UDARAJU, A NE BJEŽE

DOJADILI SU VAM MAYWEATHER I PACQUIAO? Ovo su boksači čije mečeve se isplati gledati

Mi ćemo izdvojiti trojicu koja su akciji bili prošle subote odnosno biti će ove nadolazeće
 AFP

Prošlo je devet dana od 'meča stoljeća' između Mayweathera i Pacquiaa koji je potukao sve rekorde kad je u pitanju zarada te istodobno razočarao milijune 'povremenih' fanova nedostatkom akcije u ringu.

Daleko bilo od nas da umanjujemo Mayweatherovu vještinu i način na koji je po 48. puta u svojoj karijeri zatvorio napade suparničkog borca. Njegov rad nogu, famozni okret ramena i precizno tempirani (iako ne suviše jaki) kontra udarci nemaju premca u današnjem boksu te možemo samo zamišljati kako bi izgledao u ringu protiv nekadašnjih zvijezda u velteru, počevši od vjerojatno najboljeg bokasača u povijesti Sugar Ray Robinsona, pa do Sugar Ray Leonarda, Thomsa Hearnsa i Roberta Durana.

Bez takvih izazova Mayweather je svoje borbe pretvorio u relativno dosadnih 12 rundi za koje će u budućnosti ljudi teško izdvojiti makar dio novca koji su potrošili na nedavni meč s Pacquiaom. Što ne znači da u boksu trenutno nema drugih boraca vrijednih pažnje - upravo suprotno. Mi ćemo izdvojiti trojicu koja su akciji bili prošle subote odnosno biti će ove nadolazeće.

Prvi od njih je, ironično, Mayweatherova žrtva od prije godine i pol dana, Saul "Canelo" Alvarez. Meksikanac crvene kose profesionalcem je postao već s 15 godina (u Meksiku se pravila nešto lakše zaobilaze ako si voljan boriti se), a prije napunjene 25. već je 47 puta ulazio u ring od čega je u 45 navrata izašao kao pobjednik. Jednom je remizirao, a jedini poraz doživio je od Mayweathera u meču za koji je skinuo previše kila da bi bio na svojoj uobičajenoj razini. Canelo, ili cimet na hrvatskom, bori se u polu-srednjoj kategoriji, ali ne bi nas iznenadilo da uskoro prijeđe u srednju, budući da ga na 175 cm krasi dosta nabijena i mišičava građa.

Prošle godine sredio je iznimno neugodnog i boksački vještog Kubanca Laru, da bi ove subote spektakularnim desnim krošeom, kojem po svemu sudeći ne gine nagrada za nokaut godine, u 3. rundi dokrajčio Jamesa Kirklanda. Dotični je respektabilini štemer u polu-srednjoj koji je do ove subote nokautirao 28 suparnika u 32 meča, od kojih je izgubio samo jedan.

Canelo će najesen gotovo sigurno boksati za WBC naslov u srednjoj kategoriji protiv Miguela Cotta, ako ovaj u međuvremnu 'riješi' Australca Daniela Geala. Bio bi to zajamčeni spektakl između dva borca koji vole napad više od obrane te ujedno i novi nastavak u Meksiko vs. Portoriko okršaju.

To nas dovodi do drugog boksača u ovoj priči - Gennadyja Golovkina. Čovjek kojeg zovu "Tyson iz Kazahstana" bez sumnje je boksač koji izaziva najveći strah među svojim "kolegama" - meč s njim privlačan im je poput dobivanja spolne bolesti. Nije da ih možemo kriviti. "Trostruki G", kako je službeni nadimak Golovkina, u svojoj je karijeri sredio 32 suparnika, njih 29 nokautom, po čemu je aposlutni rekorder u srednjoj kategoriji.

U ring ulazi čak tri do četiri puta godišnje, WBA naslov obranio je u 13 navrata, a u srednjoj kategoriji prebio je svakog boksača koji mu se usudio izaći na megdan. Budući da ga Miguel Cotto izbjegava, a Canelo još nije odlučio hoće li u srednju kategoriju, u subotu ga čeka malo poznati Wille Monroe Jr. Očekivani rezultat - 20. nokaut u nizu i oduševljena publika u legendarnom Forumu u kojem su 80-ih harali LA Lakersi.

Prije Golovkina pred pubkliku u Formu će izaći Roman Gonzalez, čovjek koji je svjetskim prvakom postao u tri kategorije, a omjer karijere mu je savršene 42 pobjede u 42 nastupa, od čega je 36 došlo nokautom. Njegov problem? Boksa u muha kategoriji, zbog čega tek sad ima svoj debi na HBO mreži.

S druge strane, u rodnoj Nikaragvi, ostatku latinske Amerike, pa čak i na Dalekom istoku već je poznato ime. Male momke (do 52 kile u ovom slučaju) u SAD.-u se previše podcjenjuje, a "El Chocolatito" (Čoksić, ako nam dozvolite slobodni prijevod) to nije zaslužio. Njegovi nastupi uključuju pravi baraž udaraca, a meč protiv Juana Francisca Estrade iz 2012. još se prepričava među fanovima. Ove subote čeka ga Meksikanac Edgar Sosa, na čije šanse ne bismo uložili ni lipe. Većina stručnjaka i eminentnih novinara koji prate boks Gonzaleza bez iznimke navode u pet najboljih "pound for pound" boraca današnjice, dok njegov suparnik nije ni blizu te razine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:10