KOD KUĆE JE - IZDAJICA

Coutts: Kao klincu su mi se smijali, a danas zarađujedm 10 milijuna dolara godišnje!

Najbolji jedriličar svijeta čest je gost Hrvatske. Osim što je nastupao na regatama u Biogradu, Splitu i Rovinju, Coutts je s obitelji je napravio turu po Braču, Hvaru i Visu
 Duje Klarić/CROPIX

Russell Coutts je oduševljen Rovinjom. Dok počinjemo intervju, pokazuje u pozadini crkvu Svete Eufemije i Crveni otok.

- Ovo je savršena kulisa za jedrenje. Čovjek ovdje osjeća posebnu vibru. Hrvatska obala je predivna.

Najbolji jedriličar svijeta čest je gost Hrvatske. Osim što je nastupao na regatama u Biogradu, Splitu i sada na Adris RC44 kupu u Rovinju, Coutts je s obitelji je napravio turu po Braču, Hvaru i Visu.

Kao i svakom Novozelanđaninu, uz jedrenje se “loži” i na ragbi. All Blacks gaze u ritmu hake i trenutačno su prva reprezentacija koja je izborila četvrtfinale Svjetskog prvenstva na domaćem terenu.

- Kao klinac na Novom Zelandu imao sam dva izbora: jedrenje i ragbi. Počeo sam trenirati ragbi, to je bio najpopularniji sport, ali ja sam se “zakačio” na jedrenje. Htio sam biti mornar, a taman je u vrijeme mog odrastanja jedrenje počelo biti popularno. Sjećam se da me jedan učitelj u osnovnoj školi upitao što želim postati i odgovorio sam mu da želim biti jedriličar koji će pobijediti na America’s Cupu. Sva sreća da ih nisam poslušao - kaže.

Doma je izdajica

Prvi veliki uspjeh ostvario je sa 19 godina kada je postao juniorski prvak svijeta, a potom je u klasi Finn osvojio zlatnu medalju na OI 1984. Među velike dečke ulazi 1992. kad prvi put nastupa na America’s Cupu, a 1995. je godina u kojoj je počela Couttsova dominaciju.

- To mi je najdraži trofej jer je prvi. Draga su mi i ostala tri America’s Cupa, ali ovaj zauzima posebno mjesto jer smo Amerikance namazali na njihovu terenu, u San Diegu.

Nakon tog prvog velikog trofeja u Novom Zelandu počelo je jedriličarsko ludilo jer je njihova zemlja imala pravo biti domaćin 30. izdanja. Coutts je opet radio poput urice. I tada je uslijedio šok. Idol nacije prešao je u suparnički tabor. Coutts je odlučio jedriti za švicarski Alinghi. Vlasnik tima, multimilijarder Ernesto Bertarelli, kupio je jedriličara i njegovu ekipu. Russell je dobio pet milijuna dolara, a ni ostali nisu prošli loše. Bio je to prvi veliki transfer u jedrenju.

Bonus od 50 milijuna

- Iako mnogi ljudi misle da sam otišao zbog novca, to nije istina. Privukao me Alinghijev projekt. Želio sam i s njima podignuti kantu - dodaje.

Godine 2003. dogodilo se ono čega su se Novozelanđani bojali. U vodama ispred Aucklanda, Švicarska, je s 5-0 ‘razbila’ Novi Zeland. Faktor prevage bio je Coutts, tih dana najomraženiji lik u zemlji.

- I danas kad se vratim kući, ima budala koje me znaju vrijeđati, ali ne obazirem se previše. Išao sam u potragu za izazovima - kaže Coutts.

Jedri za Oracle

Novi adut za mrzitelje njegova lika i djela bio je prelazak u BMW Oracle. Kako i nad popom postoji pop, tako se i nad Ernestom Bertarellijem pojavio Larry Ellison. Ponudio je Couttsu deset milijuna dolara godišnje i Novozelanđanin je prihvatio izazov. Dvoboj dvaju multimilijarderskih ega konačno se dogodio 2010. godine. Coutts je pobijedio s Oracleom i navodno dobio 50 milijuna eura bonuda.

- Obojica imaju potrebu za pobjedama, to je njihova strast. Bertarelli je čovjek koji je uspješno nastavio obiteljski biznis, a Ellison je malo drugačiji. Do vrha se popeo zahvaljujući vlastitim sposobnostima. To je ipak teže.

Preporodio je jedrenje, a kao tajnu svojeg uspjeha ističe “šljakanje”. Pobjede su mu i dalje strast, kao i jedrenje, sport koji mnogi identificiraju kroz Couttsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56