POČINJE SVJETSKI KUP

Pavlek: 'Ma kakav Hirscher i Svindal, najveći Ivičini konkurenti za globus su koljena i leđa'

Ivici Kosteliću nije se svidjela prošlotjedna najava da u nedjelju u Söldenu kreće u posljednji pravi juriš na veliki kristalni globus koji se dodjeluje ukupnom pobjedniku Svjetskog kupa. - Skijat ću još barem dvije sezone - poručuje s austrijskih ledenjaka Kostelić koji će tijekom sezone proslaviti 33. rođendan.

O tom potom. Sljedeća sezona je olimpijska, a zna se da je zlatna olimpijska medalja jedino što nije osvojio.

Pred nama je 15. Ivičina sezona u Svjetskom kupu. Najsretnija je bila ona s nesretnim brojem. U ožujku 2011. godine napokon je pronašao svoj Sveti gral.

I danas je Ivica među glavnim favoritima za osvajanje Svjetskog kupa. Najveći konkurenti su Marcel Hirscher i Aksel Lund Svindal, a odmah uz njih je zdravlje. Uz životnu sreću kakva ga prati, ozljede se s pravom mogu staviti u prvi red suparnika. Već su mu dvaput, 2009. i 2012., oduzele fair priliku da na stazi pokaže je li bolji od ostalih skijaša. Zbog njih je propustio previše utrka.

Pritisak je na Hirscheru

- Zdrav Ivica sigurno može osvojiti još jedan veliki globus. Uvjeren sam u to. Uz dužno poštovanje ostalim skijašima ozljede su najveći konkurent Ivici Kosteliću. Povijest je to dva puta pokazala - kaže direktor reprezentacije Vedran Pavlek. I relevantni austrijski i švicarski mediji u prvi startni red nove sezone guraju Hirschera, Kostelića i Svindala.

- Pobjeda u Svjetskom kupu ne može se planirati - tvrdi branitelj naslova, 23-godišnji Austrijanac Marcel Hirscher.

- Ali osvojio sam ga prošle sezone, znam kako se to radi, i ne bježim od tereta koji javnost stavlja pred mene - dodao je još pobjednik devet prošlosezonskih utrka (pet slaloma i četiri veleslaloma), svjestan da je austrijskoj javnosti potrebno malo za novu hirschermaniju.

Osim što će ga kao prvaka svi gledati kroz druge naočale (a s posebnom lupom i način na koji leti preko slalomskih kolaca), Hirscher će imati i naporniji program. Planira se spuštati niz superveleslalomske staze, ali u skijaškoj formuli 1 ga neće biti.

- Svaka utrka spusta uzima po četiri dana (tri treninga i utrka). Kad bih mu posvetio toliko vremena, gubio bih snagu i zanemarivao svoje glavne adute, slalom i veleslalom.

Smanjena kombinacija

Kostelić će ove sezone morati biti svestraniji. Sakaćenjem kombinacije (spala na klasičnu u Kitzbühelu i superkombinaciju u Wengenu) ostala mu je samo jedna disciplina u kojoj može nizati pobjede - slalom. U veleslalomu bi trebao biti bolji nego lani (104 boda), a u brzima mora biti uspješniji (u spustu je osvojio 14 bodova, u super G-ju niti jedan). Sezona se otvara veleslalomom u Söldenu u kojem je prošlog listopada zauzeo peto mjesto s najboljim vremenom druge vožnje.

- Uoči prve utrke teško je bilo što procjenjivati jer se ne zna u kakvom je stanju konkurencija. Sigurno je da dobar rezultat iz Söldena povećava samopouzdanje i s boljim raspoloženjem bih ušao u novo pripremno razdoblje, do prvog slaloma sezone u Leviju - najavio je Ivica nedjeljni veleslalomski obračun, prvi s novim dimenzijama skija.

Rekli smo već da je Ivičin “forte” slalom. Hirscher u seriji može pobjeđivati i u slalomu i u veleslalomu, a Norvežanin Svindal u tri discipline.

Kad Svindal poludi

- Svindal je odličan u spustu, super G-ju i veleslalomu i kad ‘poludi’ može u jednom vikendu osvojiti između 250 i 300 bodova - procjenjuje još Pavlek.

Na sličan način Svjetski kup je 2010. godine osvojio Carlo Janka.

- Osjećam se spremniji nego ikada, ali to nije jamstvo da će se sezona rasplesti po mojoj želji. I proljetni i ljetni i jesenski treninzi su bili savršeni. Zdrav i spreman nisam propustio niti jedan dan priprema - optimizmom je zračio Svindal.

Švicarac Beat Feuz je prošle godine osvojio samo 25 bodova manje od Hirschera, ali danas je u kategoriji “ostali”.

Janka je ponovno zdrav

Krajem ožujka je operirao koljeno, u kolovozu nakon pada ponovno osjetio bol i njegovo zdravstveno stanje je neizvjesno. Veća švicarska nada je ponovno zdravi Carlo Janka.

U njihovu društvu mogao bi biti i Benjamin Raich koji i ove sezone planira nastupati u svim disciplinama, a Austrijanci se nadaju i konstantnijem skijanju Romeda Baumanna i Hannesa Reichelta.

Sa zanimanjem ćemo pratiti daljnji razvoj Francuza Alexisa Pinturaulta. Danas je možda (pre)mlad, ali u budućnosti će, bude li zdravlja, sigurno biti osvajač Svjetskog kupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51