RUKOMETNI MAG

SENZACIJA U MAKEDONIJI Červar: 'Uveo sam najsiromašniji klub Lige prvaka u četvrtfinale!'

'Veliki Kiel igra s nama u Skoplju? Prije par godina samo bismo se nasmijali na takvu ideju...'
 Ronald Gorsic / CROPIX

Njemačka i Makedonija, dvije najjače rukometne europske velesile (barem što se klupskog rukometa tiče), nisu izbjegle međusobne susrete u četvrtfinalu Champions League. Konstatacija je pomalo heretična, posebno ovaj dio s Makedonijom kao rukometnom velesilom. Ipak, tako je kad se u obzir uzme da su tri njemačka i dva makedonska kluba ušla među osam najboljih u Europi, a Španjolska, Francuska i Mađarska imaju po jednog predstavnika. Ostalih, naravno i Hrvata, odavno nema u konkurenciji.

Ždrijeb održan u Beču tako je Metalurgu Line Červara namijenio višestrukog prvaka Europe Kiel, možda i najgori izbor, a Vardar je dobio Flensburg. Ostala dva para su PSG i Veszprém (najnezgodniji par za prognoze) te Löwen i Barcelona. Bivši hrvatski izbornik i tvorac uspješnog skopskog Metalurga kratko je opisao viđenje ždrijeba i dvije predstojeće utakmice s Kielom:

Nijemci su favoriti

- Tko je Kiel, to se zna, imaju više od 10 naslova u Bundesligi, višestruki su prvaci Europe, uz Barcelonu najtrofejnija su svjetska momčad. Nama je igranje s njima veliki izazov, iako su oni favoriti s tolikim brojem njemačkih reprezentativaca i pojačanjima sa strane...

U tom je smislu znakovita izjava Metalurgova predstavnika na ždrijebu Zorana Cvetanovskog:

- Veliki Kiel igra s nama u Skoplju? Prije par godina samo bismo se nasmijali na takvu ideju...

Naravno, prije par godina, prije no što je u Skoplje otišao Lino Červar:

- Neizmjerno sam ponosan na sve. Imamo uvjerljivo najmanji budžet u Ligi prvaka. Koliko? Milijun i 300 tisuća! Kiel ima skoro deset puta više, ostali isto tako.

I tu je onda progovorio onaj pravi, stari dobri Lino. Iz njegovih se riječi iščitavaju odnosi u makedonskom rukometu, ali i pojašnjava činjenica što Skoplje ima dva kluba u četvrtfinalu Lige prvaka:

Drugi po gledanosti

- Mi smo mali klub, koji je nakon mojeg dolaska triput iz kvalifikacija došao u 16-inu i već dvaput u osminu finala Lige prvaka. Sve kod nas bazirano je na entuzijazmu jer novca nemamo, iako Jordanov čini sve što je u njegovoj moći. Više od 80 posto naših igrača je iz Makedonije, stranci su samo ‘ispomoć’. Dajemo više od 90 posto reprezentativaca u reprezentacijama svih dobnih kategorija. Radimo sa svima, živimo u maloj i sirotinjskoj radnoj dvorani. Za nas navijaju ljudi iz cijele Makedonije i u samo 15 minuta rasprodajemo dvoranu sa sedam tisuća mjesta, poslije Kiela najgledanija smo europska momčad. Iz radničkog smo naselja Avtokomanda, oko nas je samo teška industrija, a inicirali smo rukometni ‘boom’ u Makedoniji...

U zaključku, Lino je napravio paralelu s Vardarom:

‘Ruski’ Vardar

- Oni imaju 90 posto stranaca, imaju i žensku ekipu u polufinalu Lige prvaka. Isti im je sponzor za sve, prebogati su i rapidno se šire. Grade novu dvoranu, hotel i sve popratne sadržaje. Ta nas razlika najviše inspirira i želimo biti bolji od njih i uzeti domaće prvenstvo. Uvijek sam bio na strani slabijih i uživao pobjeđivati jače i bogatije od sebe...

Veliko rivalstvo bogatog Vardara i malog Metalurga ipak je na dobrobit rukometa u Makedoniji:

- Ovdje je sada cijele godine ludilo. Kad igra makedonska reprezentacija, euforija traje kratko, sada je stalno tako...

Entuzijazam Line i suradnika, bogatstvo ruskog tajkuna Sergeja Samsonjenka koji je ‘ušao’ u Vardar - dvije oprečne priče, ali s istim rezultatom. Nažalost, naš CO Zagreb ne vidimo ni u jednoj od tih priča. Nisu bogati kao Vardar ili Kiel, no ‘solventniji’ su od makedonskog ‘Radničkog’ - Metalurga (hrvatski prvak ima budžet od oko dva milijuna eura). Valjda će se i to jednom vratiti na staro pa će se i o Zagrebu opet pričati kao o rukometnom gradu.

Prve četvrtfinalne utakmice igraju se od 16. do 20. travnja, uzvrati od 23. do 27. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:14