RAZOČARANA SKIJAŠICA

Nika Fleiss: Ne znam što ću, život mi se okrenuo naglavačke

Sada već bivša reprezentativka vidi se u novinarstvu, upisala je tu školu, ali joj je danas teško govoriti što će raditi u nastavku života
 Damir Krajač/CROPIX

Nika Fleiss teško, ali dostojanstveno podnosi odluku o izbacivanju iz hrvatske alpske reprezentacije za koju je saznala prije tjedana dana i zbog koje je osam mjeseci prije 26. rođendana završila sportsku karijeru.

Trostruka predstavnica hrvatskog sporta na Zimskim olimpijskim igrama (najbolji plasman je 12. mjesto 2002. godine) posljednjih sezona bilježila je sve lošije rezultate koji su bili glavni argument direktoru reprezentacije Vedranu Pavleku da se Nikino ime nađe na popisu petero otpisanih skijaša i skijašica koje Hrvatski skijaški savez više neće financijski podupirati i koje se ne nalaze u njihovim programima za sljedeću sezonu.

- Željela bih naglasiti da nisam sama odlučila prestati baviti se skijanjem nego sam jednostavno primorana na takav potez. Izbačena sam iz reprezentacije, a sama nemam dovoljno financijskih mogućnosti (radi se o barem sto tisuća eura, nap. a.) da se nastavim natjecateljski skijati. Zbog toga se i neću predomisliti. Skijanje nije ping-pong, atletika ili plivanje pa da mogu ostati u Hrvatskoj i tu trenirati i natjecati se. Jasno, i dalje ću se rekreativno skijati kada to poželim, ali zasad ne razmišljam o tome.

Vrijeme za bračni život

S rezigniranom Nikom Fleiss razgovarali smo između dva predavanja na prvoj godini Visoke novinarske škole. Do prije tjedan dana ni sama nije znala da će ovako rano morati razmišljati o novoj profesiji.

- Jednog dana se vidim u novinarstvu, zato i jesam upisla tu školu, ali mi je danas teško govoriti što ću raditi u nastavku života. Užasno mi je teško razmišljati, a kamoli odgovoriti na to pitanje jer je premalo vremena prošlo od svega ovoga. Nisam još dovoljno prožvakala ovo što mi se dogodilo, a kamoli promislila što ću dalje raditi. Vjerojatno nisam ni potpuno svjesna svega što se događa.

Jedno je sigurno. Sada kada se više aktivno ne bavi skijanjem Nika Fleiss imat će više vremena za bračni život s 42-godišnjim skijaškim učiteljem iz Francuske Michelom Lucatellijem za kojeg se tajno udala posljednjeg tjedna prošle godine u Samoboru. Kao da je naslućivala da bi godina koja stiže mogla donijeti korjenite promjene...

Očekivala je priliku

- Ovoga trenutka ne bih u to ulazila, nemam snage za priču o privatnom životu. Prije tjedan dana mi se život vrtoglavo promijenio, okrenuo naglavačke i ne znam što ću dalje raditi u njemu.





Znala je da će joj protekla natjecateljska sezona odrediti daljnu sudbinu, ali u glavni nije imala scenarij po kojem za nju više neće biti mjesta u Hrvatskom skijaškom savezu.

- Pretpostavljala sam da će me prebaciti iz A u B reprezentaciju, ali definitvno nisam očekivala da ću dobiti otkaz i da više neću biti niti u jednom programu saveza. Očekivala sam da će mi pružiti priliku da kroz utrke Europa Cupa poboljšam bodove i popravim svoj slalomski status te da se na taj način vratim u Svjetski kup. Jako sam razočarana...

Nema glasne pobune

Nije odapinjala otrovne strelice, niti glasno tvrdila da joj je nanesena nepravda iako se ne slaže sa svim tvrdnjama i objašnjenjima iz Hrvatskog skijaškog saveza.

