GLAVNI KANDIDAT

SERDARUŠIĆ 'Nije nikakva tajna, želim biti izbornik Hrvatske. Spreman sam je preuzeti odmah'

'Malo je mi je bilo čudno što se veselimo pobjedi protiv Brazila kao da smo osvojili naslov prvaka svijeta'

Zvonimir Noka Serdarušić veliki je autoritet svjetskog rukometa i glavni kandidat za zamijeniti Slavka Golužu na klupi hrvatske rukometne reprezentacije.

Nikola Karabatić najveći je igrač današnjice i kada se povede riječ o Noki Serdarušiću, uopće nema dvojbi, makar je tu i Onesta, makar igra u Barceloni, makar je ponikao u Montpellieru...

- Noka Serdarušić na neki je način moj rukometni otac. Od njega sam najviše naučio, s njim sam u Kielu dosegnuo europske i svjetske rukometne vrhove. Strašan autoritet za kojeg u rukometu nema tajni. Na terenu je vrlo odvažan i hrabar, čovjek koji je u Njemačkoj stekao veliko iskustvo i profesionalni pristup poslu dogurao do savršenstva.

Tako o Serdarušiću, koji je stvorio Kiel koji i danas prepoznajemo, govori Nikola.

A Noka je danas u Francuskoj, vodi mali Aix, u kojem su lani privremeno bila dva Karabatića, sada je ostao samo Luka, no, to ne mijenja na stvari. Jednom trener, uvijek trener.

- Kako mi je u Francuskoj? Dobro, malo drukčije nego u Njemačkoj, ali kažu da je na jugu Francuske još malo drukčije nego u Francuskoj inače, da je teže - smije se Noka.

U posljednje vrijeme vaše se ime sve više spominje kao novog hrvatskog izbornika. Koliko je istine u tome?

- Istina je da se sa Zoranom Gopcem čujem redovito, istina je i da se vidimo kada odem na odmor, istina je da dosta pričamo o svemu, da je postojala ideja da budem nešto poput savjetnika u Zagrebu, ali da je to propalo jer sam otišao u Francusku zasad, ali je istina i da konkretno o tome još nismo razgovarali. Hoćemo li, to ne ovisi o meni.

Jeste li zainteresirani za izborničku funkciju u hrvatskoj reprezentaciji?

- Jesam, rekao sam to i ranije, nije nikakva tajna. Želio bih to raditi.

Jednom ste, 1996. godine, bili jako blizu klupi, ali se izjalovilo...

- Tada je bila potpuno drukčija situacija, bio sam u Njemačkoj, tamo sam bio u klubu i na raspolaganju samo klubu i jednostavno nije bilo moguće nešto tako realizirati.

Sada je drukčije?

- Jest, sada sam trener u Aixu, to je mali klub koji se tek formira za igranje u Francuskoj ligi. No, kada sam dolazio, odmah sam rekao, “ako se ukaže prilika da budem izbornik, želim da se to poštuje”. Dakle, ako se dogodi, ja ću biti slobodan.

Odmah?

- Ako se dogovorimo, možda i odmah.

Jeste li gledali SP u Kataru?

- Jesam koliko sam mogao jer smo i mi imali neke utakmice, pa nisam mogao vidjeti sve. No, globalno rečeno, ništa me nije iznenadilo. Ništa novo nisam vidio, čak ni od Francuske koja je otišla do kraja. Vrhunska momčad, u kojoj uvijek netko potegne, Nikola, Narcisse, Fernandez... Katar neću komentirati jer nije to bilo lijepo za naš sport uopće.

Dobro, komentirajmo Hrvatsku...

- Malo je mi je bilo čudno što se veselimo pobjedi protiv Brazila kao da smo osvojili naslov prvaka svijeta. Da se razumijemo, poštujem Brazil, mislim da su donijeli nešto novo i oni i ta Argentina, ali ipak sam mislio da nam ne bi trebali biti problem. No, opet da me se krivo ne shvati, možda smo mi malo neskromni ponekad jer tu su i Francuska, i Španjolska, i Danska, i Poljska uz nas, a ne mogu svi osvojiti nešto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:09