ZASLUŽENO SREBRO

Hrvatska ostavila srce na terenu, Francuzi pokupili zlato!

Europsko prvenstvo osvojili su francuski rukometaši, pred kojima je opet pokleknula baš Hrvatska
Bec, 310110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Becu se igraju utakmice poufinala i finala. Polufinale su izborile reprezentacije Islanda, Francuske, Poljske i Hrvatske. U polufinalnim utakmicama finale su izborile reprezentacije Francuske i Hrvatske.Utakmica izmedju Hrvatske i Francuske.Na slici: Ivano Balic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

BEČ - Hrvatski rukometaši obranili su europsko srebro, a zlato je ponovno ostalo nedostižno. Francuska je u finalu europske smotre pobijedila Hrvatsku 25-21 (12-12) i tako treći put u 15 godina (SP Island 1995., SP Hrvatska 2009.) u izravnom dvoboju spriječila našu reprezentaciju u osvajanju zlatne medalje.

Ponovno smo gledali Onestu kako slavi, ponovno je Karabatić, a ne Balić, stavio zlato oko vrata, ponovno su, baš kao i prije 12 mjeseci u zagrebačkoj Areni, malobrojni francuski navijači slavili pred očima tisuća hrvatskih fanova. Hrvati su ove nedjeljne večeri bili nadmoćni na tribinama bečke Stadthalle, u bijelo-crvenom moru bila je i premijerka Jadranka Kosor, ali nažalost ne i na terenu.

Tvrdi i nervozni rukometni fight u finalu dobro je počeo za Červarove rukometaše, ali svaka odigrana minuta značila je da su suparnici minuti bliže povijesnom slavlju. Trebalo je dosta kuraže da bi se u ovakvoj utakmici postizali pogoci. Trebalo je biti “frajer”. Nikome nije svejedno kad se nađe pred Alilovićem i Omeyerom, a tipovi poput Dinarta, Gojuna ili Vorija mu istodobno pušu za vrat. Nervoza je posebno mučila francuske rukometaše, jer napokon su naišli na suparnika koji se nije predao do 20. minute.

Na hrvatskoj strani terena atipična obrana 5-1 s Vorijem ili Duvnjakom kao “indijancima” dobro se nosila s Karabatićem i Fernandezom. To je, naravno, ostavljalo prostora francuskim krilima, ali to je “riješavao” Alilović.

Pod Balićevim ravnanjem, hrvatska rukometna “opera” dobro je funkcionirala do potkraj prvog poluvremena (čak je i Kopljar zaslužio “plus”. Duvnjakov gol za 12-9 u 28. minuti nakratko je stvorio euforiju na tribinama, no probuđeni Karabatić vratio je utakmicu u egal.

Francuski izbornik Onesta shvatio je da sve umornijim Hrvatima ne može parirati drukčije nego još oštrijom i još bržom igrom. Pa i po cijenu novih tehničkih pogrešaka. Njemački suci-blizanci Bernd i Reiner tolerirali su takvu igru, te pridodali još poneku dvojbenu odluku (Balićev prijestup u gol-šansi) i Francuska je već u 40. minuti imala 18-14.

U Červarovoj družini za novi iskorak očito nije bilo snage. Hrvatsku glavu iznad vode u tim trenucima držala su dvojica najumornijih - Ivano Balić i Mirko Alilović. A protiv Francuske, čak i kad nije u najboljem izdanju, tako se ne može pobijediti. Crveni karton Mataiji zbog prekršaja na Karabatiću “zatvorio” je utakmicu u 49. minuti. Svjetski prvaci i olimpijski pobjednici za četiri minute su sa 19-18 otišli na 22-18. Posljednjih 10 minuta, baš kao i cijelu utakmicu, hrvatski navijači bili su glasniji, ali u glavama svih 12.000 ljudi u dvorani već je svirala “marseljeza”.

Claude Onesta je postao prvi izbornik u povijesti rukometa koji je zaredom osvojio olimpijsko, svjetsko, pa europsko zlato. Sva tri puta na putu mu se našla Červarova Hrvatska i sva tri puta Onesta je pobijedio.

HRVATSKA - FRANCUSKA 21-25 (12-12)

Suci: B. Methe i R. Methe (oba Njemačka).

HRVATSKA: Alilović (13+1), Čarapina; Balić 4, Duvnjak 3, Lacković, Zrnić 6 (7), Kopljar 1, Vori 2, Gojun, Vuković 2, Mataija, Buntić, Valčić, Štrlek 2, Čupić, Musa. IZBORNIK: Lino Červar.

FRANCUSKA: Omeyer (12+3), Karaboue; Fernandez 2, Dinart, Barachet, G. Gille 1, Narcisse 3, Joli 1, Karabatić 6, Junillon, Abalo 4, Sorhaindo 3, Guigou 3, Bosquet 2, Ostertag, Detrez. IZBORNIK: Claude Onesta.

SEDMERCI: Hrvatska 6 (9), Francuska 2 (4).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Buntić 2+2, Vori), Francuska 6 minuta (Karabatić 2+2, Narcisse).

CRVENI KARTON: Mataija (Hrvatska).

Europsko prvenstvo rukometaša:

finale:

Francuska - Hrvatska 25-21

za 3. mjesto:

Island – Poljska 29-26

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:21