- Ne mogu ja to reći, ali mi je neobično da se mene koja sam broj dva u hrvatskom skijanju izbacuje iz reprezentacije dok u njoj ostaje skijašica koja je na petom mjestu bez obzira što je četiri, pet godina mlađa od mene (radi se o Tei Palić, nap. a.). Mnogi me tješe da sam još mlada za život, ali, za razliku od Saveza, ja mislim i da nisam prestara za skijanje. Puno skijašica je ostvarivalo sjajne rezultate iako su bile starije nego ja danas.

Niki je presudila prošla sezona u kojoj je ispala iz društva 30 najboljih slalomašica svijeta, pokvarila FIS bodove, a u Svjetskom kupu najbolji rezultati bila su joj dva 22. mjesta. To je miljama daleko i od prethodne godine kada je bila deseta u Garmischu..., a kamoli od sezone 2004./2005. kada je doskijala do najboljeg rezultata u Svjetskom kupu, šestog mjesta u Lenzerheideu.

Ne bježi od rezultata

Na svjetskim prvenstvima bila je osma 2003. godine u St. Moritzu te deseta dvije godine kasnije u Santa Caterini. Većinu najboljih plasmana ostvarila je prije 2006. godine kada joj je dijagnosticirana mononukleoza s kojom se borila više od godinu dana.

- Očigledan je pad mojih rezultata i ne bježim od tih podataka. Uostalom, i Pavlek ih je naveo kao glavni razlog odluke, ali ne smije se zaboraviti na moje probleme s ozljedama, bolešću. I oni su utjecali na moje plasmane. Osim toga, od nekoga tko je iza sebe imao samo “one man team” kao ja ne mogu se očekivati plasmani između prvog i desetog mjesta. Naravno da sam i ja priželjkivala bolje plasmane ove sezone, ali sam se nadala da ću sada, kada sam napokon dulje zdrava, imati priliku pokazati koliko vrijedi moje skijanje.





Lijepe uspomene

- Uoči sezone nitko iz Saveza nije pred mene postavio imperativ da moram biti na “tom i tom mjestu”, ali nam je svima rečeno da će se zbog lošije financijske situacije dogoditi velike promjene u reprezentaciji.

Iako ne zna kako će joj se život dalje odvijati i na koju stranu odvesti, Nika Fleiss neće dopustiti da joj ovi teški dani koje proživljava pokvare uspomene na život koji je dosad vodila...

- Dvadeset godina sam u skijanju i sigurno mi ovo neće pokvariti sjećanja na te lijepe događaje. Tri puta sam skijala na olimpijskim igrama, bila među najboljim slalomašicama... Imala sam dobrih rezultata. Bila sam uspješna. Jasno, ne kao Janica Kostelić, ali nije bilo loše.

Nikin otac Reno Fleiss i dalje ostaje direktor domaćih natjecanja pri Hrvatskom skijaškom savezu tako da je bar dio obitelji preživio čistku. Posljednjih godina Nika se u razgovoru s novinarima pokazala kao ekspert kada je u pitanju priprema staze, ali i razne druge skijaške stvari. No, ne vidi se niti u jednoj ulozi u hrvatskom skijanju. Čak niti kao prijelazno rješenje prije nego što si posloži život prema željama i mogućnostima.

Posve novi izazovi

- To ne dolazi u obzir. Kako bih mogla raditi za njih kada su mi dali otkaz - odgovorila je odlučno.

Opće je poznato da sportašima treba vremena za privikavanje na civilni život. Nika Fleiss je u specifičnoj situaciji. Iako joj godine mogu biti prednosti u prilagodbi na svijet bez natjecateljskog skijanja, s druge strane novi život će joj biti dijametralno suprotan od prethodnih dvadeset godina, odnosno jedinog života koji poznaje.

Dosad su je izazovi čekali na planinama i glečerima izvan Hrvatske na kojima je provodila i po deset mjeseci godišnje.

Danas je pred novim, dosad najvećim izazovom. Pronaći svoje mjesto u jednom sasvim novom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:57