IRINA KIRILOVA

Nova izbornica odbojkašica: Reprezentativnu odbojku možete stvoriti i bez golemih ulaganja

Naša ženska odbojka odsad će biti u ingerenciji Irine Kirilove, slavne hrvatsko-ruske odbojkašice koja je spremna na dug i težak rad za povratak Hrvatske u svjetski vrh
 Tomislav Kristo / Cropix

ZAGREB - Iako je još potkraj prošle godine poručila da je povratak u hrvatsku odbojku ne zanima ni u kakvoj ulozi sve dok se u njoj ne sredi stanje, čini se da 45-godišnja Irina Kirilova nije mogla odoljeti izazovu. Vraća se u Hrvatsku i vodit će naše odbojkašica do 2014., a možda i koju godinu više... Je li za to presudan motiv bio prvi veliki samostalni trenerski posao koji joj znači i izlazak iz sjene supruga Giovannija Caprare ili je presudilo nešto drugo?

- Novac nikako nije glavni razlog njezina dolaska jer financijska strana još nije do kraja ni definirana. Ali i kada bude, vjerujte da nikakav ekstra novac nije u igri, Kirilova bi kao hrvatska izbornica radila za plaću - kaže Zdeslav Barač, predsjednik Hrvatske odbojkaške udruge, čiji je UO jučer potvrdio izbornicu.

Kirilova je svojedobno izjavila da joj je u igračkim danima u Mladosti i hrvatskoj reprezentaciji riječ Nevena Barača bila “svetinja”. Prije nego što je zbog trbušne viroze završila u KBC-u Rebro, ovoga se vikenda sastala i s Baračem seniorom, ali, čini se, da su samo evocirali sjećanja na sjajnu suradnju iz 90-ih jer bivši odbojkaški mecena nije aktivan u sportu kao nekada.

Vjerojatno su se sjetili i događaja otprije dva desetljeća, kada je najbolja svjetska odbojkašica (službeno izabrana 1990.), došla u Hrvatsku. Bivši čelnik HOS-a Ante Baković jednom je u šali rekao da je Kirilova zaslužila ne samo hrvatsko državljanstvo nego i spomenicu Domovinskog rata. U praskozorje rata stigla je na beogradski aerodrom s nakanom nastavka puta za Zagreb. Kako je Zračna luka Pleso bila zatvorena, u Beogradu je doživjela podsmijeh, shvativši da je “osuđena” na burnu pustolovinu cestovnog proboja prema Zagrebu. Kaže da se ne voli toga ni sjećati:

- Ali ja sam bila odlučna stići do Zagreba bez obzira na sve jer sam obećala doći...

S Mladosti je stigla na europski tron, a ubrzo je s njom započeo i veliki uspon reprezentacije. Hrvatsku je dovela do dva europska srebra, a uz njezine dizačke bravure stasala je i velika Barbara Ružić. Od hrvatske odbojke oprostila se 2000., nakon izborenog povijesnog nastupa na OI u Sydneyju. Sada vjeruje da hrvatske odbojkašice ponovno mogu na OI - u Londonu 2012. ili Riju 2016. godine.

- Reprezentativnu odbojku možete stvoriti i bez golemih ulaganja, no potrebne su godine sustavnog rada. Nema ništa preko noći - postulat je nove hrvatske izbornice.

Prvi veliki test Kirilova će imati sredinom svibnja kada kreće okupljanje za Europsku ligu. Hoće li se odbojkaškoj legendi odazvati sve igračice, za koje je uvjerena da skrivaju neviđen potencijal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:56