MOSTARSKI BALET U ZRAKU

FOTO: NESTVARNI PRIZORI IZ HERCEGOVINE Reportaža sa skakačkog natjecanja u Mostaru: 'Ovo je jedini sport u kojem navijaš da protivnik skoči savršeno'

 
 Red Bull Content Pool

Nema bolje masaže za stopala od šetnje po mostarskoj kaldrmi i nema, čini se, bolje postaje Red Bull Cliff Diving serije natjecanja u skokovima u vodu. Mostarsko se izdanje natjecanja već petu godinu zaredom održava na Starom mostu, a tom prilikom u BiH dolaze najbolji skakači i skakačice današnjice, koji oduzimaju dah izvedbama svojih atraktivnih figura, skačući s visine od 27 (muškarci) i 21 m (žene).

- Osjećam se odlično. Mostar je specijalno mjesto, jer je skakanje u vodu ovdje integrirano u kulturu. Ovo je skakački grad i vibra koja se događa tijekom natjecanja ne postoji ni na jednoj drugoj postaji našeg prvenstva. Okej, postoje mjesta gdje stvarno vole skokove u vodu, ali ne na ovako fanatičan način. Povijest ovoga mosta je povezana sa skakanjem u vodu, i to se također osjeti - rekao nam je Gary Hunt, prošlogodišnji ukupni pobjednik ove prestižne serije natjecanja, koji je u Mostaru jedno od omiljenijih lica. Publika ga obožava.

Gary Hunt of the UK dives from the 27 metre platform on Stari Most during the final competition day of the sixth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 24, 2019. // Romina Amato/Red Bull Content Pool // AP-21C1SCJDN2111 // Usage for editorial use only //
Romina Amato / Red Bull Content Pool
Gary Hunt

“Laste” s mosta

- Jučer sam dobro skakao, zadovoljan sam. Nisam pravio veće greške i dobio sam sve same osmice od sudaca. I s tim sam bio tek deseti nakon polufinala, mislim da to nešto govori o razini samog natjecanja - nastavio je Hunt. Uhvatili smo ga tijekom zagrijavanja u kućici mostarskog skakačkog kluba, lociranoj na samom Starom mostu, iz koje domaći dečki tijekom turističke sezone “vrebaju” turiste pa u zamjenu za novac skaču “laste” s mosta.

Danas se, međutim, ne skaču “laste” jer najbolji skakači i skakačice na svijetu imaju nevjerojatnu paletu trikova za pokazivanje, koji se sastoje od višestrukih salta, axis rotacija i raznih take off varijanti (neki skaču iz stoja na rukama) koji, kada se povežu, izgledaju toliko impresivno da pljesak nakon svakoga trika traje i po nekoliko minuta. Hoćemo li uskoro gledati ovaj atraktivan sport na Olimpijskim igrama?

- Apsolutno. Svi čekamo to. Ovo je sport koji je spektakularan za gledatelje, a na Olimpijskim igrama je sve više ekstremnih sportova. No, da bi svaki novi sport ušao na Igre, jedan se mora maknuti i zato mislim da će to još malo potrajati. Znaš, ima tu i puno politike, ali sljedeće godine u Tokiju bismo trebali napokon održati ekshibicijski show. Nismo još dobili konačnu potvrdu, ali nadamo se. Plan je biti u službenom programu do 2024., svi bismo jako voljeli da se to dogodi - nastavio je Hunt, koji tog dana na Starom mostu ipak nije uzeo prvo mjesto.

Natjecanje muškaraca donijelo je, naime, pravi triler u kojem su padale desetke, a skakači su se mijenjali u vodstvu. Hunt, koji je nakon prvog dana bio tek deseti, s dva fenomenalna skoka u finalu natjecanja uspio se probiti do vrha. No, onda je na scenu stupio Rumunj Constantin Popovici i za pobjedu na Starom mostu ponovio Huntov povijesni pothvat s prošlog natjecanja u Beirutu - za fantastični skok u četvrtoj seriji dobio je desetke od svih pet sudaca.

Constantin Popovici of Romania dives from the 27 metre platform on Stari Most during the final competition day of the sixth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 24, 2019. // Dean Treml/Red Bull Content Pool // AP-21C1VMCVN2111 // Usage for editorial use only //
Dean Treml / Red Bull Content Pull
Constantin Popovici

- Jako sam sretan što sam se vratio u formu. Posebno sam sretan zbog posljednjeg skoka. Nekad znate da ste dobro skočili, ali niste sigurni da je bilo toliko dobro. No, kad sam izronio i vidio svih pet desetki, pomislio sam: ‘Da, to je baš ono što sam želio’ - izjavio je nakon velike pobjede Popovici, koji se na najbolji mogući način vratio nakon tromjesečnog oporavka od ozljede.

Hunt je ipak slavio u Mostaru, jer mu je drugo mjesto bilo više nego dovoljno da osigura obranu titule u ukupnom poretku. Meksikanac Jonathan Paredes, još jedan od miljenika domaće publike, u konkurenciji muškaraca završio je treći u skokovima sa Starog mosta.

Jonathan Paredes of Mexico reacts after diving from the 27 metre platform on Stari Most during the first competition day of the sixth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 23, 2019. // Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool // AP-21BRKUV492111 // Usage for editorial use only //
Predrag Vučković / Red Bull Content Pool
Jonathan Paredes

- Puno mi znači to što sam titulu zapečatio baš na ovom posebnom mjestu. Sada mogu opušteno ići na zadnju postaju u Bilbao i imati tamo dobar okršaj s Constantinom - rekao nam je nakon natjecanja sada već osmerostruki prvak prestižne Red Bullove Cliff Diving serije natjecanja, Britanac Gary Hunt.

