SP U RUKOMETU 2015.

MILKOVIĆ O POLJACIMA 'Stare mušterije? Vidjeli smo što nam se događa kad smo bahati'

Cijelo vrijeme se utakmica Poljske i Švedske gledala iz prizme što je bolje za Hrvatsku. Nekako se moje društvo odlučilo 50-50 posto. No, kad sam se dobro zamislio, iskreno, nisam bio siguran što je bolje za nas. Pogotovo za nas u fazama ako brljamo kao protiv Brazila. Da, svi su nekako navijali da u četvrtfinalu dobijemo Poljake, no, paradoks je navijati da dobiješ onog koji pobijedi.

E, sad, zašto je ta Poljska pobijedila? Zato što je fizički izgledala pripremljenije. Šveđani jednostavno fizički nisu izdržali cijelu utakmicu. Prema kraju su bili sve slabiji, ostali su bez ideja, a to je bio očiti nedostatak fizičke pripreme. Nije mi jasno kako se nisu pripremili za taj turnirski sustav.

I baš zbog te fizičke pripreme Poljaci su opasni. Pa i za nas.

Kroz utakmicu je to izgledalo - Poljaci su bolje izgledali od starta, poveli 8:5, u 28. je bilo već 9:9, a počelo se lomiti kad je Švedska imala igrača više i došla do lijepih 14:12. No, i Poljska je iskoristila igrača više za seriju 3:0 i nakon toga se Šveđani nisu oporavili. Za svoje tehničke mogućnosti, napravili su previše tehničkih pogrešaka. Na to svoje fino napadačko kretanje da naprave toliko tehničkih pogrešaka, to mi nije jasno.

Umor ih je dotukao, ruka se skratila, pregled igre je odmah slabiji, na koncu, i slabiji šut... I Szmal se razbranio, pa im ni to nije išlo u prilog. I ne samo da su bili umorniji, nego ni trener više nije imao klupu, nije imao dovoljno igrača koji bi ponijeli to opterećenje. Probali su sa 5-1 obranom, pomislio sam, “eno treniraju za Hrvatsku, vidjeli su nam bolnu točku protiv Brazila”, ali nije im pomogla ni ta obrana.

U svemu tome ja vidim opasnost. Poljska nije puno bolja od Švedske, niti je bolja od nas, ali ima više međunarodnih utakmica u nogama. Braća Jurecki, Bielecki, Szmal... godinama su zajedno. To je izrazito iskusna ekipa. Nemaju široku klupu, ali s obzirom na poznatu poljsku rukometnu školu i to da svaki drugi igra u Njemačkoj i to vrlo važne role, opasni su. Njima bitne utakmice nisu nepoznanica.

Imaju dobrog golmana, vrlo dobro igraju tu 6-0 obranu, oštri su, ali bez glupih isključenja.

E, sad, “imamo dan više odmora od njih”. To sam čuo već sto puta danas. Samo, imali su i naši glavni igrači četiri dana odmora prije Brazila pa ih nije nigdje bilo protiv njih. No, taj Brazil nadam se da je malo i pomogao. Nećemo si dopustiti više takve ekshibicije. A i igrači su ostali dužni i sebi i naciji da pruže više, da pruže svoj maksimum. Čujem da neki govore da su nam Poljaci stare mušterije. Ako ćemo već sad krenuti s tim pričama, kao i “lako ćemo s Brazilom”, onda bolje da i ne igramo. Vidjeli smo što se dobije kad na scenu nastupi prepotencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:58