BITKA ZA POLUFINALE

RUKOMETNI KLASIK Karabatić i dalje nosi Francuze... Oprez, jači su nego u Španjolskoj i Srbiji!

Podmlađeni Francuzi s nekolicinom iz stare "garde" danas su jednako opasni kao nekad
 Drago Sopta / CROPIX

Od slabijih prema najboljem u skupini prvog kruga, a zatim od najboljeg prema slabijima u glavnoj rundi. Tako glasi daljnji put naše reprezentacije koja se iz Kopenhagena seli u 400-tinjak kilometara udaljeni Aarhus, u kojem u prvoj utakmici drugog kruga igraju sa starim suparnicima, Francuzima.

Bit će to tko zna koji po redu sraz dviju najboljih rukometnih nacija na svijetu u posljednjih desetak godina. Nikola Karabatić s druge strane neće imati starog (ne)prijatelja Ivana Balića, no imat će ništa slabijeg Domagoja Duvnjaka koji ga je sredio lani na SP-u u Španjolskoj u četvrtfinalu. Za nadati se je da će u nedjelju 19. ishod biti isto takav kao i prije točno godinu dana u Zaragozi. U momčad se vratio i Omeyer, čovjek koji nas je toliko puta “unakazio” svojim luđačkim obranama. Valjda neće opet…

Rusi su stara mušterija

Podmlađeni Francuzi s nekolicinom iz stare “garde” danas su jednako opasni kao nekad, sigurno su jači nego u Španjolskoj ili na zadnjem Euru u Srbiji, kad smo ih također pobijedili.

Nakon “tricolora”, na redu su dva dana kasnije također neugodni Rusi, trećeplasirana momčad iz skupine C. Tu je možda dosta reći da su oni ipak naše stare mušterije.

Ako do tada ne riješe pitanje prolaska u polufinale, a nadamo se da hoće, odlučujuća utakmica izabranike Slavka Goluže očekuje u srijedu, 22. siječnja. Igra se, naravno, s drugoplasiranim iz skupine C, a tu je povlasticu u utakmicama zadnjeg kola u petak navečer izborila Poljska.

Tijekom prvog kruga sve su se utakmice igrale svakog drugog dana, u završnici glavne runde situacija je nešto drugačija jer se naša skupina i tri nova kola imaju odigrati u samo četiri dana. To će dati malu prednost domaćinima Dancima, Španjolcima ili nekom drugom tko prođe iz skupine jer oni svoje tri utakmice igraju u istom ritmu kao i do sada. To podrazumijeva da će biti odmorniji u polufinalu. No, o tome ne treba razmišljati niti time previše razbijati glavu, treba taj polufinale najprije izboriti, a to neće biti nimalo lako.

Naravno, još dan ranije znalo se da su drugi krug iz skupina A i B izborili Danska, Makedonija i Austrija te Španjolska, Island i Mađarska. O njima će naši ipak tek za koji dan početi razmišljati.

Dosta je bilo bronci

Kao i u našem slučaju, natjecanje u toj skupini započinju dvije najbolje momčadi, a to su svjetski prvak Španjolska i europski prvak Danska. Kao i u našem slučaju s Francuzima, tko tu zapne, ima još dva “popravna” s teoretski slabijim suparnicima. Naravno, upravo ove četiri reprezentacije u velikoj su prednosti za prolaz u polufinale jer su sve četiri pobijedile u svim utakmicama i prenijele maksimalna četiri boda u drugi krug.

Natjecanje se, dakle, nastavlja u Ĺrhusu i Herningu, za nadati se da će se “pakleni” još jednom morati seliti jer bi to značilo da dolaze u Herning, gdje se igraju polufinala, utakmica za treće mjesto i veliki finale. Dosta je bilo bronci, to je jedino što treba reći…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:16