VELESILE NA ISTOJ STRANI

Hrvanje ujedinilo SAD, Iran i Rusiju: 'Ne izbacujte taj drevni sport s Igara!'

Stat ćemo ruku pod ruku s Irancima, spojit ćemo se s Rusima i s nizom drugih zemalja - izjavio je za AP direktor Američkog hrvačkog saveza Mitch Hull

Naravno da i Međunarodni olimpijski odbor zna napraviti dobru stvar. E, sad, sasvim je druga priča je li to napravio namjerno ili se slučajno tako rasplelo.

Glupost da se hrvanje izbaci iz programa Olimpijskih igara 2020. godine rezultirala je barem jednim dobrim djelom, mogućom reprizom “ping pong diplomacije” s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća koja je dovela do posjeta američkog predsjednika Richarda Nixona Kini 1972.

Pobuna u Teheranu

Naime, MOO je nesvjesno uspio u onome što vodeći svjetski političari već godinama nisu - ujediniti velike političke neprijatelje Iran i SAD oko zajedničkog cilja i usput im pridružiti i Rusiju s kojom su Amerikanci rijetko kada složni. Za dobro u svijetu možda bi više koristilo da se dogovore oko kontorle nuklearnog programa ili ukidanja sankcija, ali borba za očuvanje hrvanja na olimpijskom životu mogla bi biti prvi korak. Dopisnik Associated Pressa iz Teherana, u kojem se ovih dana održava natjecanje Svjetskog kupa, javio je da osovina Iran-SAD-Rusija pokreće diplomatsku borbu u koju bi se mogao uključiti i Vladimir Putin.

- Stat ćemo ruku pod ruku s Irancima, spojit ćemo se s Rusima i s nizom drugih zemalja - izjavio je za AP direktor Američkog hrvačkog saveza Mitch Hull.

Licemjeri iz MOO-a

Gledajući kroz crven-bijeli-plavi naočale možda bismo trebali pohvaliti odluku MOO-a i stati na stranu karatea u kojem je Hrvatska na posljednjem Svjetskom prvenstvu osvojila dvije srebrne medalje (a na prethodnim tri bronce), ali izbacivanje hrvanja je još jedna u nizu potpuno pogrešnih odluka licemjera u MOO-u, koji se na povijest pozivaju samo kada u tome vide novi izvor prihoda.

Hrvanje je jedan od rijetkih drevnih sportova, starije i od Olimpijskih igara, koje je rašireno po svim kontinentima.

Drevni sport

Hrvalo se i na antičkim igrama, a u Londonu su olimpijske medalje osvojili predstavnici iz 29 različitih država.

Hrvanje je simbol povijesti koje nije progutao suvremeni svijet kao što se, primjerice, dogodilo modernom petoboju. Uostalom, postoji li bolja poveznica s povijesti od sportske discipline koja u svom imenu sadrži “grčko-rimski” i još uvijek je popularna kod školaraca i studenata diljem svijeta? Ne postoji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51