PREDSJEDNIK HOO-a

Mateša: Bob će biti problem jer nema Šolinog nasljednika

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša završni tjedan Igara pratio je iz Hrvatske
 Vladimir Dugandžić / Cropix

ZAGREB - Proteklih dana medalje Ivice Kostelića i Jakova Faka nebrojeno su puta opjevane pa smo razgovor s predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom započeli pitanjem o ostatku olimpijske ekspedicije.

- Slažem se s Pavlekovom ocjenom da alpinke nisu ostvarile rezultate u okviru mogućnosti. Nordijci su završili tamo gdje smo ih očekivali, a bob je bio bolji nego na prošlim Igrama. Slijedi detaljna analiza koja će odrediti daljnu strategiju. Zasad je jedino sigurno da Kostelić i Fak odmah ulaze u program evidentnih kandidata za Soči.

Hoće li se mijenjati strategija po kojoj svi s normama idu na Igre, bez obzira na njihovu vrijednost?

- To nećemo mijenjati između ostalog i zbog odnosa prema MOO-u, jer bi se na taj način suzio krug zemalja. Ionako su nezadovoljni što samo oko 40 posto članica sudjeluje na ZOI te žele suradnjom sa sportskim federacijama povećati tu brojku.

Kakve je još promjene MOO najavio?

- Željeli bismo smanjiti broj disciplina u kojima se rezultati ostvaruju i medalje osvajaju na osnovi sudačkih procjena, a ne mjerenjima.

Proteklih dana ruski predsjednik je najavio brojne smjene nezadovoljan rezultatima, dok se talijanski ministar vanjskih poslova oglasio opaskom da je suludo što su čelnici njihovih sportskih saveza u Kanadu vodili supruge, dok su sportaši morali štediti i trošiti svoje novce. Je li se vama obratio itko iz hrvatske Vlade?

- Da se nismo vratili s ove tri medalje vjerojatno bi i nas ispitivali jer ipak trošimo novce Hrvata koje nam je Vlada proslijedila.

Kada smo već kod novca, hoće li HOO moći ostvariti svoje obaveze? Pojavile su se priče o restrikcijama unutar skijaškog saveza...

- Ispunit ćemo sve što je zacrtano proračunom, a svaki savez samostalno odlučuje kako će taj novac rasporediti.

Ima li novosti o sudbini Jakova Faka? Čini se da bi problem mogla biti odluka Slovenaca da više neće biti dio njihove reprezentacije ukoliko ne promijeni državljanstvo?

- U tom slučaju razgovarat ćemo i sa Slovenskim olimpijskim odborom jer to nije uobičajeno. Skijaši nekada znaju trenirati zajedno, pa jedriličari... S Fakom sam već u Whistleru razgovarao u četiri oka i znam da želi ostati s istim trenerom. Po završetku Svjetskog kupa opet ćemo razgovarati i vjerujem da ćemo se dogovoriti.

Što ćemo s bobom? Naš jedini pilot će u Sočiju imati 52 godine, a nasljednik se ne nazire?

- Jedna od tema najavljene analize je i budućnost boba u Hrvata. U pravu ste da bi to mogao biti problem, no trebate znati da MOO-u odgovara dolazak posada iz Hrvatske, Srbije, Japana... Inače bi još više zemalja moralo imati po tri posade. Baš mi je jučer Ecclestone na tu temu rekao da bi Formula bila nezanimljiva s Ferrarijem I, II i III, pa takvim McLarenima itd.

Je li vam žao što ste propustili uživo vidjeti oba Kostelićeva srebra, a tamo je bilo puno sadašnjih i bivših sponzora, prijatelja, raznih gostiju...? Govori se o uštedi, a dolaskom nove ekipe udvostručeni su troškovi za zrakoplovne karte, a i neobično je da predsjednik nacionalnog odbora ne prati cijele igre?

- Fakultetske obaveze nisam mogao odgoditi, a prvi tjedan sam si izabrao da bih vidio i medalju u superkombinaciji, no vremenske prilike su promijenile raspored.

Koji trenuci Igara su ostavili najjači dojam ako izuzmemo hrvatske medalje?

- Definitivno tragična smrt nesretnog Gruzijca koja je ostavila gorak okus kod svih. A da nešto nije valjalo potvrdila je kasnija odluka o snižavanju starta.

Kakav je opći dojam igara u Vancouveru i Whistleru?

- Rekao bih dobar, ništa više. Olimpijski duh se puno više osjećao u Pekingu. Vjerojatno i zbog toga što zimske igre imaju objektivan problem dislociranosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 06:04