IZABRAO KLUB

Lino Červar rekao konačno zbogom reprezentaciji

Lino Červar rekao je zbogom hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji! Otišao je zlatni izbornik sa SP-a 2003. u Portugalu i olimpijski pobjednik iz Atene 2004.
Bec, 310110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Becu se igraju utakmice poufinala i finala. Polufinale su izborile reprezentacije Islanda, Francuske, Poljske i Hrvatske. U polufinalnim utakmicama finale su izborile reprezentacije Francuske i Hrvatske.Utakmica izmedju Hrvatske i Francuske.Na slici: Lino Cervar.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

Mjesecima je trajala priča o produljenju ugovora HRS-a i najtrofejnijega hrvatskog trenera. Lino Červar bio je dao pa povukao ostavku još tijekom prošlog Eura u Austriji.

Nakon sukoba s mnogima u rukometnom okružju, povukao se na mjesto trenera Metalurga iz Skoplja, a kad je trebao potpisati i početi pripremati momčad za kvalifikacije za Euro 2012. i SP u Švedskoj 2011., uslijedio je prvo neočekivani šok:

- Odlazim iz reprezentacije!

A zatim i lakonsko, ali i emotivno pismeno objašnjenje:

- Zbog klupskih obaveza i ugovora koji imam s Metalurgom nisam u mogućnosti i dalje obnašati funkciju izbornika. Nažalost, u Metalurgu su mi rekli da klub trpi zbog mojih izbivanja u prosjeku dva i pol mjeseca godišnje...

Drama, a ne formalnost

Produljenje ugovora trebalo je biti formalnost i uslijediti u četvrtak oko podneva, no umjesto toga, dogodila se neočekivana drama.

Predsjednik HRS-a Sandi Šola i Zoran Gobac nekoliko su puta bili naglašavali, bili su i uvjereni da će se ugovor produljiti, no Červar je, očito, licitirao prevelikim zahtjevima kako bi se elegantno povukao. Neki misle, zato da bi uskoro preuzeo reprezentaciju Makedonije ili čak SAD-a.

U HRS-u nisu odmah odustali, Červaru je ponuđena čak i mogućnost da reprezentaciju u kontinuitetu vodi pomoćnik Slavko Goluža, dok bi Červar glavnu riječ vodio tijekom velikih natjecanja. No, zajednički jezik nije pronađen i Červar odlazi nakon gotovo osam godina vođenja najtrofejnije HR momčadi svih vremena.

Nova rukometna stranica

Očito je da se okreće nova stranica u bogatim kronikama hrvatskog rukometa. Zasad nije poznato tko bi trebao zamijeniti Linu Červara. Kandidata je, u svakom slučaju, zaista mnogo. Goluža, Zovko, Smajlagić...to su samo neka od imena. Tkogod dođe, teško će ponoviti Červarove uspjehe.

Červarova odličja

Zlato OI Atena 2004.

Svjetska prvenstva

Zlato SP Portugal 2003.

Srebro SP Tunis 2005.

Srebro Hrvatska 2009.

Europska prvenstva

Srebro EP Norvška 2008.

Srebro EP Austrija 2010.

Biografija

Rođen 22. rujna 1950., Delići kod Vrsara.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije od 2002., trener RK Metalurga. Trenersku karijeru počeo je u RK Triko iz Novigrada 1974. Od 1991. radio je kao trener u Klagenfurtu, Austrija. Od 1994. do 2000. bio je trener, odnosno izbornik talijanske reprezentacije.

Od 2000. bio je trener Zagreba, a 2002. je imenovan izbornikom Hrvatske rukometne reprezentacije, s kojom je paralelno vodio i talijanski Conversano. Od 2004. je opet u CO Zagreb. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za sport ‘Franjo Bučar’, 2003. godine osobne, bio je zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora (2003. - 2007.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:25