PALA NA DOPINGU

Sandra Perković bit će suspendirana na šest mjeseci!

Ako IAAF bude blagonaklon prema Sandri Perković, kaznit će je sa šest mjeseci i tako joj omogućiti nastup na Olimpijskim igrama
Croatia's Sandra Perkovic competes in the women's discus throw final at the 2010 European Athletics Championships at the Olympic Stadium in Barcelona on July 28, 2010. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
 AFP

ZAGREB - Sandra Perković, europska prvakinja u bacanju diska, bila je pozitivna na doping-kontrolama u Šangaju i Rimu, na mitinzima Dijamantne lige! Ta je šokantna vijest prije više od tri tjedna stigla u ured Hrvatskog atletskog saveza (HAS), ali je do nedjelje uspješno skrivana od javnosti.

- Šokantno je da je vijest izašla van prije nego što je završila cijela procedura. No, mogu vam potvrditi da postoji taj problem i da je proces pri kraju - rekao je Siniša Ergotić, direktor HAS-a.

U uzorku Sandre Perković pronađen je metilheksanamin, psihostimulans koji je na listi zabranjenih sredstava od 2010. godine i zbog kojega je u hrvatskom sportu bilo već više pozitivnih nalaza. Najpoznatiji je onaj plivača Ante Križana kojemu je izrečena zabrana nastupa u trajanju od osam mjeseci.

- I Sandra će biti kažnjena. U posljednje vrijeme ima dosta pozitivnih nalaza na metilheksanamin i svi su ti sportaši bili kažnjeni, nitko nije prošao samo s opomenom. Ni dvomjesečna kazna ne čini mi se vjerojatnom - rekla je Snježana Karlo, voditeljica Odjela za doping-kontrolu pri Hrvatskom zavodu za toksikologiju.

Za Sandru Perković bi kazna od osam mjeseci bila pogubna jer bi značila ne samo gubitak mogućnosti nastupa do kraja ove sezone, nego i nemogućnost borbe za olimpijska odličja sljedeće godine u Londonu, bez obzira na to što bi vremenski istekla prije početka Igara! Naime, prema famoznom “pravilu 45” Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO), svaki sportaš kojemu je izrečena zabrana nastupa dulja od šest mjeseci, automatski gubi pravo nastupa na sljedećim Olimpijskim igrama.

Neslužbeno smo doznali da bi Sandra Perković mogla biti kažnjena upravo sa šest mjeseci. Tu kaznu prvo izriče Hrvatski atletski savez, a da bi postala pravovaljana, zatim je treba prihvatiti i Svjetska atletska federacija (IAAF).

Za Sandru bi kazna od šest mjeseci značila gubitak sezone. Propustila bi nastup na Svjetskom prvenstvu u korejskom Daeguu, ali ne bi ostala bez mogućnosti nastupa u Londonu. U slučaju da bude kažnjena, bit će joj izbrisani i svi rezultati što ih je postigla nakon prvog pozitivnog nalaza (od mitinga u Šangaju nadalje), uključujući i hrvatski rekord s mitinga u Varaždinu kada je disk sletio na 69,99 metara. Morat će vratiti i sav novac zarađen od nagrada na mitinzima u tom razdoblju.

Sandra Perković je zabranjenu supstancu unijela konzumirajući energetski napitak.

- Ovo nije prvi takav slučaj. Pozitivni nalazi zbog energetskih pripravaka i dodataka prehrani postali su globalan problem. Ti proizvodi uglavnom dolaze s američkog tržišta, a ono što sadrže, ne odgovara sastojcima koji su navedeni na deklaraciji - rekao je Ergotić.

Za Sandru, nažalost, u ovom slučaju olakšavajućih okolnosti nema, bez obzira na to što nije znala da se zabranjeni metilheksanamin nalazi u energetskom pripravku koji je koristila.

- Pravila su sasvim jasna. Svaki je sportaš sam odgovoran za sve što unosi u svoje tijelo. Ni to što je priznala da je uzimala nešto, ni to što nije tražila otvaranje B uzorka nisu olakšavajuće okolnosti - istaknula je Snježana Karlo.

