RASPLET U GARMISCHU

Janki Veliki globus, Ligetyju veleslalomski, Ivica 9.

Kostelić je i na trećoj utrci završnice sezone stigao do Top 10 plasmana važnog za startni veleslalomski broj u sljedećoj sezoni
Carlo Janka of Switzerland is airborne during a training run for the men's Alpine Skiing World Cup Downhill in Garmisch-Partenkirchen March 9, 2010. The Bavarian skiing resort of Garmisch-Partenkirchen, some 80km (50 miles) south of Munich, hosts the season's Alpine Skiing World Cup Finals from March 10 to 14. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: SPORT SKIING)
 Reuters

Trećim mjestom na utrci u Garmisch Partenkirchenu američki skijaš Ted Ligety osvojio je Mali kristalni globus u veleslalomskoj disciplini. Pobjeda i Veliki globus pripali su Carlu Janki.

Švicarski je skijaš prednost iz prve veleslalomske vožnje u drugoj dodatno povećao i pobjedom na stazi dugoj 1310 metara s ukupnim vremenom 2:20.87 ostvario novi veliki uspjeh u svojoj karijeri. Veleslalomskim zlatima s Olimpijskih igara u Vancouveru i sa Svjetskoga prvenstva iz Val d'Iserea Janka je dodao i naslov ukupnog pobjednika Svjetskoga kupa.

- Čuo sam od spikera uoči starta druge vožnje da moram pobijediti kako bih osvojio Globus. Međutim, to me nije smetalo jer sam bio fokusiran samo na uspjeh - kazao je Janka koji je ovime zaokružio kolekciju velikih naslova te je olimpijskom i svjetskom zlatu dodao i veliki Kristalni globus.

Benjamin Reich, koji je s Jankom vodio borbu za Veliki globus, imao je drugo najbolje vrijeme druge vožnje, no jedanaesto mjesto iz prve unaprijedio je na "tek" osmu poziciju.

Budući da za Jankom zaostaje 106 bodova pred sutrašnji slalom (posljednja utrka) jasno je da ga ne može dostići.

Janka je prvi Švicarac nakon 1992. godine i Paula Accole koji je osvojio Veliki kristalni globus.

Drugo mjesto u petak pripalo je Talijanu Davideu Simoncelliju (+0.31), dok su treći, s istim prolaznim vremenima (+0.57), bili Austrijanac Philipp Schörghofer i Ligety, vlasnik Malog kristalnog globusa, svog drugog u karijeri (2008.).

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je ukupno deveto mjesto na posljednjem veleslalomu sezone čime je učvrstio petu poziciju u ukupnom poretku natjecanja. Kasnio je za pobjednikom 1.33 sekunde.

Svjetski kup skijaša, veleslalom, Garmisch Partenkirchen, rezultati:

1. Carlo Janka (Švi) 2:20.87

2. Davide Simoncelli (Ita)+ 0.31

3. Ted Ligety (SAD) +0.57

3. Philipp Schörghofer (Aut) +0.57

5. Didier Cuche (Švi) +0.62

...

9. Ivica Kostelić (Hrv) +1.33

...

Ukupni redoslijed Svjetskog kupa:

1. Carlo Janka (Švi) 1197

2. Benjamin Raich (Aut) 1091

3. Didier Cuche (Švi) 952

4. Aksel Lund Svindal (Nor) 883

5. Ivica Kostelić (Hrv) 779

...

36. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 199

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:09