CESTOVNO TRČANJE

NA LOŠINJU SE OKUPLJA SVJETSKA TRKAČKA ELITA Krajem travnja održat će se 6. lošinjski polumaraton

 Facebook: Losinj - Island of Vitality's Page

Lošinj će nakon dvije godine stanke ponovno biti domaćin polumaratona, koji se reputacijom svrstao u svjetske top destinacije cestovnog trčanja. Utrka je dobila međunarodni certifikat AIMS-a, a nalazi se i u kalendaru HUCIPT-a te se boduje za Hrvatski kup.

Šesti po redu polumaraton održat će se u subotu. 30. 4. 2016., sa startom na rivi u Velom Lošinju. Ove godine Miroslav Čavlek, predsjednik AK Lošinj, očekuje rekordan broj natjecatelja koje privlače povoljni klimatski uvjeti i prekrasna trkačka staza uz dvije najljepše morske uvale na otoku Lošinju, Sunčanu uvalu i Čikat.

- Prijave su otvorene, a dosad je prijavljen velik broj trkača iz Italije, Austrije, Češke, Slovenije i Hrvatske. Od velikih imena očekujemo prošlogodišnjeg pobjednika Juliusa Kiprona Lagata i Elisha Kiproticha Sawea iz Kenije.

Promovirat ćemo događaj u Barceloni i Frankfurtu. Krenuli smo u organizaciju još lani, jer naši sudionici i po godinu dana unaprijed planiraju putovanja - rekao je Čavlek.

- Utrka je iz tehničkih razloga ograničena na 500 natjecatelja u polumaratonu, a za one koji se boje uhvatiti u koštac s 21 km, mogu se okušati u utrci na 10 km i najkraćoj na 5 km, iz koje sav prihod ide u humanitarne svrhe - dodao je Čavlek.

Veliku potporu manifestaciji pridonijeli su grad Mali Lošinj, TZ Mali Lošinj i Jadranka d.d., koja u predsezoni dovodi veliki broj gostiju zaljubljenika u prirodu i trčanje.

- U ovim događajima pronašli smo turistički interes, osobito zato što su u predsezoni. Ovaj put dajemo više no ranije, po 41 tisuću kuna za dva događaja iz gradskog proračuna, za polumaraton i MTB Downhill utrku, te još ukupno 80 tisuća od Turističke zajednice, istaknuo je gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli.

- Bez pokrovitelja grada Malog Lošinja, TZ Mali Lošinj i Jadranke d.d., koji su dali financijsku injekciju ovim dvjema velikim sportskim manifestacijama, ne bi bilo moguće organizirati ove projekte, zaključio je Čavlek.

Uz bok Istanbulu i Madridu

Lošinjski polumaraton uvršten je u u kalendar organizacije AIMS za 2016. godinu koja objedinjuje više od 400 dugoprugaških utrka u preko 120 zemalja. Ove godine organizatori su uz bok svjetski poznatim utrkama: Istanbulu, Zürichu, Madridu, Varšavi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:42