ZLATNA MARIA

Riesch: Ovoga puta nisam bila nervozna

Germany's Maria Riesch celebrates after crossing the finish line during the Slalom run of the women's Alpine Skiing Super Combined event at the Vancouver 2010 Winter Olympics in Whistler, British Columbia, February 18, 2010. Riesch won the Olympic gold medal in the women's Alpine skiing super combined at the Winter Games on Thursday. REUTERS/Leonhard Foeger (CANADA)
 Reuters

Njemačka skijašica Maria Riesch objasnila je formulu uspjeha za osvajanje zlatne medalje na Zimiskim olimpijskim igrama u Vancouveru u super-kombinaciji u Whistleru.

Riesch je bila među favoritima za medalju u spustu, prvoj disciplini skijašica, ali je podbacila i osvojila tek osmo mjesto, zaostavši više od dvije sekunde za najboljom skijašicom današnjice i pobjednicom spusta, Amerikankom Lindsey Vonn.

I u super-kombinaciji je Vonn, iako je ozlijeđena (bolovi u bočnom predjelu potkoljenice), kotirala kao prvi favorit, a nakon prvog dijela, spusta, imala je 33 stotinke prednosti pred svojom najboljom prijateljicom Marijom Riesch. Međutim, Njemica je sjajno odradila slalomsku vožnju, a Vonn je na prijelomici ''zahaklala'' vrata i ostala bez plasmana.

- Nakon neuspjeha u jednoj utrci, kao što se meni dogodio u spustu, uvijek trebate ostati pozitivni i vjerovati da se možete vratiti još jači! Ja u super-kombinaciji nisam bila nervozna i to je bio ključ, jer sam u prvoj utrci, u spustu, bila živčana. Naši treneri dali su mi uoči vožnje samo jednu informaciju: ''Napadni, jurišaj, ništa drugo. Samo napadni stazu''. Sugerirali su mi da moram ići punim gasom. Pretpostavljala sam da nitko prije mene nije imao nekih problema na stazi, pa sam ih poslušala. Isplatilo se - komentirala je Riesch, koja je u samo 24 sata od statusa ''gubitnice'' stigla do uloge ''velike pobjednice''.

Suprotno se dogodilo njezinoj prijateljici, 25-godišnjoj Amerikanki Lindsey Vonn.

- Zakvačila sam vrata, to se u skijanju stalno događa. Meni je jedino žao da mi se to dogodilo baš na Olimpijskim igrama. Razočarana sam, dakako, ali znala sam da su Maria Riesch i Julia Mancuso jako dobro odradile slalom prije mene i da moram ići maksimalno ako želim osvojiti zlato - objasnila je Vonn.

Njezin suprug Thomas Vonn, koji u Vancouveru obnaša dužnost trenera i savjetnika, malo je podrobnije objasnio plan uoči slaloma.

- Razgovarali smo o planu uoči slaloma. Oboje smo se složili da Lindsey treba ići na zlatnu medalju, jer ovo su Olimpijske igre, ovo je utrka u kojoj nastupate svake četiri godine. Prema tome, ako ideš na zlato, daješ sve od sebe i maksimalno riskiraš.





Thomas Vonn dodao je da njegova supruga i dalje ima u planu nastupiti u svih pet disciplina.

- Takav je plan zasad, iako se sve može promijeniti za 10 minuta.

I kada je već Vonn ostala bez medalje u super-kombinaciji, američke navijače razveselila je Julia Mancuso, koja je opet osvojila srebrno odličje, kao i dan ranije u spustu.

- Ovo su fantastični dani za mene. Kada sam ušla u ciljnu ravninu i pogledala semafor, nisam mogla vjerovati da sam ostvarila tako dobar rezultat, jer sam napravila nekoliko pogrešaka. Nisam očekivala ove uspjehe, ali oni su stigli kao nagrada za uloženi trud i za vjeru u ono što radiš - izjavila je Mancuso, koja sada u svojoj riznici ima ukupno tri olimpijske medalje, jer je bila zlatna u Torinu prije četiri godine u veleslalomu.

Mancuso i Bode Miller su s tri olimpijska odličja najuspješniji američki alpinci svih vremena! Dodajmo da je 25-godišnja Mancuso za pobjednicom, Marijom Riesch, zaostala 94 stotinke.

Samo 11 stotinki sporija od nje bila je još jedna junakinja dana, Šveđanka Anja Pärson, vlasnica brončane medalje. Nakon što je 24 sata ranije doživjela težak pad u spustu na skoku od 60 metara pred ciljem, Pärson je stisnula zube i odlično nastupila u super-kombinaciji!

- Jutros sam bila jako uplašena, jer sam osjećala velike bolove. Međutim, ja sam borac i nikako nisam željela propustiti ovaj nastup - izjavila je 28-godišnja Pärson, nakon što je osvojila svoju šestu olimpijsku medalju.

Po tom kriteriju izjednačila se s Janicom Kostelić. Jedina je ''mala razlika'' što je hrvatska snježna kraljica osvojila četiri zlata i dva srebra, a Pärson jedno zlato (u slalomu u Torinu), jedno srebro i četiri bronce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:09