ČEKA SE ODGOVOR IAAF-A

Sandra Perković: Vratit ću se jača nego prije

Europska prvakinja u bacanju diska skupo će platiti ovu školu
 Damjan Tadić / Cropix

ZAGREB - Sa suzama u očima Sandra Perković se prvi put ukazala javnosti kao osoba koja je prekršila stroga pravila u antidopinškoj borbi u kojoj su samo rijetki pošteđeni. Lipanj 2011., u kojem je postala punoljetna i po američkim standardima, podsjećat će je na američki proizvod Noxpump i zauvijek će zapamtiti da sadrži ekstrakt korijena geranija. Za sportsku karijeru europske prvakinje u bacanju disku Noxpump je djelovao kao “knock-out”.

Ovoga ljeta više je neće biti u bacačkom krugu. Nesuđena svjetska prvakinja i pobjednica Dijamantne lige osuđena je na treniranje bez natjecanja barem šest mjeseci...

- Odrezale su mi se noge - prisjetila se prve reakcije na vijest o pozitivnom nalazu.

Suze nesretne, neoprezne i neutješne, ali iskrene Sandre brzo su potekle...

- Žao mi je zbog ovih okolnosti, od početka sam protiv dopinga i ovo je najgore što mi se moglo dogoditi... nikad nisam očekivala... da će se moje ime vezati... Nadam se samo da ću bacati u Londonu...

Misli nije dovršila, ali su svima jasne. Najveću životnu borbu Sandra je vodila prije dvije i pol godine kada je skoro umrla zbog nemara na operacijskom stolu. Priču o najtežim danima sportske karijere pratilo je više kamera (devet), fotografa, novinara nego kada je prije petnaestak dana bacila 69,99 metara, najduži hitac diska na svijetu u posljednjih 12 godina.

- Sezona je gotova, ali vratit ću se jača nego ikada - poručila je Sandra na kojoj se, osim u trenucima kada je o tome počela pričati, jedva primjećivalo kroz što prolazi.

Ipak, trag sjete i komadić tuge neizbrisiv su dio njenog pogleda posljednjih tjedana.

- Nisam ljuta na sebe, nego na lošu sreću. Ne kaže se uzalud da se bolje roditi bez ... (nije ništa rekla, samo se kiselo nasmijala) nego bez sreće. Dogodilo se nešto nenamjerno, slučajno.

A sreća se ovaj put trebala zvati “magistra Vurdelja”. Jedan telefonski poziv, jedan sastanak oprao bi Sandrinu karijeru od mrlje koja će je neprestano pratiti. Psihostimulans ne pomaže bacačima poput steroida, ali na natjecanjima nije dopušten. Škola koju će Sandra jako skupo platiti...

- Morala sam biti pažljivija i neke ću stvari morati dovesti u red. Cijeli život igram na čisto. Sigurna sam da svojim tijelom, snagom i uporošću mogu i dalje bacati velike daljine. Ako se već moralo dogoditi, bolje je da se dogodilo na početku karijere nego na SP-u ili kasnije.

Za tužbu protiv proizvođača pobrinut će se HAS. Sandra o tome ne razmišlja...

- Morala sam znati na što se odnosi riječ geranij.

Na pameti joj je samo jedno...

- Treneru, doći ću popodne k vama, barem odgledati trening, želim što prije nastaviti s treninzima - poručila je kasnije Ivančiću.

Zna se i zbog čega. Rečenica koja je lajtmotiv Sandrinih atletskih molitvi...

- Samo da mogu na Olimpijske igre.

Istu želju imaju svi iz Sandrine blizine. Vjeru u nenamjernu pogrešku zadržali su i sponzori, Ergotić je najavio da u treninzima i pripremama ništa neće nedostajati.

- Za Nike pouzdano znam da će ostati uz mene, a isto očekujem i od Izvor osiguranja.

Ergotić: Tužit ćemo proizvođača

U HAS-u su svi uvjereni u Sandrinu nedužnost i pozitivan rasplet oko njenog nastupa na Olimpijskim igrama 2012.

Nakon što je iznio tijek cijelog slučaja, predsjednik HAS-a Luciano Sušanj izrazio je žaljenje zbog pogreške koja se Sandri dogodila.

- Izrazito mi je žao što je mlada sportašica, koja pred sobom ima blistavu sportsku karijeru, ne znajući što čini, okaljala svoje dosadašnje rezultate. Vjerujem da će Sandra u budućnosti koristiti savjete liječnika s kojima surađuje Savez i HOO, kako se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo.

Direktor HAS-a Siniša Ergotić objasnio je kako je došlo do kobne pogreške.

- Metilheksanamin se pojavljuje pod velikim brojem različitih imena i u brojnim sredstvima što se mogu kupiti u bilo kojem fitness klubu. Pitao sam u IAAF-u na koji način sportaš, trener ili liječnik mogu kontrolirati da takvo sredstvo neće izazvati pozitivan dopinški nalaz. Odgovor je bio vrlo jasan - nikako. To je osnovni razlog zašto je danas Sandra u ovoj situaciji.

Ergotić je potencirao i nevažnost metilheksanamina u ovogodišnjim Sandrinim rezultatima.

- Jako je bitno, ali nažalost neće utjecati na konačnu kaznu, što imamo papire da je Sandrina dopinška kontrola nakon hrvatskog rekorda 69,99 m bačenog u Varaždinu apsolutno čista. Ne radi se o tome da se Sandra očistila, pa je zato bila negativna, nego za taj rezultat nije ništa koristila, što je najbolji dokaz da to sredstvo, što ga ja zovem “šećernom vodicom”, nema apsolutno nikakav utjecaj na rezultat bacačice diska.

Ergotić je izrazio i uvjerenje da kod svih postoji dobra volja da se Sandri ne uskrati nastup na OI u Londonu.

- Nitko mladoj 21-godišnjoj sportašici, koja je iskreno priznala što je uzimala, bez znanja da se radi o zabranjenom sredstvu, ne želi ukinuti nastup na Olimpijskim igrama. Antidopinška komisija HAS-a izašla je s prijedlogom kazne. IAAF će se o njemu očitovati u roku od sedam do deset dana i uvjeren sam da će potvrditi taj prijedlog.

Sandra Perković rekla je da ne razmišlja o tužbi protiv proizvođača spornog preparata, ali Ergotić je najavio mogućnost pokretanja procesa.

- Postoji odvjetnička tvrtka u SAD-u koja se bavi takvim slučajevima. Rade na postotak i u tome se nema što izgubiti. Mislim da imamo dobre argumente za tužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:04