NOVI SKANDAL

FOTO: VELIKA BLAMAŽA HOO-u Mateša odbio ukoriti Vrdoljaka, bijesni olimpijci napustili Skupštinu!

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Članovi Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora stoički su izdržali pritisak te su principijelnim stavom spriječili veliku nepravdu. Većinski su odlučno glasovali “protiv” i onemogućili da se počasnom predsjedniku, bivšem vlastitom predsjedniku i članu Međunarodnog olimpijskog odbora Antunu Vrdoljaku izrekne ‘drastična’ kazna ukora. Navodno bi se izricanjem te kazne čovjeku, koji je bio osnivačem HOO-a, nanio veliki udarac cjelokupnom hrvatskom sportu.

Za podsjećanje, Vrdoljak je na zadnjoj sjednici skupštine verbalno izvrijeđao proslavljenog sedmerostrukog hrvatskog olimpijca Zorana Primorca. Tijekom jedne rasprave i sukoba mišljenja, Vrdoljak je Primorcu, između ostalog, podrugljivo dobacio da je nastupio na sedam izdanja Igara i “osvojio samo pola medalje” aludirajući da je tada, kad je u Seoulu 1988. uzeo medalju, igrao stolni tenis u paru.

- Neka vlada ljubav i zajedništvo. Mora vladati duh tolerancije. Uvjeren sam da imamo snage odoljeti i ustrajati u ovim teškim vremenima. Ne vidim etičku, emocionalnu, vjersku i političku diskriminaciju i mišljenja sam da umjesto ukora Antunu Vrdoljaku moramo zahvaliti i ponositi se njime. Vrdoljak nikada niti jednog svog suradnika nije smatrao neprijateljem. Umjesto da ga ukorimo, pohvalimo ga za sve što je napravio za hrvatski sport, rekao je član skupštine HOO-a Marijan Klanac u emotivnom govoru kojim je obranio čast Vrdoljaka, koji osobno nije prisustvovao događaju.

Nakon spomenute tirade o ‘svetom Antunu’ kakve se ne bi postidio niti kardinal Bozanić govoreći o Papi Franji, a niti Papa Franjo u enciklici o Svetom Petru, sjednicu skupštine s pravom su uvrijeđeni napustili proslavljeni olimpijci i osvajači olimpijskih medalja Samir Barač, Fran Paškvalin, Igor Boraska i Damir Škaro s gnušanjem odbivši sudjelovati u farsi.

Ondašnje vrijeđanje Primorca od strane Vrdoljaka shvatili su kao napad na sebe, a samu činjenicu da u skupštini sjede ljudi koji će zanemariti osnovne olimpijske postulate i progledati Vrdoljaku kroz prste zbog starih zasluga, nisu mogli otrpjeti.

No, svetinje i sveci očito su kod nas i dalje nedodirljivi ma kakav bio njihov krimen.

- Nažalost, naš je sport postao gori i od politike u kojoj nema morala. Ovu unutra gore je i od Sabora, s njima više ne želimo imati posla, uglas su onako vrući govorili naši proslavljeni sportaši nakon što su demonstrativno izašli iz dvorane. Kasnije su usaglasili da ne žele davati komentare jer i sama rasprava o temi vrijeđa inteligenciju i njihovo dostojantvo...

Nažalost, na neugodan je način izigran moral, i ‘popljuvan’ prijedog izricanja kazne koji je skupštini HOO-a predložilo njihovo tijelo pod znakovitim nazivom - Etički odbor. Toliko o etici i moralu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:50