POTPISAO ZA COWBOYSE

MICHAEL PIŠE POVIJEST Prvi deklarirani gay igrač američkog nogometa na pragu ostvarenja životnog sna: nastupa u NFL-u

Kad je gotovo izgubio nadu da će ikad zaigrati u NFL-u, u petak je stigao poziv iz Dallas Cowboysa, koji su mu u zadnji trenutak, samo dva dana prije prve utakmice, ponudili kratkoročni ugovor

Ne tako davno tek su malobrojni profesionalni sportaši i sportašice u javnosti priznali da su homoseksualne orijentacije. Iako je legendarna tenisačica Martina Navratilova probila led još 1981., drugi nisu odmah smogli hrabrosti slijediti njezin primjer.

Takav stav je apsolutno razumljiv jer i danas mnogi s velikim nepovjerenjem, strahom ili čak otvorenim neprijateljstvom gledaju na LGBT osobe. U nekim državama činjenica da ste gay može vas doslovno koštati života, dok u većini drugih to znači da naprosto niste ravnopravni s ostatkom populacije.

Tolerantnija klima

Posljednjih nekoliko godina javno mnijenje se ipak mijenja pa je i klima u kojoj se vrhunski sportaši mogu otvoreno deklarirati o svojoj seksualnoj orijentaciji postala tolerantnija. Pogotovo je to slučaj u SAD-u gdje su čak i najpopularniji momčadski sportovi, nekada bastioni netrpeljivosti, postali otvoreni prema gay igračima.

Početkom ove godine Jason Collins je postao prvi aktivni gay košarkaš u NBA ligi kad je uz ovacije publike zaigrao za Brooklyn Netse. Ove sezone ulozi su dignuti još više. U najpopularnijem sportu SAD-a, američkom footballu, uskoro bi mogao debitirati Michael Sam.

Provala emocija

Sama su u svibnju uzeli St. Louis Ramsi kao 249. izbor na draftu. Ono što je obilježilo taj trenutak jest činjenica da je Sam, inače defanzivni igrač godine na koledžu (u SEC konferenciji), postao prvi deklarirani gay igrač izabran na NFL draftu. Vijest ga je dočekala u njegovu domu gdje su kamere ESPN-a zabilježile provalu emocija i poljubac s njegovim dečkom nakon što mu je javljeno da je izabran.

Međutim, od tog trenutka za Michaela Sama život nije bio toliko ružičast. Prvo, na draftu su ga mnoge momčadi zaobišle u strahu od medijske pozornosti koja ga je pratila u stopu. Kad su pripreme za novu sezonu u pitanju, treneri, ekipe pa i cijele franšize izbjegavaju svjetla pozornice.

Nadalje, Michael navodno nije briljirao na preddraftnim kampovima gdje se mjere fizičke predispozicije i kondicija, kao ni u pripremnim utakmicama tijekom ljeta. Dno njegove silazne putanje dosegnuto je prošli tjedan kad su ga Ramsi odlučili otpustiti iz ekipe, nezadovoljni njegovim igrama u proteklom razdoblju.

Kad je gotovo izgubio nadu da će ikad zaigrati u NFL-u, u petak je stigao poziv iz Dallas Cowboysa, koji su mu u zadnji trenutak, samo dva dana prije prve utakmice, ponudili kratkoročni ugovor. Iako mu nastup još nije zajamčen, šanse su mu u svakom slučaju mnogo veće nego što su bile prije desetak dana.

Sam je vijest dočekao stoički: “Trajalo je malo dulje nego što sam očekivao, ali bitno je da sam ovdje. Na meni je samo da pružim sve od sebe kako bih ušao u ekipu.”

Ako ipak ne uspije, uprava NFL lige sigurno neće biti presretna (zbog imidža lige, dakako), ali u konačnici to i nije toliko važno. Sam je pokazao hrabrost kad mnogi drugi nisu i time, poput Navratilove nekad, odškrinuo vrata drugima u barem malo bolji svijet.

Poznati LGBT sportaši

Jason Collins – Košarkaš u NBA ligi, u 13-godišnjoj karijeri nastupao za Netse, Celticse i Wizardse, između ostalih. Priznao da je gay po završetku 2012/2013 sezone i time probio led u 4 „velika“ američka sporta.

Matthew Mitcham – Australski skakač u vodu koji je osvojio zlatnu medalju u Pekingu 2008. Kao homesksualac deklarirao se pet mjeseci prije početka pekinških Olimpijskih igara.

Ian Thorpe – Proslavljeni australski plivač koji je osvojio pet zlatnih medalja na olimpijskim igrama. Nije imao snage deklarirati se kao gay tijekom karijere, ali je to napokon učinio ranije ove godine.

Martina Navratilova – Češko/američka tenisačica, jedna od najboljih u povijesti, osvajačica 18 Grand slam naslova. Praktički na vrhuncu karijere objavila je da je homoseksualne orijentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:25