NAJBOLJI RUKOMTAŠ SP-A

KARABATIĆ 'Iznenadilo me ispadanje Hrvatske, ali ni protiv Brazila niste izgledali dobro...'

'Nažalost, dogodilo se. No i mi smo ispali na prošlom SP-u pa smo preživjeli' - tješi Karabatić
 AFP

To je scena iz koje se puno toga može naučiti. Miks-zona, 45 minuta nakon završetka utakmice. Gotova je i press-konferencija, suigrači su već u busu, a novinari čekaju svojih pet minuta s Nikolom Karabatićem. A on ide od jednog do drugog na užas francuske glasnogovornice i sa smiješkom odgovara na svako pitanje.

Jedno 40 minuta ranije Luka Karabatić je otišao u svlačionicu i kaže:

- Ako čekate Nikolu, načekat ćete se…

I što, čekali smo. I kada je glasnogovornica pomislila da je njezinim mukama kraj, Nikola je stigao i do nas i mahnuo joj “ovo je OK, žurit ću se”. Nije mu vjerovala, ostala je cupkati, dok smo razgovarali, sve dok nismo završili. I to joj je dio posla.

Nikola Karabatić igra u fenomenalnoj formi na ovom SP-u u Francuskoj. Njegov rukomet je čista eksplozija. Čovjek koji je apsolutni lider francuskog tima, čija rečenica “e sad ćemo pobijediti” može preokrenuti apsolutno sve. U obrani neprelazan, u napadu ako krene u svoj prvi korak, piši propalo.

Nismo varalice

I što pitati na početku osim - umarate li se vi ikada?

- O da, ali jako treniram cijelu godinu pa sve to dobro podnosim. Mislim da je trening preko ljeta ključan u svemu tome. E sad umor. Pa bio sam malo umoran nakon tri početne utakmice, jer sam igrao puno, jer smo imali tri protivnika koja tuku, Češku, Egipat i Island, ali su onda došle utakmice protiv Švedske gdje su mi igrali flaster, pa s Alžirom gdje sam malo predahnuo i s Argentinom koja nije prezahtjevna. I sad sam u top formi.

Ni Slovenija nije imala nikakve šanse?

- Mislim da smo dominirali od starta. Baš sam sad francuskim novinarima rekao kada su me pitali jesmo li se u nastavku opustili, odgovorio da nismo, jer je četvrtfinale utakmica u kojoj i protivnik dosta toga određuje. Slovenija je pružila dobar otpor, ali naša obrana s Titijem (Omeyer op.a) na golu bila je ključ pobjede.

Čini se da ste sve prevarili na ovom SP-u. Tobože igrate loše, krpate se, smijenite kapetana, pa se svađate, ali kada treba, onda ste strašna momčad.

- Ne, nismo prevarili nikoga - smije se.

- To je Claudeu izletjelo na press-konferenciji prije početka. Ne znam kako, znam da smo mi to znali tjedan prije, jer nam je rekao i najavio tako. Želja je jednostavna, rekao je “Fernandez ima 37 godina, on nije budućnost, želim da budućnost budu Grebille, N’Guessan kojeg sada tu nema, i ne vidim u tome ništa loše, tim prije jer je zaključak bio ‘ako ne budu napredovali oni, igrat će Jerome’”. I onda je kao ispala neka priča oko toga, frka…

I svi zaboravili napisati da će novi kapetan biti Nikola?

Tu nismo dobili odgovor, vjerovali ili ne, samo se zacrvenio i nasmijao.

Prešli smo na Hrvatsku.

- Čuo sam rezultat, da su izgubili od Poljske. Iznenadilo me, jer uvijek držim da je Hrvatska među favoritima i našim najvećim konkurentima. Ne znam razlog. Ali gledao sam utakmicu protiv Brazila i tu mi nije izgledalo dobro, pa sam u jednom trenutku komentirao da ako budu tako igrali protiv Poljske, moglo bi se dogoditi da ispadnu. Nažalost, dogodilo se. No i mi smo ispali na prošlom SP-u pa smo preživjeli.

Luka glavni u obrani

Zato ste vi dobili ni manje ni više nego Španjolsku u polufinalu?

- Svi smo bili s ove strane, i Danci i oni i mi. To je težak put. Španjolska je aktualni svjetski prvak i favorit samim time, a mi cijelu godinu radimo i živimo za takve utakmice. Oni će tražiti revanš za poraz koji smo im nanijeli u polufinalu Eura lani u Danskoj i mislim da će to biti strašna utakmica. I druga stvar, tu su mi prijatelji iz Barce, pa je time još važnije.

Ali neće to biti finale prije finala?

- To ne. Ja sam rekao novinarima da je glavni favorit za naslov Katar, pa su mi se smijali. A doktor katarske reprezentacije, koji je naš liječnik iz Barcelone, fino mi je rekao “nemojte se s nama zezati, vidjet ćemo se u polufinalu”. Ozbiljan čovjek i pogodio je. Koliko god je iznenađenje, mislim da je potpuno zasluženo. Imaju dobru momčad, imaju sjajnog trenera, golmane posebno i svakom mogu biti nezgodni. Ne znam koja je to energija koja ih nosi, ali nije za podcijeniti.

Ali neće, recimo, biti opasni Francuskoj u finalu?

- Polako, imamo Španjolsku, bit će to jako teška utakmica.

Što ima u toj francuskoj obrani da je se svi boje?

- Ima Luka Karabatić.

Kao nema Nikola i Sorhaindo.

- Ne, ne, Luka je bolji, zapamtite. A općenito uigrani smo, znamo se, Titi to prati obranama…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:32