SKANDAL U ŠVICARSKOJ

GIPS NIJE JEDINI 'LUĐAK' Skijaški svijet bijesan zbog postavljene staze Hirscherova trenera!

Ne želim šutjeti, kad mi nešto smeta, onda to i kažem. Ovo je bio pokušaj nanošenja štete ostalim skijašima. To nije u duhu sporta - rekao je Felix Neureuther
 AFP

Naslov je sarkastičan, da ne bi bilo zabune. Iako su Antu Kostelića ne jednom u Svjetskom kupu "častili" riječju luđak, bez navodnika. I ne samo tom riječju. No, barem jednom Ante Kostelić nije bio u središtu rafalne paljbe u Svjetskom kupu. U posljednjem muškom slalomu sezone meta je bio Austrijanac Michael Pircher.

Eto, ni Austrijanci više nisu što su bili, ni oni ne znaju postaviti "ispravan" slalom.

- Ne želim šutjeti, kad mi nešto smeta, onda to i kažem. Ovo je bio pokušaj nanošenja štete ostalim skijašima. To nije u duhu sporta. Nadam se da će se FIS pozabaviti ovime i da ćemo u budućnosti imati neutralne postavljače staza.

Skijaš koji "nije želio šutjeti" zove se Felix Neureuther, vodeći u poretku slaloma uoči posljednje utrke, a trener koji je "postavio vožnju čiji je cilj bio naštetiti suparnicima" je trener Marcela Hirschera. Koji je osvojio i taj posljednji slalom i mali Globus.

Doduše, Neureuther je rekao i ovo...

- Marcel je zaslužio pobjedu, imao je sjajnu drugu vožnju, on je najbolji slalomaš na svijetu.

Usput, tu drugu vožnju, u kojoj je Hirscher napravio golemih 76 stotinki prednosti u odnosu na Nijemca i to samo u donjem dijelu staze (na posljednjem prolazu su bili izjednačeni), nije postavio Hirscherov trener.

Austrijanac je postavio prvu vožnju, dugačku, s puno vrata...

- Drskost je postaviti tako nešto. Najvažniji bi trebao biti slalom, a ne Marcel Hirscher. Ovakva staza se gotovo ne može skijati, to je katastrofa i ludost.

I to je, naravno, mišljenje Neureuthera.

Da, bila je to zahtjevna staza, ali na "stazi postavljenoj samo za Mercela", Neureuther je imao tek 6 stotinki slabije vrijeme od Austrijanca.

- Izgleda da se Austrijancima računica baš i nije isplatila - opet Neureutherovo mišljenje, između dvije vožnje.

No, na njegovu žalost, njemu se nije isplatila druga, znatno jednostavnija staza. Hirscher je bio uvjerljivo bolji i pokazao da je njemu zapravo svejedno skija li na "svojoj" ili "tuđoj" stazi.

- Bilo je teško, ali mislim da je veći razlog za teško skijanje bilo stanje staze nego postavka. Vidjelo se u drugoj vožnji koliko sam brz. A postavka za svog skijaša? Svi treneri postavljaju ono što odgovara njihovim skijašima - miran je Hirscher.

Naravno da su Austrijanci stali iza svojih, pa je Hans Pum ponovio ono što u posljednje vrijeme vole stavljati pod nos kritičarima...

- Ovo je najviša razina skijanja, ovo su najbolji skijaši na svijetu i njima se može postaviti koliko se želi teška staza.

Nije se zamarao ni Michael Pircher...

- Nitko nije imao nikakvih primjedbi odmah kod postavljanja, nego su poslije počeli pričati. Najlakše je biti pametan kad je sve gotovo.

A bilo je prilično onih koji su pričali. Bode Miller, koji je dvaput ispadao i dvaput se vraćao na stazu i ušao u cilj s gotovo 50 sekundi zaostatka, postavku je nazvao "neodgovornom" i "bez poštovanja prema sportašima".

Zanimljivo, potrebu za kritikom imao je i Austrijanac Hannes Reichelt...

- Kako netko u takvim uvjetima na stazi može postaviti takav slalom? To nije dobra reklama za naš sport.

Možda nije znao da je Austrijanac postavio slalom, a možda ga nije bilo briga.

- Neki treneri kao da se natječu koji će postaviti veću glupost - misli Ted Ligety, koji bi vjerojatno bio najsretniji kad bi se slalomom nazvalo, recimo, pola staze veleslaloma.

Zapravo, nije uopće teško shvatiti zašto imalo kompliciranije slalomske staze izazivaju bujicu prosvjeda. Ako je 90 posto staza postavljeno na jedan i to vrlo jednostavan način, ako na takvima treniraju većinu vremena, a i nemaju potrebe trenirati na drukčijima kad znaju da ih baš takve čekaju u Svjetskom kupu, onda je logično da je svaki odmak od toga - veliki problem. Kao klinci u školi. Tko bi htio težak test ako može imati lagan test? Pogotovo ako se nije zamarao učenjem detalja.

Iako ovaj put nisu padale riječi poput "idiot" i slično, kao nakon slaloma u Sočiju, cijelu priču začinila je činjenica da su Hirscher i Neureuther prijatelji. Je li prijateljstvo ugroženo?

- Mislim da se to ne dotiče našeg privatnog odnosa. Barem se nadam da ne. Svaki sportaš ima nešto u čemu je bolji ili brži, bez obzira na disciplinu. Djelomično razumijem kritike, ali mislim da je problem negdje drugdje. Mislim da bi se FIS trebao pozabaviti time zašto su pravila toliko široka. Ako je između najmanjeg i najvećeg dopuštenog razmaka između vrata tako velik prostor kao sada, onda je tu jako široka mogućnost onoga što se može postaviti i to svima nama stvara problem - smatra Hirscher.

Postavljenje staza priča je koja je ove sezone definitivno podignula dosta polemika. Nešto čime se FIS mora pozabaviti. Ali na ozbiljan način, a ne upitnicima tipa želite li kompliciranije ili manje komplicirane staze.

Budimo ozbiljni, tko će dobrovoljno izabrati teži test ako može dobiti lakši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:50