'FURIJA' NA DOPU

Doping skandal potresa španjolski sport!

Mogu li brojne operacije protiv varalica u sportu pokvariti ugled španjolskoga sporta
Tour de France winner Spanish Alberto Contador (C) smiles while being acclaimed by hundreds of supporters at his home village of Pinto, near Madrid, on July 26, 2010. Alberto Contador is the new world number one, according to the rankings released by cycling's governing body the UCI, a day after the Spaniard's third Tour de France victory. AFP PHOTO/Pedro ARMESTRE
 AFP

ZAGREB - Od slave do sramote. Tako bi se u jednoj rečenici moglo sažeti razmišljanje o španjolskom sportu unatrag nekoliko mjeseci. Ljetos su bili slavljeni kao jedna od najsportskijih nacija svijeta.

Svjetski i europski nogometni i košarkaški prvaci, Nadal je vladao teniskim terenima, Contador biciklističkim stazama , Alonso napadao naslov formule 1, a Lorenzo jurio motociklističkim stazama. A danas? Danas se ‘furija’ više ne etiketira svjetskim hitom, na naslovnicama su varalice iz atletike.

Španjolska policija uzdrmala je svijet atletike Operacijom hrt ( Operación Galgo ), dvadesetom akcijom protiv varalica u posljednjih pet godina. Sramota je to za španjolski sport, ali i pokazatelj kako se radi u osviještenoj državi.

Za varalice nema milosti

Mnogo se ulaže u sport, ali se ne pokazuje milost u traganju za dokazima i osobama koje ih sramote. Najpoznatija privedena osoba je svjetska prvakinja na 3000 metara sa zaprekama Marta Domínguez, koja je iz pritvora puštena samo zato jer je trudna. U Berlinu 2009. je osvojila jedino europsko zlato u trkačkim disciplinama i Španjolska ju je koristila kao ikonu u promociji EP-a u Barceloni. Domínguez je suspendirana s mjesta dopredsjednice atletskog saveza, a ono što je najgore, nije osumnjičena samo za dopingiranje nego i za distribuciju. Popularna terminologija kaže da se udružila u zločinačku organizaciju čiji šef je bio njezin trener. Izvori Marce tvrde da je kolegama prosljeđivala preparate koje nije iskoristila, većinom za krvni doping.

Iza svega stoji sve do jučer cijenjeni trener Manuel Pascua. Prošli mjesec primio je nagradu Europske atletike u ime svih trenera španjolske reprezentacije u Barceloni, u kojoj je njegova učenica Nuria Fernández postala europska prvakinja na 1500 m.

Dvije godine zatvora

Pascua je u pritvoru, a Fernández je samo ispitana te joj je nakon potpisivanja izjave da ni na koji način nije povezana s dopingiranjem dozvoljen nastup na utrci EP-a u krosu. Prošlogodišnji europski prvak u krosu Alemayehu Bezabeh povučen je iz reprezentacije, što implicira krivnju i vjerojatno bi, nakon završetka procesa, mogao biti suspendiran na dvije godine. Među uhićenima ne dominiraju sportaši jer je istraga, zasad, usmjerena na proizvođače i distributere dopinških preparata, što se u Španjolskoj kažnjava zatvorskom kaznom i do dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:05