NOVA SKIJAŠKA SEZONA

Hrvatski skijaš u lovu na Veliki kristalni globus

Veleslalomskim vikendom u Söldenu započela je 45. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju
Ivica Kostelic of Croatia clears a gate during the men's Alpine Skiing World Cup Super G race in Garmisch-Partenkirchen March 11, 2010. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SPORT SKIING)
 Reuters

ZAGREB - Je li svanuo i taj dan, nalazimo li se u predvorju sezone u kojoj će se zdravi Ivica Kostelić od prvog do posljednjeg vikenda boriti za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, za ulazak u skijaški raj? Postavili smo pitanje o kojem razmišlja većina, ako ne i svi, ljubitelji alpskog skijanja u Hrvatskoj.

Strategija Hrvatskog skijaškog saveza postavljena je tako da bismo dobili potvrdni odgovor. Ivica će uz sebe cijelo vrijeme imati fizioterapueta da bi se izbjegla prošlogodišnja situacija u kojoj je već u prvoj četvrtini sezone morao propuštati utrke zbog bolnih leđa. Najbolji hrvatski sportaš uvjeren je da će proširenje ekipe za jednog servisera/pomoćnog trenera donijeti bolje rezultate i češće osvajanje “masnih” bodova u brzim disciplinama, s kojima bi mogao prestići glavne konkurente za Veliki globus Janku, Svindala i Raicha.

Svjetski kup ćemo, tako, pomno pratiti iz utrke u utrku, ali moramo izdvojiti nekoliko vrhunaca. Za Zagreb i Hrvatsku najveći je početkom godine, s dva noćna slaloma na Sljemenu 4. i 6. siječnja. Organizatori su naišli na zapreku u dosad odličnom servisiranju utrka ZG holdinga. Natjecanja nisu upitna, jedino možda neće biti ušminkane i luksuzne kao inače. Mjesto najvećeg Ivičinog veselja, barem se tome nadamo, bit će u Švicarskoj jer je Lenzerheide je od 16. do 20. ožujka domaćin završnice Svjetskog kupa.

U odnosu na prošlu sezonu, izdvajamo nova/stara odredišta poput Chamonixa, Hinterstodera i Banskog (muški) te Courchevel, Tarvisio, Arber-Zwiesel i Spindleruv Mlyn (žene). Novost je i dijeljenje bodova, samo za ukupni redoslijed, u paralelnom slalomu drugog dana Nove godine. Mjesto održavanja nije Moskva nego Olimpijski park u Münchenu, nagradni fond najmanje 100 tisuća franaka, a bodovi za Svjetski kup privući će i Kostelića na utrku koju je, dok je bila u Rusiji, izbjegavao. Zanimljivost Svjetskog kupa je i da će skijaši u Val d’Isereu voziti samo dvije tehničke discipline.

Sredinom veljače javnost će se fokusirati na Garmisch-Partenkirchen, koji je od 8. do 20. veljače domaćin Svjetskog prvenstva. Ivica će voziti sve discipline, ali neće biti jedini hrvatski adut. Ne zaboravite da je sve bolji Natko Zrnčić-Dim prije dvije godine u Val d’Isereu osvojio svjetsku broncu. Odlično bi bilo kada bi ju mogao obraniti.

U ženskom dijelu Svjetkog kupa hrvatski navijači usredotočit će se samo na slalom Ane Jelušić. Odlaskom Nike Fleiss slava ženskog skijanja zavisit će o formi sitne Riječanke. Kronični problemi s astmom razlog su što će još rjeđe voziti veleslalome. Ukupna pobjednica tražit će se u dvobojima velikih prijateljica; trostruke osvjačice Lindsay Vonn i još neokrunjene prijestolonasljednice Marije Riesch.

Ivica Kostelić (30)

+ Najsvestraniji i najraznovrsniji skijaš današnjice. Jedini sposoban biti među prvih deset u svih pet disciplina.

- Nikada se ne zna kada će mu se “javiti” leđa ili nešto kvrcnuti u koljenu. Mogući umor jer vozi sve utrke. Treba mu više top 10 plasmana u brzim disciplinama i veleslaomu.

Carlo Janka (24)

+ Rasterećen što je prije 24. rođendana osvojio Svjetski kup, sposoban je dominirati u čak četiri discipline.

- Događa mu se da ne završi nekoliko utrka u nizu. Slalom je slabija strana, prošle sezone ni boda nije osvojio.

Aksel Lund Svindal (27)

+ Tijekom ljeta napunio baterije kombiniravši ljubavne izlete s Julijom Mancuso i skijaške treninga. Zna kako se osvaja Veliki globus.

- U slalomu osvaja mrvice. Mora popraviti brze discipline u odnosu na prošlu sezonu. Pitanje je i kako će se snaći na novoj opremi.

Benjamin Raich (32)

+ Puno će riskirati svjestan da mu je ovo možda posljednja prilika za Veliki globus. Konstantan u četiri discipline.

- Spomenuta konstatnost mu je i “mana” jer ima previše šestih, a premalo prvih mjesta. Bez spustaških bodova.

Posljednjih pet osvajača Svjetskog kupa

2010. Carlo Janka / Lindsay Vonn

2009. Aksel L. Svindal / Lindsay Vonn

2008. Bode Miller / Lindsay Vonn

2007. Aksel L. Svindal / Nicole Hosp

2006. Benjamin Raich / Janica Kostelić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:14