Golemi je broj gledatelja tijekom vikenda pratio šesto, pretposljednje natjecanje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. Na strahovitom mostarskom “ćelopeku”, njih dvadesetak tisuća izmjenjivalo se na platou ispod Starog mosta, ali i na stijenama na obalama Neretve, krovovima obližnjih kuća, kao i na terasama restorana i kafića te na susjednom Lučkom mostu. Mostar doista živi ovo natjecanje i ne čudi da baš svi skakači i skakačice ovamo vrlo rado dolaze.

Rhiannan Iffland je, baš kao i Britanac Hunt, obranila ukupnu titulu u ženskoj konkurenciji. Bila je to velika stvar za nju jer Australka ovdje još nikada nije pobijedila, a mostarskom je pobjedom zapečatila i svoju četvrtu ukupnu titulu u seriji. Iffland je ove godine oborila sve moguće rekorde u skokovima u vodu, a mostarsko je natjecanje završila skokom za koji je dobila čak četiri desetke, što nijednoj drugoj skakačici nije pošlo za rukom. Idućeg mjeseca u Bilbau ima priliku zaokružiti prvu “savršenu sezonu” u povijesti prvenstva, odnosno ostvariti pobjede na svim postajama.

Rhiannan Iffland of Australia enters the water after diving from the 21 metre platform on Stari Most during the final competition day of the sixth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 24, 2019. // Dean Treml/Red Bull Content Pool // AP-21C189AB92111 // Usage for editorial use only //
Dean Treml / Red Bull Content Pool
Rhiannan Iffland

Minimum prskanja

- Zaista je posebno osigurati titulu već na pretposljednjoj stanici. Završiti natjecanje s četiri desetke je nevjerojatno i mislim da sanjam. Sljedeći cilj mi je pobijediti u Bilbau i doći do ‘savršene sezone’, posebno nakon što sam konačno pobijedila u Mostaru - rekla je Iffland, koju smo upitali i da nam pojasni detalje suđenja ovog spektakularnog sporta.

- Suci žele kombinaciju svega. Žele vidjeti lijep i snažan ‘take off’, tako da se odgurneš visoko na samom startu, kao i dobar stil u skoku. Također, paze na to kako uskačeš u vodu. Treba prskati što manje vode oko tebe pri doskoku, jer to znači da si pravilno izveo skok. Naravno, bitan im je i element sama težina skoka koji izvodiš - pojasnila je Iffland. A kakva li je atmosfera među djevojkama? Nema ih mnogo koje se bave ovim opasnim sportom, pa nas je zanimalo funkcioniraju li kao obitelj ili kao stroge, kompetitivne sportašice koje međusobno ne razgovaraju uoči natjecanja.

Stoljeća tradicije

- Kad nas ljudi gledaju, iz publike, vide kako se lijepo slažemo i podržavamo međusobno. To je kul, ali došle smo i da se natječemo. Mislim da mi sve na dan natjecanja uđemo u taj neki natjecateljski ‘mode’. No, mi smo i obitelj, to treba reći. Bavimo se strahovito opasnim sportom i naravno da se podržavano međusobno i ohrabrujemo jer krajnji bi ishod za svaku od nas mogao biti vrlo loš. Jedna greška je dovoljna… Zato, naravno, želiš da svaka cura izvede sve kako je zamislila i uspješno odradi svoj skok. Mi sve osjećamo isto na tih 20 metara visine i u tom bi smislu bilo nemoguće da se ne bodrimo i podržavamo međusobno - odgovorila je Iffland, koja je u skokove u vodu došla iz gimnastike. Prvo se bavila trampolinom, a onda skokovima u bazen (maksimalno deset metara). Nakon toga je poželjela krenuti ekstremnijim putem i uključiti se u cliff diving sport, koji znatno podiže ljestvicu visine s koje se skače, ovaj put u hladnu Neretvu.

Drugo mjesto u ženskoj konkurenciji pripalo je Amerikanki Eleanor Townsend Smart, a treća je bila Kanađanka Lysanne Richard, pobjednica prvog natjecanja za žene u Mostaru 2016. godine.

Eleanor Townsend Smart of the USA dives from the 21 metre platform on Stari Most during the final competition day of the sixth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 24, 2019. // Romina Amato/Red Bull Content Pool // AP-21BZR96DW2111 // Usage for editorial use only //
Romina Amato / Red Bull Content Pull
Eleanor Townsend Smart

Nadrealno je bilo gledati nevjerojatne izvedbe ovih sportaša i sportašica, koji svakim skokom riskiraju mnogo. S treninzima i dva dana natjecanja, svaki je skočio barem tridesetak puta. A nakon svake izvedbe valjalo im je izaći iz Neretve i bos prošetati kroz mostarske bašte i kaldrme, nazad na Stari most, između ćilima, živopisnih dućana i restorana iz kojih se šire zanosni mirisi. I tada, kada se skakači i skakačice u kupaćim kostimima pomiješaju s lokalnim svijetom, kada šeću među ženama u burkama, gomilom turista, svilom i kašmirom koji lelujaju s okolnih štandova, tada Mostar izgleda upravo onako kakav treba biti.

Nema sumnje da će se Red Bull Cliff Diving vratiti na Stari most i dogodine. Prvi je skok s tog mosta zabilježen još 1664. godine. Tri i pol stoljeća duga tradicija ipak nije iznjedrila lokalnog skakača koji bi mogao parirati najboljima na svijetu. No, domaći dečki vrijedno vježbaju na manjoj platformi blizu Starog mosta, diveći se usput svojim herojima, i izgledno je da ćemo nekog od njih kroz koju godinu gledati rame uz rame s najboljima na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 05:33