britanca Amira Khana (31-3, 19 KO) 7. svibnja u Las Vegasu. Iako točna lokacija još nije poznata, pretpostavlja se da će ovaj meč "krstiti" novu T-Mobile Arenu u Las Vegasu koja će primati 20 000 ljudi, a trebala bi biti otvorena sredinom travnja ove godine, piše Dan Rafael iz ESPN-a.

Meč će se održati na dogovorenoj težini od 70.3 kilograma, 2.3 kile ispod limita srednje kategorije. Ova težina odgovara Canelu koji je na tom limitu i osvojio titulu legitimnog prvaka srednje kategorije protiv Miguela Cotta, a ide na ruku i Khanu koji se nikada nije borio iznad limita velter kategorije, (67 kilograma).

Ovaj borba ulazi u anale već po samoj činjenici da se održava, budući da ni jedan detalj, ma ni sumnja u potencijalne razgovore oko meča, nije iscurila u medije prije nego što je službeno objavljeno da će se održati. Kada su u pitanju velike boksačke face, a Canelo i Khan (potonji u nešto manjoj mjeri), to sigurno jesu, glasine o meču obično kolaju mjesecima prije službene potvrde. Ovaj put - ni slova.

Dva su razloga zbog kojih nitko nije ni pomislio da će se ova dvojica naći u ringu. Prvo, obojica su imali širok izbor protivnika u svojim težinskim kategorija, što pogotovo važi za Amira Khana, srebrnog olimpijca iz Atene i bivšeg prvaka u poluvelter kategoriji, za kojeg se očekivalo da će u lipnju boksati za WBC naslov u velter kategoriji protiv novopečenog prvaka Dannyja Garcie, koji je Khana nokautirao prije četiri godine. Canelo je pak mogao birati između više kvalitetnih protivnika u srednjoj kategoriji i polusrednjoj kategoriji, ponajprije neporaženog WBA i IBF prvaka Genadija Golovkina koji želi ujediniti sve pojaseve u srednjoj.

Taj meč bi nesumnjivo bio najveći spektakl u boksačkom svijetu, ali veliki problem u realizaciji te borbe je Canelova želja da se i dalje bori ispod limita srednje kategorije na što Golovkin, s punim pravom, ne želi pristati (pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da Meksikanac u pravilu rehidrira na 77-78 kilograma između službenog vaganja i meča).

Drugi je razlog činjenica da će meč prenositi HBO (jasno, na pay-per-view platformi) s kojim usko surađuje Golden Boy koji promovira Canela. Khana pak promovira siva eminencija boksa Al Haymon, kojeg Golden Boy Promotions tuži za 300 milijuna dolara i čiji su odnosi s HBO televizijom bili nepostojeći. Očito je potencijalna zarada nakratko premostila nesuglasice.

Iako za obojicu trenutno ima boljih mečeva u njihovim kategorijama, ova borba će ponuditi intrigantan ogled dvije boksačke zvijezde različitih stilova. Canelo je izuzetno snažan borac vrlo solidne tehnike koji pritišće suparnika i traži nokaut, dok je Khan tehnički vješt napadač koji brzinom kretanja i udaraca lomi suparnika. Britanac bi se lako mogao pokazati problematičnim za Canela, kojeg je 2013. školovao Mayweather, ali smatramo da će Canelova snaga biti presudna u meču. Ako uzdrma Khana u bilo kojem dijelu meča, Britanac bi vrlo lako mogao potonuti, baš kao protiv gore spomenutog Garcie i ranije Kolumbijca Prescotta. Uostalom, Canelo će u ring ući desetak kilograma teži od Khana koji uza svu brzinu naprosto ne posjeduje snagu da diktira tempo Canelu, osim ako ne izvede savršeni plan 'a la Mayweather', što je lakše reći nego provesti u djelo

U svakom slučaju, meč će bez sumnje biti vrlo unosan za sve uključene strane, a ostaje nada da će u slučaju pobjede Canela Alvareza pripremiti teren za njegov jesenski okršaj s Golovkinom.

Golovkin brani WBA i IBF naslov protiv Wadea

Malo nakon što je objavljena vijest o meču Canela i Khana, potvrđen je i novi protivnik WBA i IBF prvaka Genadija Golovkina (34-0, 31 KO). Strašni Kazahstanac naslov će braniti protiv osam godina mlađeg Amerikanca Dominica Wadea (18-0, 12 KO) koji je svoju šansu zaslužio jedino iz razloga jer nitko drugi nije htio ući u ring s nokaut-mašinom srednje kategorije.

Canelo i Golden Boy isposlovali su od WBC-a odgodu obavezne obrane naslova protiv Golovkina za drugi dio godine, što je Kazahstanca logično usmjerilo na preostalog nositelja abecednog naslova u srednjoj, WBO prvaka Billy Joea Sandersa. No, Englez je ispravno procijenio da nema nikakvih šansi u tom meču pa je kroz postavljanje nerealnih financijskih zahtjeva eskivirao borbu za ujedinjenje naslova. Sljedeća opcija bio je neugodni Tureano Johnson, prvi izazivač za IBF naslov, ali njega je nažalost spriječila ozljeda. Na kraju je svoju šansu dočekao Wade, čija je jedina spomena vrijedna pobjeda bila protiv Sama Solimana u lipnju prošle godine. Po svim procjenama, protiv Golovkina neće preživjeti više od nekoliko rundi.

Jedina dobra stvar u ovoj priči jest da bi nakon novog razočaravajućeg protivnika Golovkin napokon mogao dobiti priliku protiv Canela u jesen, pod uvjetom da obojica slave u svojim mečevima. Ako se taj ogled ostvari, to će tek biti istinska boksačka poslastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:27