SKANDAL U BOKSU

Boksaču Tomasoviću prijeti suspenzija?

Hrvatski boks napokon je iznjedrio snažno splitsko-zagrebačko suparništvo, koje prijeti prerastanjem u skandal
Zagreb, 200210.Cerska 3, boksacki klub Leonardo, sparing boks mecevi za ulazak u reprezentaciju.Na slici: Ivan Andrasic (crvena majca), Marko Tomasovic (crna majca).Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Splitski superteškaš Marko Tomasović osvojio je hrvatski naslov, pobijedivši u izravnim mečevima trojicu najvećih konkurenata, među njima i dvojicu pulena hrvatskog izbornika Leonarda Pijetraja, koji ga je nedavno izostavio iz reprezentacije.

Hrvatski olimpijac prije nekoliko je tjedana upravo u Pijetrajevoj dvorani ispao iz reprezentacije nauštrb Dine Mansoura i Ivana Andrašića. Izbornik je procijenio da na Hrbićevu memorijalu treba nastupiti spomenuti dvojac, a Tomasoviću je poručio da se idući put bolje pripremi.

- Vrlo je pristrano od izbornika suditi na temelju jednog sparinga i zbog toga me izbaciti iz reprezentacije. Međutim, motivirao me, nagnao da još jače treniram. Zapravo mi je pomogao - objašnjava perjanica splitskog BK Pit Bull i preispituje Pijetrajevu stručnost:

- Koje su uopće njegove reference? Temeljem čega se smatra stručnjakom? U boksačkoj karijeri imao je samo nekoliko mečeva. Nema nikakvo formalno obrazovanje, a uzima si slobodu kritizirati braću Kličko ili Holyfielda. Očito je mnogo čitao o boksu i gledao filmove.

Iako su mečevi u Omišlju završavali kontroverznim sudačkim bodovanjima, ostaje činjenica da je Tomasović iskoristio prvu priliku da se revanšira izborniku. U trijumfalnom pohodu nanizao je Andrašića (1-0), Mansoura (7-5) i potom u finalu još jednog Pijetrajeva učenika - Filipa Hrgovića (5-4).

- ‘Skinuo’ sam sva tri konkurenta. Mansour i Hrgović odlični su boksači i izvanredni momci. Oni me tjeraju da budem još bolji. Vjerujem da će izgraditi velike karijere, ali još su vrlo mladi i neiskusni. I prije sam zaslužio nastup na lipanjskom Europskom prvenstvu u Moskvi, ali sad valjda više nema nikakve dvojbe oko toga - tvrdi Tomasović.

Izbornik je kasnije rekao da će od splitskog superteškaša tražiti ispriku prije nego ga vrati u reprezentaciju.

- Neću dopustiti takvu komunikaciju. Tomasović ne može procjenjivati o mojoj stručnosti. Neću ga pozvati u ‘nacionalni dres’ dok se ne ispriča. Bolje neka razmisli zašto se u ringu muči s juniorima - rekao je Pijetraj.

Neslužbeno doznajemo da bi zbog Tomasovićevih izjava mogao reagirati i Izvršni odbor Hrvatskog boksačkog saveza (HBS). Njegov trener Ante Matas već je suspendiran na 12 mjeseci zbog istog prijestupa. Na dnevnom redu svakako će biti i sudački kriteriji u Omišlju, kao i odluka da se Tomasovića proglasi najboljim boksačem turnira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 14:41