KAKO BITI BOLJI

FOTO: NEOBIČNE MRLJE MICHAELA PHELPSA Što je to na leđima najvećeg olimpijca svih vremena?

 Michael Dalder / REUTERS

Michael Phelps u ponedjeljak je osvojio svoju 19. zlatnu medalju (uz dva srebra i dvije bronce) na Olimpijskim igrama čime je još jednom potvrdio svoj status najboljeg olimpijca i jednog od najvećih sportaša svih vremena.

No, osim o njegovoj pobjedi, mediji su naveliko raspravljali i o ljubičastim mrljama koje je Phelps imao na leđima. Odgovor na pitanje "što je to?" je vrlo jednostavan - riječ je o tragovima šalica koje se stavljaju na određeni dio tijela kojem treba oporavak od naprezanja, s ciljem da se stvori 'efekt usisavanja'.

Riječ je o tradicionalnoj kineskoj metodi iscjeljivanja koja bi se u najdoslovnijem prijevodu mogla nazvati "tretmanom šalicama" ili "šaličenjem", a koja služi da se iz tijela izvuku toksične tvari, pokrene kolanje krvi, opusti mišiće ili čak izliječi nesanica, piše novinarka Melissa Flares za agenciju Reuters.

Michael Dalder / REUTERS

- Radim to već neko vrijeme, ali nisam dugo imao ovakve otiske - rekao je Phelps koji se još 2015. godine uslikao tijekom tretmana šalicama.

- Dijelovi tijela na kojima sada imam mrlje su oni koji me najviše bole. Ovo inače radim prije gotovo svakog natjecanja, pa tako i prije ovog - otkrio je Phelps.

Osim Phelpsa, ovom metodom koriste se i mnogi drugi sportaši, a među poklonicima tretmana šalicama su i glumice Gwyneth Paltrow i Jennifer Aniston te pop zvijezda Justin Bieber.

Iako metoda vuče korijene praktički još od starih Egipćana, današnji liječnici ne priznaju da ima bilo kakav efekt:

- Ne postoji znanstveno objašnjenje da bi tretman šalicama mogao rezultirati u bilo kakvim pozitivnim efektima za zdravlje - poručili su iz Američkog onkološkog društva. Najveći olimpijac svih vremena očito misli ili zna drugačije.

Michael Dalder / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:48