GUŽVA U ŠESNAESTERCU

HRVATSKOJ SE SMIJEŠI NOVA MEDALJA 'Uz Olimpijske igre, ovo nam je najvažnija regata sezone'

Kada hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić putuje na Svjetsko prvenstvo, gotovo sa stopostotnom sigurnošću možemo očekivati medalju. U posljednjih sedam godina osvojili su zlato, dva srebra i tri bronce. U ovu se priču jedino ne uklapa 2013. godina, kada su završili na 19. mjestu.

Ovogodišnja svjetska smotra održava se u Argentini, u mjestu San Isidro, poznatom i pod nadimkom "glavni grad ragbija". Simpatičan gradić udaljen 20-ak kilometara od Buenos Airesa, smješten je na ušću rijeke Plate pa su i uvjeti drugačiji od onih na koje su hrvatski jedriličari navikli.

- Dosta je plitko i smeđe, nema veze s morem. Skupili smo ovdje 20 dana priprema, pa nam se lakše hrvati s ovim uvjetima. Temperature su visoke pa je jedan od uvjeta za dobar rezultat čuvati se sunca što je više moguće, ispričao je kormilar Šime Fantela.

Regatno je polje dosta zahtjevno i ograničeno dubinom pa bi mogla nastati "gužva u šesnaestercu" jer je organizator odlučio da će četrdesetak prijavljenih posada jedriti u jednoj skupini.

- Navikli smo već na utrkama Svjetskog kupa u Hyeresu i Weymouthu na takav raspored, tako da iznenađenja nema. Jedina novina je da posljednji dan nema plova za medalje nego cijelo prvenstvo jedri cijela flota. Imamo samo jedno odbacivanje najlošijeg rezultata pa će do kraja natjecanja biti važan svaki bod. Ovo prvenstvo nam je, uz Olimpijske igre u Riju, najvažnija regata sezone, pojasnio je Fantela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:40