ANALIZA NAKON SREBRA

Podmlađivanje ćemo ocijeniti tek kad ode i Balić

Croatia's Ivano Balic attempts to score next to France's Nikola Karabatic during their Men's European Handball Championship final match in Vienna January 31, 2010. REUTERS/Murad Sezer (AUSTRIA - Tags: SPORT HANDBALL)
 Reuters

ZAGREB - Dosta je otegotnih okolnosti uoči Europskog prvenstva u Austriji ukazivalo da hrvatska reprezentacija neće osvojiti medalju. Čak ni prve utakmice prvenstva nisu budile optimizam. Pokazalo se na kraju da Červarova vizija i dalje donosi gotovo senzacionalni uspjeh, donosi “održivi razvoj”, iako ne i konačni rezultatski iskorak u odnosu na Norvešku (EP), Peking (OI) i zagrebačku Arenu (SP).

Što zbog forsiranog podmlađivanja, što zbog ozljeda, što zbog svojih taktičkih zamisli izbornik Lino Červar ostao je ne samo bez provjerene vanjske linije Metličić-Balić-Lacković, već i bez njihovih alternativa poput Valčića i Špoljarića.

Lacković i Valčić su, doduše, nastupili na prvenstvu, ali ozljede su bitno reducirale njihov učinak. Zbog toga je u prvi plan isplivao Denis Buntić, junak izuzetno važne pobjede protiv Danske. Červar je na desnom vanjskom “izmislio” i Marka Kopljara, tjelesno impresivnog rukometaša vrlo skromna učinka, kojeg je slao u borbu na početku svake utakmice najmanje deset minuta.

Zbog kadrovskih promjena Lino je morao ulaziti i u taktičke kompromise. Napustio je 3-2-1 obranu i kombinirao sustave 6-0 i 5-1, što je funkcioniralo iznenađujuće dobro s obzirom da se takvi kardinalni zahvati inače uvježbavaju godinama.

Konačno, najveći plus zaslužio je Lino za podmlađivanje, iako za konačnu ocjenu tog poteza još treba pričekati. Štrlek i Gojun ušli su u All-Stars momčad europske smotre, što je 18. siječnja ove godine bilo nezamislivo. Međutim, sve dok Ivano Balić vuče momčad poput remorkera ne možemo govoriti o smjeni generacija, već samo o podmlađivanju.

Znamo da zvuči nepravedno, ali ovo je Balićeva i Vorijeva medalja, a ne Kopljarova i Gojunova. Oni svoju tek moraju osvojiti.

Što je presudilo u finalu EP-a

Balić vs. Karabatić remi

Vođe dviju momčadi odigrali su finale kraljevski i njihov je doprinos podjedna-ko vrijedan i važan. Možda je Hrvat bio za nijansu bolji od Francuza u napadu.

Červar vs. Onesta 0-1

Da nije bilo žutog kartona i Červarove svađe s Balićem rekli bismo da je i ovaj dvoboj neodlučen. Ovako je Onesta pobijedio zbog živaca i karaktera.

Alilović vs. Omeyer remi

Mirko nije nimalo zaostao za najboljim vratarom svijeta i da smo pobijedili, upravo bi on bio junak. Omeyer je bio bolji tek kad se hrvatska igra raspala.

Buntić vs. Narcisse 0-1

Ovdje smo doživjeli težak poraz. Narcisseova igra donijela je taktički iskorak u ključnim trenucima. Možda bi bilo bolje da je Buntić igrao od prve minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:23