SP BOKS

HRVATI SE BORE ZA ČETVRTFINALE SP-A Filip Hrgović pun samopouzdanja: 'Bolji sam od suparnika'

Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava, turnir nije otvoren za sve prijavljene, nego se trebalo plasirati kroz kontinentalna prvenstva i kvalifikacije
 Boxing Leonardo

Hrvatska je s dvojicom boksača među brojčano slabije zastupljenim nacijama na Svjetskom prvenstu u Dohi, no i Filip Hrgović i Hrvoje Sep plasirali su se među 16 najboljih na svijetu u svojim kategorijama. I ne samo to, njihova su imena među favoritima za medalje u superteškoj i poluteškoj kategoriji. Respektiraju ih i suparnici i Međunarodni boksački savez (AIBA) i mediji.

- Kad bi hotelski smještaj bio malo bolji, rekao bih da u Dohi imamo savršene uvjete za natjecanje. Posebno me impresionirala Ali Bin Hamad Al Attiya Arena. Užitak je raditi u takvom zdanju kojeg su susretljivi katarski domaćini pretvorili u visokotehnološki boksački hram. Općenito, nemamo baš razloga žaliti se na tretman u Kataru. Lijepo je znati da hrvatske boksačke šampione prepoznaju i u ovom dijelu svijeta – kaže glavni trener hrvatske reprezentacije Leonard Pijetraj.

Europski prvak Hrgović i u Kataru uživa status zvijezde, a temeljem rezultata u prošlih 12 mjeseci postavljen je za drugog nositelja. Odmah iza Ivana Dička, azijskog prvaka i svoga kolege iz WSB momčad Astana Arlansa. Zato je 23-godišnji Filip propustio 1. kolo i čekao pobjednika dvoboja Petar Belberov (Bugarska) i Nigel Paul (Trinidad i Tobago).

- Pauza mi je dobro došla za prilagodbu na katarsku klimu i ambijent. Dobro se osjećam, pun sam samopouzdanja i spreman ću dočekati pri nastup protiv Belberova. Bugarin je na kolovoškom Europskom prvenstvu osvojio broncu. U polufinalu je izgubio nokautom od Nijemca Schulza. Nije Belberov loš boksač, ali mislim da sam ja bolji – naglasio je Hrgović, koji vrijeme između treninga i obroka krati sviranjem gitare u hotelskoj sobi.

Sepov uvodni meč s Kolumbijcem Juanom Carrillom Palacijom završio je njegovom uvjerljivom bodovnom pobjedom (30:27, 30:27, 29:28). Nitko iz hrvatskog tabora nije se pribojavao suparnika, ali njegove brončane medalje na Panameričkim igrama i Panameričkom boksačkog prvenstvu pozivale su na oprez. Bombarder iz Vrbanje, međutim, bez problema se obračunao s Palacijem.

- Nisam nimalo sumnjao u sebe, znao sam što moram učiniti da bih pobijedio. Zadovoljan sam svojim nastupom, ali svjestan sam da u sljedećim mečevima moram biti još bolji. Naime, planiram dugo ostati u konkurenciji - rekao je 29-godišnji hrvatski poluteškaš, koji zbog svog specifičnog pristupa boksu i dalje ne želi znati koji ga suparnici čekaju na putu prema medalji.

Tek nakon pobjede nad Palacijem (inače 13. na AIBA-inoj ljestvici poluteške kategoriji) saznao je da će u petak navečer boksati protiv australskog prvaka Aarona Spagnola. A nakon Australca, u subotu u četvrtfinalu, pred Sepom bi se mogao naći Kubanac Julio Cesar la Cruz, ponajbolji poluteškaš današnjice.

Teško je, zapravo, na ovom natjecanju izdvojiti boksača bez zapaženijih rezultata. Naime, prvi put u povijesti svjetskih prvenstava, turnir nije otvoren za sve prijavljene, nego se trebalo plasirati kroz kontinentalna prvenstva i kvalifikacije. Zato u Dohu nitko nije mogao zalutati, kao što se događalo na prethodnim svjetskim smotrama.

Sve hrvatske mečeve u Ali Bin Hamad Al Attiya Areni, kao i svečanost otvaranja, prati i hrvatski veleposlanik u Kataru Tomislav Bošnjak, te skupina hrvatskih navijača. Oni će u sljedećim danima u Dohi imati priliku pozdraviti i posebnog gosta AIBA-e Filipinca Mannyja Pacquiaa, vjerojatno najpopularnijeg boksača svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:18