ŠAROLIKO 'DRUŠTVO'

Na svakog paraolimpijca čak pet pratećih osoba

U šarolikom ‘društvu’ u sastavu hrvatske delegacije na Paraolimpijskim igrama u Vancouveru su i osobe s političke scene
 AFP

Dok je četvero hrvatskih paraolimpijaca - Nikolina Šantek, Dino Sokolović, Zlatko Pesjak i Mario Dadić - nastupalo na Zimskim igrama u Vancouveru, podrška iz gledališta trebala bi im je biti “domaćinska”. Ali razlog nije samo naše iseljeništvo u Kanadi, nego i brojnost naše delegacije.

Stručna pratnja neupitna

Čak je 26 putnika u sastavu hrvatskoga paraolimpijskog izaslanstva u Kanadi. Naravno, nije upitno stručno i prateće osoblje naših sportaša - trener reprezentacije, osobni trener i vodič slabovidne olimpijke, fizioterapeut, serviser i direktor zimskih sportova (naši olimpijci su skijaši), nego neki iz druge polovice popisa putnika.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić navodno je u društvu sa suprugom i kćeri, a tamo su i dva tajnika (Komparić i Zadro). Prema ustaljenoj praksi, zastupljen je i predstavnik sponzora HPO-a (Coca-Cola).

Uz još trojicu putnika, članova Izvršnog odbora ili Kovačićeve “paraolimpijske vlade”, najintrigantniji je podatak da su u istom aranžmanu i dvije saborske zastupnice s pratnjom. Riječ je o Ljubici Lukačić (HDZ) i Vesni Škulić (SDP), prvoj saborskoj zastupnici sa 100-postotnim invaliditetom. Nisu sporne njihove zasluge za poboljšanje statusa osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, nego 10 dana skupog Vancouvera.

Svi uredno akreditirani

Od novinarskih snaga u Kanadi su glasnogovornik HPO-a Darko Matić (s pratnjom) i izvjestitelj Hine. Matić je ponudio pojašnjenje statusa članova delegacije:

- Što se tiče brojki vezanih za vaš navod, one ne odgovaraju činjeničnom stanju. Svi članovi naše delegacije uredno su akreditirani u skladu s pravilnicima MPO-a, jer su u pitanju sportaši s teškim oblicima invaliditeta koji zaslužuju nužnu ljudsku i sportsku skrb za kvalitetan boravak i dobar uspjeh. Mogu vas izvijestiti da je od 11. do 17. ožujka na Igrama boravila saborska zastupnica Ljubica Lukačić, a od 17. ožujka do kraja Igara s nama je Vesna Škulić... Doista nije potrebno obrazlagati činjenicu da su zastupnice dobile dozvolu za odlazak na 10. POI. Za upit o broju članova Izvršnog odbora HPO-a, brojkom i slovom izvan funkcije reprezentacije u Vancouveru je samo jedan član...

Prema paraolimpijcima smo uvijek bili senzibilni, pa smo to i sada. No, Matić nije demantirao boravak čak 26 osoba u Kanadi, što na broj sportaša daje neracionalan omjer pratnje, čak i za sportaše s invaliditetom kojima je uistinu potrebna. Četiri paraolimpijca - pet i pol puta više “popratnog osoblja”!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:55