KAMO ĆE BIATLONAC?

Hrvatska Faku nudi posao, Slovenija idealne uvjete za biatlon

Nudi li Hrvatska Jakovu Faku dovoljno za nastavak uspješne karijere u domovini ili je Slovenija uistinu biatlonska meka koju je teško odbiti?
 AFP

ZAGREB - Jednu smo vrhunsku sportašicu izgubili jer joj nismo omogućili uvjete za treninge (i napredak) - plivačica Mirna Jukić završila je pod austrijskom zastavom. Drugog smo sjajnog sportaša, Duju Draganju, jedva zadržali kada je zaprijetio plivanjem za Katar. Mirna Jukić nije ni doživjela da joj se nešto ponudi, a Draganja je, uz Matešinu pomoć, za ostanak isposlovao sponzorske ugovore Atlantica i Getroa u iznosu od 300.000 dolara.

Treći, aktualni slučaj - slučaj Jakova Faka - u sferi je napetog iščekivanja odluke. Dvojba Hrvatska ili Slovenija trajat će vjerojatno do kraja mjeseca. Mateša je ponovno odradio veliki posao, no hoće li to biti dovoljno? Osim novca, Hrvatska mu nudi i posao - u vojsci, policiji ili carini te obnovljenu stazu u Mrkoplju, na što su se obvezale Hrvatske šume. Pitanje zaposlenja aktualizirano je i na prijmanju kod predsjednika Josipovića, a Fak je potvrdio da je zainteresiran za takvo rješenje. Brončani olimpijac u svemu se razlikuje od prethodna dva slučaja. Jedini je naš biatlonac dokazane međunarodne vrijednosti i, kako sam kaže, borac za razvoj biatlona u Hrvatskoj.

U slovenskoj reprezentaciji Fak je prihvaćen kao ravnopravni član. Osim stručnog tima predvođenog trenerom Urošem Velepecom, koji uključuje pomoćne trenere, servisere, fizioterapeute i liječnike, Mrkopljanin u slovenskim biatloncima, prije svih u Klemenu Baueru i Janezu Mariču, ima vrhunske sparinške partnere, što je u biatlonu iznimno važno.

Malotko vjeruje da Fakovi uspjesi mogu dovesti do biatlonskog buma kod nas, čak i u njegovu Gorskom kotaru, idealnoj destinaciji za taj sport, ali svi vjeruju da sa 22 godine u tom sportu ima još puno toga ostvariti. Kao samac u Hrvatskoj ili dio respektabilne reprezentacije u Sloveniji?

Što Faku nudi Hrvatska?

status olimpijskog kandidata za Soči 2014.

300.000 kuna od HOO-a za osobne potrebe

dodatni novac za vitaminizaciju, prehranu, opremu

posao u Hrvatskoj vojsci, policiji ili carini

do 200.000 kuna plaćen trener kroz program HOO-a

obnovljena staza u Mrkoplju

Što Faku nudi Slovenija?

status olimpijca, u skladu s tim i novčanu naknadu

moderni biatlonski centar u Pokljuki, ponajbolji u Europi

dobru reprezentaciju koja iza sebe ima rezultate

stručni tim s trenerom Urošem Velepecom i kompletnim stožerom

vrhunske sparing partnere poput Klemena Bauera i Janeza Mariča

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:48