Sandra Perković je posljednjih tjedana, otkako je otkazala nastup na mitingu Dijamantne lige u New Yorku zbog bolova u leđima, obavijena velom šutnje. Izbjegavala je kontakte s novinarima, što prije nije činila. U ponedjeljak bi se trebala obratiti javnosti na konferenciji za novinare koju će organizirati HAS. No, Siniša Ergotić je bio s njom u svakodnevnom kontaktu i zna što je sve proživljavala.

- Možete misliti koliko joj je teško bilo zbog svega što se događa. Ovo je skupa škola koju mora platiti, ali je puno lakše nego da su joj pronašli nekakve steroide. Za jednu 20-godišnjakinju Sandra je vrlo racionalna osoba, s obje noge čvrsto na zemlji, i vjerujem da će iz svega ovoga izaći još jača - rekao je Ergotić.

Ivančić: Sandra ne uzima ništa nedopušteno!

Sandrin trener Ivan Ivančić šokiran je dopinškim nalazima iz Šangaja i Rima, a kako slučaj još službeno nije bio zaključen, u nedjelju nije mogao javno potvrditi postojanje pozitivnih uzoraka.

- Ne znam ništa o tome. Kao Sandrin trener mogu vam samo reći da ona ne uzima ništa što je nedopušteno i što se protivi pravilima. Ne vjerujem da ove optužbe koje su se pojavile mogu biti na stabilnim nogama.

Što je metilheksanamin? Može biti lijek, preparat za mršavljenje, čak i laka droga

Metilheksanamin poznat je i pod nazivom dimetilamilamin (DMAA). Sastavni je dio biljnog ulja (od cvijeta geranije), ali se može dobiti i sintetičkim putem. Moguće ga je naći u lijekovima protiv hunjavice jer ima slično djelovanje kao efedrin. Zbog stimulativnih svojstava koristi se u brojnim energetskim pripravcima, a sastavni je dio i mnogih pripravaka za mršavljenje. Prije nekoliko godina metilheksanamin se u kombinaciji s kofeinom pojavio na Novom Zelandu u obliku tableta i praška, koji su služili za “podizanje raspoloženja”.

Uporaba raznih dodataka prehrani i energetskih napitaka koji sadrže metilheksanamin raširena je kod sportaša, posebno na području SAD-a, koji ne podliježu testiranjima na nedopuštena sredstva.

Na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA) nalazi se od 2010. godine. Sportaši ga slobodno mogu koristiti u procesu treninga i priprema, ali ako se nađe u uzorku uzetom tijekom natjecanja, onda podliježu sankcijama.

O ‘pravilu 45’ odlučuje Sud za sportsku arbitražu

Slučaj američkog atletičara LaShawna Merritta, aktualnog olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka na 400 metara, kojemu će u srpnju isteći 21-mjesečna suspenzija zbog pozitivnog dopinškog nalaza, pokrenuo je spor između Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Američkog olimpijskog odbora oko famoznog “pravila 45”. Prema tom pravilu, donešenom uoči Igara u Pekingu 2008., sportaši kojima je izrečena zabrana nastupa duža od šest mjeseci zbog pozitivnog dopinškog nalaza, automatski gube pravo nastupa na sljedećim Olimpijskim igrama. Zbog tog pravila Merritt ne bi mogao braniti zlato iz Pekinga u Londonu.

O spornom pravilu odlučivat će Sud za sportsku arbitražu, koji će 17. kolovoza saslušati mišljenja s obje suprotstavljene strane, te na temelju tih argumenata donijeti konačnu odluku što bi trebala biti objavljena do kraja rujna. Ukoliko pobijede Amerikanci, to bi otvorilo vrata Merrittovom nastupu u Londonu. Takav rasplet koristio bi Sandri Perković samo u slučaju da izrečena kazna bude u rasponu od šest mjeseci do jedne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:02