HRVATSKI STJEGONOŠA

Losert: Sretan sam i ponosan, ali ne smatram se boljim od Blanke, Hinića, Ane Zaninović...

Već sam razgovarao s Ivanom Balićem. I njemu je drago da će zastava opet biti u rukometnim rukama. Obojica smo sretni, jer smo veliki prijatelji - rekao je Losert
 Dragan Matić/CROPIX

Dva dana prije nego na Olimpijskom stadionu u Londonu na svečanosti otvaranja ponese hrvatsku zastavu, Venio Losert proslavit će 36. rođendan.

Dva olimpijska zlata iz Atlante i Atene bili su glavni kriterij temeljem kojih je hrvatski rukometni reprezentativac i uskoro vratar poljske Wisle dobio priliku priključiti se elitnom društvu dosadašnjih hrvatskih stjegonoša na ljetnim olimpijskim priredbama: Goranu Ivaniševiću, Perici Bukiću, Zoranu Primorcu, Dubravku Šimencu i Ivanu Baliću.

Priznanje i za rukomet

- Nisam šokiran, nego sretan i ponosan što sam među tolikim hrvatskim sportašima za stjegonošu izabran baš ja. I ostali kandidati, od Blanke Vlašić, preko Filipa Udea, Snježane Pejčić i Igora Hinića do Ane Zaninović, podjednako su zaslužili ovu čast. HOO se odlučio za mene, ali ne smatram se boljim od ostalih konkurenata - rekao je Losert, koji se trenutačno s rukometnom reprezentacijom nalazi na pripremama u Poreču, te na konstataciju da zastavu drugi put zaredom nosi rukometaš odgovorio:

- Već sam razgovarao s Ivanom Balićem. I njemu je drago da će zastava opet biti u rukometnim rukama. Obojica smo sretni, jer smo veliki prijatelji.

Losertov neposredni zapovjednik, hrvatski izbornik Slavko Goluža, smatra da je posljednjih dana bio pogrešno citiran u medijskim raspravama o stjegonoši, pa je ovaj put vrlo pažljivo birao riječi:

- Uz dužno poštovanje svim kandidatima za stjegonošu, vjerujem da su članovi Vijeća HOO-a striktno poštivali kriterije i na temelju njih odlučili da zastavu u Londonu treba nositi Losert. Drago mi je da se Venio nije oprostio od rukometa i da će u svom četvrtom nastupu na Olimpijskim igrama dobiti čast nošenja zastave. Veliko je to priznanje za njega i za hrvatski rukomet.

Nije bilo podcjenjivanja

Goluži se zamjeralo da je podcjenjivački govorio o medijskoj favoritkinji za stjegonošu, taekwondoašici Ani Zaninović, no rukometni izbornik koji je i sam osvajač dvaju olimpijskih zlata tvrdi da je bio korektan prema svim kandidatima.

- Nikad nisam rekao da Losert mora biti stjegonoša, samo sam pozivao da se poštuju kriteriji. U prvom redu trebalo je zastavu dati u ruke Filipu Udeu ili Snježani Pejčić, kao osvajačima medalja iz Pekinga. Međutim, njihov raspored nastupa u Londonu onemogućio ih je da sudjeluju na svečanosti otvaranja Igara. Potom su na red došli Losert i vaterpolist Hinić, pri čemu je Venio bio u prednosti zbog dviju zlatnih medalja. Da nije bilo njih dvojice, tada u obzir bi dolazili perspektivni sportaši poput Ane Zaninović. To je cijela priča. I daj Bože da uvijek budemo u ovakvoj situaciji, da uoči svake olimpijske priredbe imamo toliko uspješnih sportaša koji konkuriraju za stjegonoše - zaključio je Slavko Goluža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:23