REŽU SE TROŠKOVI

Reprezentacija smanjena. Što će biti s Kraljicom?

Udar recesije na hrvatsko skijanje
 Srđan Vrančić

ZAGREB - “Čuj, nije dobro”, najčešće je što možete čuti od dobrog dijela dosadašnjih zaposlenika HSS-a kojima ovaj utorak vjerojatno neće biti dobar dan. Ozakonit će se odluke o kojima je direkor Vedran Pavlek mjesecima razmišljao i tjednima se konzultirao.

U novu sezonu alpska reprezentacija krenut će sa, najvjerojatnije, za trećinu manjim članstvom te s drastično srezanim novčanim sredstvima, što znači smanjenje i rezanje brojnih ekipa. Nema naznaka da će Vipnet produžiti generalno sponzorstvo, a ako se to i dogodi, sigurno neće biti po dosadašnjim uvjetima. Pitanje je tko će, i po kojim uvjetima uskočiti te hoće li se nastaviti s praksom da isti glavni sponzor izdašno financira i HSS i Svjetski kup na Sljemenu.

Snježna kraljica ne bi trebala biti upitna (iako i tu mogućnost ne treba isključiti), ali neće biti onako raskošna (ili je bolje reći rastrošna!) kao dosadašnjih godina. S obzirom da je olimpijski ciklus iza nas i sredstva HOO-a će biti manja nego prošle sezone.

Najveća nepoznanica je Nika Fleiss čija karijera je na prekretnici. Protekla sezona je bila fijasko, ispala je iz društva 30 najboljih slalomašica te nema rezultatskih argumenata za traženo proširenje tima. Ako joj i dalje odrede jednočlani prateći tim lako je moguće da se pridruži Ivanu Ratkiću koji je najavio kraj karijere. Jedini naš skijaš koji je uz Kostelića i Zrnčića Dima osvajao bodove (točnije jedan) prošle sezone rezigniran je jer nema barem jednog stalnog trenera/servisera uz sebe.

Bez statusa reprezentativca ostat će Danko Marinelli i Matea Ferk dok najmlađa od njih 20-godišnja Sofija Novoselić možda dobije još jednu priliku. Jedna od žrtava je višegodišnji fizioterapeut Mario Novak-Stanko koji je najviše vremena provodio s Anom Jelušić, a niti najbolji hrvatski sportaš Ivica Kostelić vjerojatno neće dobiti željeno proširenje tima za još jednu osobu.

Skijaši

Ivica Kostelić (1979.)

- vjerojatno neće dobiti željeno povećanje tima

Natko Zrnčić Dim (1986.)

- bez bitnijih promjena u stručnom stožeru i programu

Dalibor Šamšal (1985.)

- vjerojatno će ga spustiti u B-reprezentaciju, ali ne odustaju od njega

Ivan Ratkić (1986.)

- završava karijeru nezadovoljan jer mu nije poboljšan status

Danko Marinelli (1987.)

- još jedna žrtva recesije, ne može računati na dosadašnju podršku

Skijašice

Ana Jelušić (1986.)

- neće biti važnijih promjena u stručnom timu i programu

Nika Fleiss (1984.)

- najveća nepoznanica; nezadovoljna tretmanom, ali bez rezultata

Matea Ferk (1987.)

- nije ostvarila očekivane rezultate i više neće biti u B-reprezentaciji

Sofija Novoselić (1990.)

- oko nje se najviše lome koplja, možda ipak ostane u B-vrsti

Tea Palić (1991.)

- ostat će u B-reprezentacji i dobiti priliku za potvrdu talenta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:10