PRVI SLALOM SEZONE

KORAK DO POSTOLJA Ivica Kostelić četvrti u Leviju, Hirscher osvojio prvo mjesto i dobio soba!

Hirscher je bio u vodstvu i nakon prve vožnje, a na koncu je slavio s vremenom 1:45.42. Bio je 62 stotinke brži od sunarodnjaka Marija Matta
 getty images

Marcel Hirscher i dalje vlada, Mario Matt je najstariji slalomaš na postolju u povijesti Svjetskog kupa, Henrik Kristoffersen je novo mlado lice koje bismo trebali gledati u godinama koje dolaze, a Ivica Kostelić je i dalje dobar, zapravo jako dobar.

Siže je to prvog slaloma sezone u finskom Leviju u kojem je najbolji hrvatski sportaš pokazao da će i u zimi koja dolazi, ako ostane zdrav, biti veoma konkurentan. Priče o lošijim izvedbama na treninzima, porazima od Dalibora Šamšala i tempiranju forme za Olimpijske igre pale su u vodu već u solidnoj prvoj vožnji koju je tradicionalno skijao opreznije. Dijelio je šesto mjesto s Harginom, imao je 71 stotinku zaostatka za vodećim Hirscherom i bio na četiri desetinke od pobjedničkog postolja.

U drugoj vožnji, kako to često zna napraviti, Kostelić je skijao odvažnije i tečnije, u donjem dijelu staze “ušao u tračnice” i uz dotad najbolju drugu vožnju (ukupno treći u drugom laufu) preuzeo vodstvo. Bilo je jasno da bi to mogla biti dovoljno dobra vožnja za postolje, ali i da će mu trebati kiks nekoga od vodećih. Hargin i Thaler su otišli iza, ali onda se pojavio Kristoffersen, dvostruki svjetski juniorski prvak i slalomski doprvak iz 2012.

Norvežani već godinama čekaju pravog slalomaša, Svindal i Jansrud su u skijaškom razvoju negdje zametnuli najkraće skije, a vremena univerzalaca Aamodta i Kjusa, pa i specijalista za slalom poput Furusetha ili Jaggea.

Prvo pobjedničko postolje u karijeri brzo bi ga trebalo lansirati među 15 po FIS bodovima, a dinamično, mladenačko skijanje jamstvo je da će biti veliki skijaš.

Ipak, na vrhu je bilo mjesta samo za jednu naciju. “Rot-Weiss-Rot” su uzeli prva dva mjesta, Hirscher je deseti put u nizu na slalomskom postolju, a Matt (34 godine i 7 mjeseci) najstariji je slalomaš dosad među tri u Svjetskom kupu. Hirscher je u Finskoj skijao s novim naočalama, operacijom je riješio i probleme s vidom, ali i promatrač s ozbiljnom dioptrijom može vidjeti da je Marcel ponovno teško pobjediv.

- Nitko mi više ne vjeruje da ovo nije lako kako izgleda. Konkurencija me gura naprijed i drago mi je da sam danas mogao odgovoriti - kazao je pobjednik koji je preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Slalom na stazi Levi Black ponovno je pokazao da utrke u Finskoj mogu biti uzbudljive i dosadne u isto vrijeme. Kada od 82 natjecatelja, njih 73 završi prvu vožnju, onda se teško ne složiti s Antom Kostelićem oko postave staze. Njemački trener zapiknuo je kolce po Neureutherovim željama (atraktivnim saltom na strmini druge vožnje završio na 27. mjestu), ali nikakvog izazova na tom poligonu nije bilo.

S druge strane, uvjeti u Leviju su bili blagonakloni za skijaše s visokim brojevima. Četvorica sa startnim brojem višim od 50 ušli su u drugu vožnju, još jedan Norvežanin, Sebastian-Foss Solevaag, završio je deveti, a u drugi se lauf ulazilo s malih +1.58. Koliko je to dobro za skijanje? Medalja s dvije strane, iako nas je Gips valjda toliko izdresirao da svaka staza bez tri vertikale ili barem jednog luka, zapravo bilo kojeg slalomskog elementa na kojemu skijaš treba razmišljati, postaje pomalo bezvezna... Ipak, najbolji su najbolji i na jednima i na drugima. Marcel, Mario i Ivica najbolji su dokaz!

Svjetski kup skijaša, slalom u Leviju, rezultati:

1. Marcel Hirscher (Aut) 1:45.42

2. Mario Matt (Aut) +0.62

3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0.93

4. Ivica Kostelić (Hrv) +1.22

5. Mattias Hargin (Šve) +1.29

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:

1. Marcel Hirscher (Aut) 160

2. Ted Ligety (SAD) 124

3. Alexis Pinturault (Fra) 83

4. Mario Matt (Aut) 80

5. Ivica Kostelić (Hrv) 74

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 04:36