CILJ JE SVJETSKI KUP

Kostelić: Nisam u formi i teško mi je procijeniti kada će opet porasti

Ivičina blistava siječanjska izdanja su razmazila dio javnosti, a neki se vjerojatno pitaju jesu li rezultati u tehničkim disciplinama (8. i 13. mjesto) kratkotrajni neželjeni efekt odlaska u Novi Vinodolski i Innerkrems
 Drago Sopta / Cropix

Garmisch-Partenkirchen - Kostelići su odahnuli. Remetilački faktor je odstranjen, Svjetsko prvenstvo nije uzelo danak i već su sinoć u idili Innerkremsa počeli kovati plan za obranu 525 bodova prednosti u Svjetskom kupu.

Turnir u Garmisch-Partenkirchenu Ivica Kostelić je završio osmim mjestom (+1.16). Francuska slavi prvi naslov svjetskog slalomskog prvaka nakon 1970. godine. Jean-Baptiste Grange je pobijedio u trećem slalomu zaredom (Kitzbühel i Schladming).

- Skinuo sam veliki teret s leđa jer sam dvije godine razmišljao samo o ovoj utrci. Prije dvije godine sam u Val d’Isereu ostao bez ičega iako sam bio prvi favorit za zlato, a nakon toga su slijedile borbe s ozljedama. Novi cilj je Mali globus.

Ivica je u prednosti, ali ako nastavim ovako, bit će to velika borba. Razlika je 96 bodova, a prvi sljedeći obračun je već u nedjelju u Banskom. Ivičin favorit Jens Byggmark je u nastavku skočio za četiri stepenice i okitio se srebrom (+0.43), dok se Manfred Mölgg spustio do bronce (+0.43). Austrijanci su imali tri prvaka poslije Kostelića 2003., a sada nemaju ni medalju.

Greške na prljavoj stazi

Bavarska južina (fön) dodatno je izmrcvarila stazu koju su u drugoj vožnji zalijevali ledenom vodom i začinjavali kemikalijama... Dok je Alpe obasjavalo sunce, staza u Partenkirchenu je izgledala ružno, prljavo, kao grozno nejestiva kaša od griza, a oblačno vrijeme je dodatno kvarilo dojam. Prvi snijeg u dva tjedna SP-a počeo je padati sat i pol nakon njegova završetka.

- Nisu uvjeti nego je pad forme razlog kaj nisam ostvario cilj. Prvi ‘lauf’ (peti, +1.02) je bio dosta dobar, a u drugom sam napravio veću grešku na kraju strmine, gdje su se mnogi ‘ulovili’. Nisam se čuvao za Svjetski kup - objašnjavao je Ivica kojeg je bodrilo 30-ak navijača.

Vodeći slalomaš Svjetskog kupa koji je osvojio osmo mjesto na Svjetskom kupu bio je još malo samokritičan. Velikog razočaranja i ljutnje nije bilo.

Ne zaboravite broncu

- Pronalazio sam okolne putove umjesto da probleme rješavam na ispravan način i to znači da nisam u formi. Ovo nije bila vožnja na mojoj razini - zaključio je još Ivica koji je prvi put slalom vozio u novodizajniranom bijelom odijelu.

Ivičina blistava siječanjska izdanja su razmazila dio javnosti, a neki se vjerojatno pitaju jesu li rezultati u tehničkim disciplinama (8. i 13. mjesto) kratkotrajni neželjeni efekt odlaska u Novi Vinodolski i Innerkrems. Ili ipak posljedica zgusnutog rasporeda utrka...

- Ono što smo trenirali nije se moglo na brzinu transformirati u nešto korisno. Ali nema šanse da toliko dugo vremena držimo siječanjsku formu. Teško mi je procijeniti kada će opet porasti, ali radili smo ih zbog završnice Svjetskog kupa.

Jednotjedni odlazak i rezultati ispod očekivanja i nadanja u disciplinama koje je vozio nakon povratka ne bi smjeli pokvariti ocjenu odrađenog u Garmischu-Partenkirchenu. Možda vam se čini kao da je vječnost prošla, ali Kostelić i Hrvatska imaju jednu medalju i na ovom SP-u. Prije deset dana Ivica je bio brončani superveleslalomaš.

Zubčić 30., Natko pao

- Jako mi je drago što sam ispunio cilj za ovaj SP, iako u tehničkim disciplinama nisam ostvario što sam planirao. Ako bih morao birati, draža mi je medalja u super G-ju, nego u slalomu.

Filip Zubčić zauzeo je 30. mjesto (+8.76), dok Natko Zrnčić Dim, jedan od rijetkih koji je nastupio u svih šest disciplina, nije završio prvu vožnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:57