StoryEditor
SAVEZI PRAZNIH BLAGAJNI

MINISTARSTVO HOO-u NIJE ISPLATILO 30 MILIJUNA KUNA Čop: 'Savez je iscrpio sva vlastita sredstva...'

 Ronald Gorsic / CROPIX

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop danas je na sastanku s glavnim tajnicima nacionalnih sportskih saveza kazao da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za 2013. i dva mjeseca 2014. godine nije HOO-u isplatilo oko 30 milijuna kuna.

"Hrvatski sport ne živi od danas do sutra. On se pomno planira i ne trpi stanje da nema za zrakoplovne karte sportašu koji putuje na natjecanje ili da se zadužuje. Savez je iscrpio sva vlastita sredstva i tome treba stati na kraj", kazao je jedan od dugogodišnjih sportskih tajnika tražeći koordiniranu zajedničku akciju HOO-a i nacionalnih saveza kako bi dobili uvid u stvarno stanje i razloge neisplate.

Zato je formirano povjerenstvo od predstavnika nacionalnih saveza čiji bi zadatak bio da u najskorije vrijeme u nadležnom ministru razgovara o novonastaloj situaciji. U povjerenstvu su Zrinko Gregurek (auto karting) Darko Šimunec (karate), Zdravko Gajski (veslanje) Petar Turković (wushu) Zlatan Kovač (odbojka) i Drago Vrbek (streljaštvo). Kolegij se složio da se u slučaju odbijanja razgovora javnosti na pres konferenciji iznesu sve poteškoće kroz koje prolaze sportaši pojedinačno ali i hrvatski sport u cijelosti.

MZSO: Čop dezinformira javnost

Nakon što je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop na današnjem sastanku s glavnim tajnicima nacionalnih sportskih saveza izjavio da da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za 2013. i dva mjeseca 2014. godine nije HOO-u isplatilo oko 30 milijuna kuna priopćenjem se oglasilo i MZOS-a.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta HOO-u je u 2013. godini doznačilo ukupan iznos koji je HOO za prošlu godinu planirao u Programu javnih potreba sporta državne razine. Ističemo kako su tijekom 2013. godine uvedeni kontrolni mehanizmi u skladu s odgovornošću ministra za zakonito, namjensko i svrhovito korištenje proračunskih sredstava prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Sve sljedeće doznake ovise, dakle, o transparentnom izvještavanju o utrošenim sredstvima koje je Ministarstvo precizno utvrdilo. Niti u jednom trenutku Ministarstvo nije dovelo u pitanje financiranje sporta i sportaša, već je, naprotiv, ukazalo da troškove koji se ne odnose na sport i sportaše treba svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se sredstva ostvarena iz igara na sreću utrošila za svrhe za koje su i namijenjena.

Prema tome, ponašanje glavnog tajnika i njegove današnje izjave ocjenjujemo neodgovornim i zabrinjavajućim. Ističemo kako one predstavljaju grubu dezinformaciju i manipulaciju i sportskim savezima i sportskom javnošću", stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2020 03:51