BEZ DLAKE NA JEZIKU

Gobac: Novosel i Miličević su grobari Dinama i Cibone!

Zoran Gobac odlučio se na temeljito pospremanje svlačionice CO Zagreba nakon što je nedavno zamijenio kompletni stručni stožer hrvatskog prvaka. U sljedećoj sezoni Gobac želi bolju momčad i po mogućnosti bolje rezultate u Europi
 Ranko Šuvar / Cropix

ZAGREB - Porazima od Barcelone od osmini finala Lige prvaka CO Zagreb se, po mišljenju Zorana Gopca , prerano oprostio od Europe. Final Four ostao je samo san, no:

- Izgubili smo od momčadi iz europskog Top-4, to nije sramota, a tako će i dalje biti jer je danas samo novac mjerilo. S Barcelonom, Kielom, Ciudadom, HSV-om ne možemo se natjecati. Dogodine želimo bolji rezultat, no mi smo realno u Europi negdje među deset najjačih momčadi, ali daleko od četiri najbolje.

• Kako se onda može otići korak dalje, tamo gdje je Zagreb nekad bio?

- Samo povećanjem budžeta, sve su ostalo bajke za malu djecu.

• No, novca danas nigdje nema, vidi se po Dinamu, stadionu, Ciboni, problemu s organizacijom vaterpolskog Eura...

- Država i lokalne zajednice, pritom mislim na Grad Zagreb, bacaju novac na sve strane, financira se svaka udruga bez obzira na kriterije. To nema smisla, osim toga Zagreb ne može imati 15 sportskih projekata od posebnog interesa. Može imati pet, šest i zna se koji su to - Dinamo, CO Zagreb, Cibona i KK Zagreb, Mladost - i vaterpolski i odbojkaški klub. I to je to, sve je ostalo razbacivanje sredstava uludo.

• Kako se to može regulirati?

- Hrvatski olimpijski odbor treba konačno donijeti kriterije, kategorizaciju sportova i to će riješiti taj zamršeni Gordijski čvor.

• Vrlo jednostavno, kako je Aleksandar Makedonski riješio - mačem?

- Nema druge. Sve treba biti transparentno, a ne da se problemi rješavaju ‘ispod stola’. Kako je to neki dan izjavio Bože Miličević, dajući informaciju da je sa 25 milijuna kuna saniran VK Mladost. Ja sam za to da se spasi Dinamo, da se sagradi stadion, nek’ se spasi i Cibona, ali i mi trebamo pomoć iako smo godinama puno bolje radili od svih njih. Iza nas su rezultati, a ostali ih nemaju.

• Očito je da svi traže slamku spasa, no kriza onemogućava sve takve pokušaje. Dinamo traži novi stadion, vaterpolisti vaterpolski dom i organizaciju Eura, vi tražite rukometni dom...

- Mi smo već odustali od moljakanja i izgradit ćemo mali rukometni dom uz Arenu uz pomoć javno-privatnog partnerstva. Gospodin Alan Pleština, naš arhitekt, već završava projekt ‘doma’ na Laništu koji će imati dvije male dvorane. Jedna će imati tribine s dvije tisuće mjesta, a manja s nekoliko stotina i bit će ‘toplim putem’ povezani s Arenom. Grad i Vlada morat će nam malo pomoći.

• Pitanje je samo čije će molbe prije pasti na plodnu tlo - Dinamove, Cibonine, ove vaše rukometne...

- Ponovit ću, pomoći treba svima, no mi bismo ipak po svemu trebali biti prvi jer radimo, stvaramo i imamo rezultate. Bilo da je riječ o CO Zagrebu ili reprezentaciji. Iza nogometne reprezentacije, mi smo prvi nacionalni brand. Uostalom, dok smo mi radili i stvarali igrače, Cibona je samo kupovala i prodavala, a ni po čemu nam nisu ni do koljena. Red je da to jednom netko kaže. Mirko Novosel i Bože Miličević su grobari Dinama i Cibone, oni su njihovi mrtvozornici. Kao, Novosel je stvorio Cibonu, ma dajte ljudi... Stvorio ju je Slavko Šajber pozivom crvenim telefonom. Svaka čast Novoselu na sportskim rezultatima, no kao menadžer ‘nije se snašao’. On je isključivi krivac za stanje Dinamova stadiona u koji je utukao 100 milijuna eura. Što je napravio za sport kad je bio doministar sporta? Napravio je nekoliko košarkaških dvorana takvih dimenzija da se u njima ne može igrati rukomet.

• Što je s Miličevićem?

- On je moj prijatelj, no kao klinac je bio oslobođen fizičke kulture. Jedino što zna je kupovati i prodavati skupe košarkaše. Kojeg je to igrača on ‘napravio’? Zbog njega je Cibona tu gdje je sada - pred bankrotom. Da, simpatično kako je baš sada naš Bože zaključio da je gradonačelnik Bandić kriv za sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:26