TEŠKE RIJEČI

IVICA SE S TINOM MAZE VRATIO IZ SOČIJA 'Kolege su me jako povrijedile, prešli su granicu'

Tko im je kriv što su ispali sa staze, drugi su je uspješno prošli i uzeli ono što im pripada, rekao je Gips

Ivica Kostelić napokon je bio nasmijan. Izraz lica koji je u Sočiju trajao samo dan i pol nabacio je i za doček na Plesu, bio je vrlo emotivan trenutak. U dvoranu je umarširao zajedno s Tinom Maze. Ivica sa srebrom, najbolja slovenska sportašica s dva zlata oko vrata. Hrvatski kralj i slovenska kraljica 22. zimskih olimpijskih igara.

- Nadam se da se Slovenci neće ljutiti što smo joj organizirali usputnu feštu. Znamo se već 20 godina, našalio se Ante Kostelić .

Tridesetak slovenskih navijača i sličan broj novinara donio je u Zagreb duh „dežele“. Točila se „dišeča penina“ iz Gornje Radgone, vijorio transparent „Dajmo Tina naša lisička“. Hrvatski navijači bili su malobrojniji, čast su spasili pripadnici Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Podgorac Gračani. Susjedi Kostelićevih i ovaj su put popevali zagrebačke pjesme. Na rastanku Marica i Ante s jedne, Elin i Ivica s druge strane, a između njih poruka: „Živio Ivica majstore vole te tvoji Gračanci“.

Tina Maze se zahvalila na prijemu u Zagrebu i izrazila nadu da će biti nešto i u njenoj Črnoj. Velika svečanost u Ljubljani zakazana je za kraj sezone, već u utorak putuje na utrke u Crans Montanu. Ivica će imati dan više odmora, u srijedu će prema Kvitfjellu. Dotad će se slagati dojmovi iz Sočija.

- Čast mi je da sam u društvu jedne od najboljih alpinki u povijesti i dragom prijateljicom Tinom. Što se mene tiče, ovo srebro je moja najteže zarađena medalja. Danima nisam spavao, a s njom mi je veliki kamen pao sa srca. U slalomu (kombinacijskom, nap. a.) nisam riskirao zbog oštećene staze i zato što sam vidio da je to dobra prilika za medalju. Olimpijske igre će mi nedostajati jednog dana, posebno jer sam se na svakoj borio za medalje.

I u svečanim, ležernim trenucima nije se mogla izbjeći priča o reakcijama na stazu koju je postavio Ante Kostelić, emotivnim nastupa pobjednika i gubitnika. Srebrni Hirscher je rekao „kapa dolje, Herr Kostelić“. Šveđani i Francuzi nisu poslali isprike za uvrede…

- Žao mi je zbog komentara koji su prešli granicu pristojnosti, jako su me povrijedili ( Myhrer je Antu nazvao idiotom , nap. a.). Kao privatne osobe možemo misliti što god hoćemo, ali u javnosti moramo paziti što pričamo. Ne, nitko nam se nije ispričao.

Ante Kostelić se od olimpijskih igara oprostio na sebi svojstven način, u stilu pjesme „My way“. U avanturi života povremeno se morao prilagođavati većini, a posljednju utrku na ZOI je izabrao za večer u kojem će se skijaški svijet prilagoditi načinu na koji on vidi natjecateljsko skijanje. Bio je to „old school“ slalom.

- Tko im je kriv što su ispali sa staze, drugi su je uspješno prošli i uzeli ono što im pripada. Nije to bila staza napravljena za Ivicu, bio je to pošteni odnos prema sportu. Izazov je prvi postulat američkog shvaćanja sporta, tako bi svugdje trebalo biti - rekao je Gips koji je uvjeren da Austrijanci ne bi izražavali nezadovoljstvo na način na koji su se spustili Šveđani i Francuzi.

Rekao je i da nije imao pritisak drugih trenera prilikom postavljanja kolaca te bacio sumnju na potencijalnu prevaru uoči kombinacijskog slaloma.

- Na snimci smo identificirali premještanje pojedinih kolaca, ali nema smisla žaliti se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:13