NOVI IZBORNIK

Goluži želimo mnogo sreće, trebat će mu

Imenovanjem na mjesto izbornika reprezentacije Slavko Goluža (p)ostaje temelj 20-godišnje povijesti samostalnog hrvatskog rukometa
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Najtrofejniji hrvatski rukometaš, vlasnik prve europske bronce iz Portugala 1994., svjetskog srebra s Islanda 1995., neponovljivog prvog hrvatskog olimpijskog zlata iz Atlante 1996. i svih ostalih odličja do 2008., dugogodišnji kapetan, zatim pomoćnik Line Červara. Sada i sam hrvatski izbornik. Nijedna postaja u neprekinutom nizu (uglavnom) uspjeha nije prošla bez Slavka Goluže. Nastavi li s rezultatima tamo gdje je stao Červar, Goluža će učvrstiti status središnjeg “igrača” hrvatskog rukometa.

Vječni Gobac i Goluža

Dok su mnogi zaslužni igrači, čak i zlatni iz Atlante i Atene 2004., dolazili i odlazili, davali doprinos i nestajali, samo je Goluža uvijek bio tu. Mijenjali su se igrači i izbornici, dolazili i ostajali predsjednici Saveza, samo Goluža (i Zoran Gobac) traju.

Nekako se gotovo podudarilo vrijeme odlaska prvog zlatnog izbornika Velimira Kljaića i imenovanje izbornikom jednog od njegovih učenika iz Atlante. Zauvijek je otišao Kljun, Červar je otišao, Goluža je pronađen kao idealno rješenje. Legendarni Pako Ćavar, Golužin suigrač iz Atlante i dvojako je raspoložen:

I drugi čekaju priliku

- Nažalost, malo je nas iz Atlante još u rukometu. A upravo mi smo ti koji svoje znanje najbolje mogu prenijeti mladima i novim generacijama. Podržavam ulazak Slavka na tu odgovornu funkciju, svi bismo mi trebali dobiti priliku, ali pred njim stoji ogroman izazov. U treneru je deset osoba, treba biti trener, psiholog, učitelj, pedagog, čovjek... Najveći problem koji je pred Golužom jest kako će uspostaviti autoritet. Igrači nisu glupi, poštovat će te samo ako znaš uspostaviti odnos. Za Linu su govorili da je ovakav ili onakav, no bio je stariji čovjek i igrači su imali respekt. Vidjet ćemo kako će Goluža odraditi taj segment posla.

Goluža je zaslužio povjerenje iako će mnogi naći prigovor za koji zaista postoje argumenti - mlad je, neiskusan je trener, s nekim je igračima dijelio svlačionicu... dolazi u najgore vrijeme i teško će ponoviti Červarove uspjehe.

Sve to stoji, no nitko ne može poreći da je Goluža zaista zaslužio priliku. Ako je netko zadužio hrvatski rukomet, onda je on sigurno prava adresa. Tako razmišlja i Zlatan Saračević:

- Slijed je logičan, Slavko je bio Linin pomoćnik. Neće mu biti lako biti izbornikom u najtrofejnijem hrvatskom sportu. U rukometu je sve osim zlata neuspjeh. Ako izostane, po glavi uvijek dobije izbornik. Iako nije dugo trener, znanja ima, iskustva ima - trebat će mu samo sreća. Ne smiju dvije ključne lopte u stativu, nego u mrežu. Uteg mu je i to što dolazi poslije Červara, koji je osvojio gotovo sve. I nismo toliko izvan rukometa. Da je više boljih klubova, bilo bi mjesta za sve nas iz Atlante. Ovako ostaju reprezentacija i RK Zagreb, a tu su sada samo igrači iz Atlante. Mi ostali također bismo radili, ali jednostavno nema mjesta.

Vrijeme će pokazati koliko je Golužina inauguracija bila dobar potez. I to vrlo brzo - na kvalifikacijama za Euro 2012., još više na SP-u u siječnju 2011. u Švedskoj.





Dob izbornika

Hrvatska - Slavko Goluža (1971.)

(Lino Červar 1950.)

Poljska - Bogdan Wenta (1961.)

Danska - Ulrik Wilbek (1958.)

Francuska - Claude Onesta (1957.)

Njemačka - Heiner Brandt (1952.)

Španjolska - Valero Rivera (1952.)

Gdje su danas zlatni iz Atlante?

Velimir Kljaić - preminuo 12. kolovoza 2010.

Slavko Goluža - hrvatski izbornik

Patrik Ćavar - “Uživam i planiram budućnost.” Čeka rukometnu priliku

Valner Franković - trener u Labinu, ugostiteljstvo

Bruno Gudelj - bio trener u Austriji, privatni poduzetnik

Vladimir Jelčić - trener, pomoćnik u RK Zagrebu

Božidar Jović - dugo direktor u RK Zagrebu, sada izvan rukometa

Nenad Kljaić - trener RK Zagreba

Venio Losert - još aktivan u Leonu

Valter Matošević - do prošle sezone aktivan

Zoran Mikulić - privatni poduzetnik. Saračević: ‘Dila’ mi robu za kafić i konobu

Alvaro Načinović - trener u Zametu, ugostiteljstvo

Goran Perkovac - izbornik švicarske reprezentacije

Iztok Puc - na Floridi se bavi teniskom karijerom sina Boruta

Zlatko Saračević - “Kafić i konoba, čekam bolju priliku kao trener”

Irfan Smajlagić - bio Červarov pomoćnik prije Goluže, sada trener u Bosni

Vladimir Šujster - trener u Rudama pokraj Samobora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11