NIKOGA NE ZANIMA

Profi-boks na izdisaju, a ni amaterskom nije dobro

Prvi put u posljednjih 20 godina Hrvatska bi mogla ostati bez ijednog vrhunskog profesionalnog boksača
Stjepan Bozic of Croatia reacts beside Dimitri Sartison (L) of Germany following their super middleweight WBA world championship boxing fight in Kiel November 21, 2009. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY SPORT BOXING)
 CHRISTIAN CHARISIUS

ZAGREB - Sigurno se sjećate crtića iz serijala Tom&Jerry u kojem poznati mačak dirigira simfonijskim orkestrom, a pred njegovim očima glazbenici jedan po jedan nestaju u rupama ispod pozornice. Nimalo šaljiv, ali podjednako katastrofičan scenarij posljednjih se mjeseci događa hrvatskim boksačkim profesionalcima.

Nekoć solidna scena potpuno je zamrla i ne dogodi li se čudo, ostat će godinama u hibernaciji. Statistički boksački portal boxrec.com tvrdi da su sedmorica najboljih hrvatskih profesionalaca u posljednjih šest mjeseci ukupno boksali samo dvaput. Posljednji je u ring ušao Stjepan Božić, no nakon poraza od Sartisona u studenome, u dvoboju za svjetski naslov u supersrednjoj kategoriji, i njegova je budućnost vrlo neizvjesna.

- Ništa se ne događa, kod mene je status quo. Morao bih u rano proljeće odraditi barem jedan prestižni meč, ali zasad nemam konkretnih planova - rekao je 35-godišnji Božić, koji je s bratom Vladom upravo otvorio vlastiti boksački klub u Zagrebu, što znači da se polako okreće životu izvan ringa.

Drvišev oproštaj u njegovim najboljim godinama već smo apsolvirali, ali gdje su ostali? Preskar je prije nekoliko mjeseci otišao poput Sanadera, ne objasnivši zapravo što ga je otjeralo iz boksa; posljednja informacija s Akrapove web-stranice iz listopada govori da je uspješno završio zagrebački maraton, a nekoć najveći talent hrvatskog boksa Splićanin Ante Bilić nije boksao još od veljače prošle godine.

- Klima u državi je praktički antisportska. Recesija je oštro udarila sve segmente društva, štedi se na sve strane, a sport je tu prvi na udaru. Sve manje klinaca dolazi u boksačke dvorane, a profesionalni boks neće se oporaviti dok se ne uzdigne amaterski - smatra Božić.

Nekadašnji amaterski europski i svjetski doprvak Mario Šivolija trebao je danas biti stjegonoša našeg profesionalnog šakanja. Međutim, umjesto sportske arene odabrao je poduzetništvo u rodnom Omišlju.

- Ne mogu reći da nisam ništa zaradio u karijeri, ali bio bih siromah da sam morao od toga živjeti. U hrvatskom boksu danas je previše intriga, laži, podmetanja i prijevara, a time se ne želim baviti. Žao mi je samo što se moja amaterska generacija prerano raspala - rekao je Pijetrajev protukandidat na nedavnom natječaju za hrvatskog izbornika.

Ništa više optimizma nije mogao ponuditi ni novi boksački izbornik Leonard Pijetraj, koji se u teška vremena primio teškog zadatka.

- Do Olimpijskih igara u Londonu od hrvatskog profesionalnog boksa neće biti ništa. A ni nakon toga ni za koga ne mogu staviti ruku u vatru da će uspjeti - rekao je Pijetraj.

Dakle, što smo gledali Hrvate kako boksaju bez majice, gledali smo. Laku noć, i probudite nas za pet godina, kad Dino Mansour postane profesionalac.

Od četvorice najboljih, glasa čuti nije

Stjepan Božić (23-4) - supersrednja

Svjestan je da u 36. godini ne treba stvarati dugoročne planove. Ni sam ne zna kad će, gdje i protiv koga boksati sljedeći put

Mario Preskar (16-0-3) - teška

U kolovozu objavio prekid karijere. I dalje tvrdimo da ima potencijal svjetskog prvaka, ali njegov povratak je neizvjestan

Ante Bilić (20-2) - velter

Kao 26-godišnjak zasigurno ima budućnost, ali boksajući jednom godišnje u Kazanju ili Verhnjajoj Pišmi neće daleko dogurati

Vedran Akrap (13-7) - srednja

U lipnju prošle godine pobijedio je suparnika s učinkom 1-50. Čini se da je boksajući na Jelačićevu trgu ispunio svoje ambicije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:21