SPEKTAKL U SPLITU

Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih, Prokurative postaju nogometno igralište

Na veliku svečanost 25. godišnjice igara stižu Aleksander Čeferin, Luis Figo, Johannes Hahn, Zvonimir Boban i mnogi drugi
 PROMO

Split će od 17. do 21. kolovoza biti domaćin velike Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih. Više od tisuću natjecatelja iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, zemalja u kojima su Igre trenutno aktivne, družit će se i natjecat u 10 sportskih disciplina. Sva natjecanja bit će organizirana prema uputama i epidemiološkim mjerama HZJZ-a. U sklopu međunarodne završnice, 20. kolovoza održat će se i ceremonija obilježavanja 25. godišnjice Plazma Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom Coca-Cole. Ceremonija će započeti svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Splitu u 17.45 sati uz izravan televizijski prijenos na HRT4 i N1 programima. Svečanom programu prisustvovat će Johannes Hahn, europski povjerenik za budžet i administraciju, Alexander Valeryevich Dyukov, predsjednik Ruske nogometne federacije i predsjednik Uprave Gazprom Neft-a, Arkady Dvorkovich, predsjednik FIDE i Ruske šahovske organizacije, bivši potpredsjednik ruske vlade, Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cola HBC, te mnogobrojni predstavnici Vlade i društvenog života regije.

image
Karlo Sutalo

Nakon svečane akademije, Prokurative će od 20 sati postati na jedan dan nogometno igralište i poprište revijalne utakmice sudionika Plazma Sportskih igara mladih i svjetskih sportskih zvijezda i dužnosnika predvođeni Aleksanderom Čeferinom, predsjednikom UEFA-e, Luisom Figom, Zvonimirom Bobanom, Darijom Srnom, Predragom Mijatovićem, Fernandom Ruizom Hierrom, Florentom Johanom Maloudom, Maxwellom Scherrerom Cabelinom Andradeom, Marijem Stanićem i dr. Suci ovog revijalnog nogometnog spektakla bit će Goran Ivanišević i Roberto Rosetti, jedan od najpoznatijih svjetskih nogometnih sudaca. Uloge izbornika pripast će Zdravku Mariću, predsjedniku Plazma Sportskih igara mladih, Miroslavu Ćiri Blaževiću, Martini Dalić, predsjednici uprave Podravke i dr.

Zatvaranje 25. sezone završit će prigodnim programom na splitskoj Rivi. Nogometna utakmica na Prokurativama i program s Rive bit će u izravnom prijenosu na N1 i SK televizijama.

image
PROMO

U sklopu događanja promovirat će se i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.

''Plazma sportske igre mladih su svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Ispred toga svega su djeca i njihovi roditelji koji nam sve ove godine daruju svoje povjerenje, a svaki trenutak u kojem svjedočimo da smo postali neizostavni dio njihova odrastanja je naša najveća nagrada'', izjavio je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih ususret ovako velikog jubileja.

image
Karlo Sutalo

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i u 25 godina postojanja okupile su više od 2 milijuna djece i mladih. Svake godine od siječnja do kolovoza organiziraju sportska natjecanja u 10 sportskih disciplina (Tommy turnir u malom nogometu 2009., Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojka na pijesku, odbojka, šah pod pokroviteljstvom FIDE, stolni tenis, graničar i utrka na 60m) te sportsko-edukativna događanja Telemach Dan sporta.

image
PROMO

Jedina su manifestacija u regiji koja je ušla u program UEFA foundation za promicanje ženskog nogometa kao i jedna od nekoliko manifestacija u Hrvatskoj u sklopu programa sufinanciranja velikih sportskih manifestacija Ministarstva turizma i sporta.

U 2021. godini u sve tri zemlje održavanja imale su 214.852 natjecatelja. Sve aktivnosti i natjecanja od prve do zadnje razine u potpunosti su besplatne za sve sudionike što uključuje i smještaj na Državnim završnicama te međunarodnoj završnici u Splitu, dok su partner prijevoza vlakom Hrvatske željeznice putnički prijevoz.

image
Karlo Sutalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 03:17