LINO IZ BEČA U SKOPLJE

Červar: Mladi igrači obranili su moju strategiju

Rukometni izbornik nije se ni vratio u Zagreb, već je iz Austrije odmah krenuo za Makedoniju
 Joško Ponoš / Cropix

SPLIT - Kako sam s Linom Červarom proveo neko vrijeme na pripremama u Makarskoj, ponadao sam se da će se javiti na mobitel, zanimljiv kao čovjek koji je pustio srebro da bez njega stigne u Hrvatsku, ali ništa. Možda je Červarova ostavka zbilja bila njegov “lažnjak s predumišljajem”, ali nisam ni ja od jučer pa sam ga osokolio mobitelskim porukama i naposljetku, evo ga:

- Ni slučajno sada nije vrijeme za razgovor o ostavci i volio bih da se ne objavi niti to što sam rekao. Jedino je bitno da je pobijedila hrvatska rukometna mladost. Poraz od Francuske samo je stvar rezultata, a utakmica koju su odigrali i sve što su pokazali na prvenstvu Europe u Austriji potvrđuju njihov talent, kvalitetu, stručnost, ljubav prema rukometu i odanost reprezentaciji te jamstvo iznad svega da će na svakom idućem natjecanju napredovati.

Na sva potpitanja s primjesom internih problema u reprezentaciji Červar ne želi odgovarati, ali činjenica da se javio govori o Červarovu odnosu ne samo prema svojoj ambiciji nego i prema hrvatskome rukometu i započetom poslu koji bi konačni cilj i uspjeh morao dočekati na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

- Nema ništa ljepše nego što su ispunjena obećanja, a zahvaljujući tim mladim igračima koji su branili indirektno i moju tezu, strategiju i program, evo i ja mogu reći da sam totalno bio u pravu uvjeravajući sve te sumnjičavce da postoje opravdani i planski razlozi za pomlađivanje momčadi. Uostalom, zar nisu dvojica od tih mladića ušla u izbor najbolje europske momčadi, a baš najviše se prigovaralo njima što su dobili svoje mjesto.

Červar nije htio odgovoriti ni na takvu novinarsku provokaciju kao što je pitanje zar ne bi baš u ovom trenutku morao prvi pružiti ruku i prebrisati sve što je bilo s ostavkom.

- Rekao sam da sada nije vrijeme za takve razgovore. To bi bila i nepravda u ovom trenutku, kada obavezno valja proslaviti osvajanje srebra koje baš nitko nije očekivao, ali su ga izborili naši predivni rukometaši na čelu s Balićem, Vorijem i ostalima iz te supermladosti. Nakon Atlante 1996. naš kontinuitet je izostao, a to je jedan pokazatelj, pa ne čudi da smo se svi složili oko programa koji nam nudi budućnost jer smo i kao obnovljena momčad bez odgovarajućeg iskustva opasno parirali objektivno na papiru jačim Francuzima.

I Červar je složen i dvosmislen kad odbija nešto otvorenije reći o ostavci u ime slavljenja mladosti, no isto vrijedi i za Zorana Gopca koji uvjerava javnost punom potporom Červaru, a ostavlja pitanje u zraku hipotezom da bismo uzeli zlato drukčijim odnosom prema sucima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:03