LOGIČAN SLIJED

Metličić: Zašto i ja ne bih jednog dana bio izbornik?

Petar Metličić mučno je proživljavao sukob sa Zoranom Gopcem i Linom Červarom, neodlazak na Euro u Austriji i nasilni oproštaj od reprezentacije
 Joško Ponoš / Cropix

ZAGREB - Najtrofejniji kapetan rukometne reprezentacije Petar Metličić u nedjelju dolazi sa svojim Ciudad Realom ‘na megdan” CO Zagrebu. Dvostruki bivši te trostruki i aktualni prvak Europe. Balić protiv Metličića - nema bolje pozivnice za Arenu.

- Bilo pa prošlo. Bio sam ljut i ogorčen, no sad je to iza mene, vrijeme liječi sve. Nije mi bilo teško - bilo mi je užasno. Istina je, nisam se javljao na pozive iz Hrvatske. Nisam želio sebe stavljati u prvi plan i kvariti dečkima nastup na Euru. To ne bi bilo pošteno.

Mnogi smatraju da nije bilo pošteno to što je Metličić praktično istjeran iz reprezentacije koju je toliko zadužio.

- Znam što sam dao za reprezentaciju, uvijek se mogu pogledati u ogledalo. Ne tražim da mi se zbog toga diže spomenik, no bio sam jako razočaran što sam tako odbačen nakon što sam razgovarao s Červarom i rekao da želim igrati i pomoći.

Povratak je, zna se, stopirao Zoran Gobac. On je to i sam priznao.

- Tada je ispalo da se sam putem medija pozivam u Austriju i to me jako zaboljelo. Smatrao sam da još mogu puno dati. No, nisam ja reprezentacija, drugi odlučuju. I mnogi su drugi igrači prije mene isto tako prošli. Klinci koji danas treniraju rukomet čak i ne znaju tko je Patrik Ćavar. Valjda tako moraju funkcionirati stvari u našem rukometu. Danas si tu, sutra te više nema, otpisan si. No, takva su vremena, tako je u cijelom društvu.

Novi come back sada više ne dolazi u obzir?

- Reprezentacija je za mene prošlost, no to ne znači da nisam spreman pomoći. Bilo kako, u radu s klincima... Sada ću se posvetiti Ciudadu i klupskom rukometu.

Kako će proći susret sa Zoranom Gopcem sada u Zagrebu?

- Normalno. Sve što mu imam reći, reći ću mu u četiri oka, ne putem medija. Ma, on mene zapravo jako voli, no to je njegov način komuniciranja. S reprezentacijom sam previše toga lijepoga doživio i ne želim to sada kvariti. Dosta je bilo borbi s vjetrenjačama, ionako ništa ne mogu promijeniti, bolje se povući. Promijenio sam “čip” u glavi i sada je sve OK.

Reprezentacija je na Euru uzela srebro. Je li s Metličićem mogla i do zlata?

- To neka drugi kažu. Znam samo da sam želio pomoći, mogli su to još i neki drugi stariji igrači. No, mi smo samo igrači, drugi odlučuju i znaju što rade. Mogu reći samo to da sam dečkima bio najveći navijač i da mi je bilo teško gledati utakmice na TV-u.

Iako je reprezentacija prošlost, Metličić ima neke planove?

- Biti izbornik hrvatske reprezentacije? Zašto ne jednog dana? Iako još uvijek nisam siguran da ću se uopće baviti trenerskim poslom. Još ću par godina ipak igrati. Vidjet ćemo.

Pero ne sanja osvetu u Zagrebu

Metličić sada s momčadi europskih prvaka ima priliku za osvetu Zoranu Gopcu na klupskom planu?

- Ne razmišljam tako. Radujem se što dolazim doma u Hrvatsku, jedino to znam. Mi smo osigurali prvo mjesto u skupini i u Zagreb dolazimo po pobjedu kao i u svakoj utakmici. Mi smo na papiru jači, Zagreb će biti odmorniji jer mi na tu utakmicu dolazimo nakon utakmice s Barcelonom koja praktično odlučuje o naslovu prvaka. Ona nam je i važnija od ove u Zagrebu. Plan nam je da uzmemo španjolski naslov i zatim osiguramo nastup na Final Fouru Lige prvaka. Bilo koja od četiri momčadi koja se tamo plasira može do naslova prvaka Europe.

Petar Metličić

Rođen 25. XII. 1976. u Splitu.

Klubovi: Brodomerkur Split, Metković Jambo, Ademar Leon, Ciudad Real.

Odličja s hrvatskom reprezentacijom: SP Portugal 2003. zlato, OI Atena 2004. zlato., SP Tunis 2005. srebro, EP Norveška 2008. srebro, SP Hrvatska 2009. srebro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:25