Šime Fantela i Igor Marenić svjetski prvaci!

U subotnjem plovu za odličja su Šime Fantela i Igor Marenić bili drugi i time su potvrdili dominaciju na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, koje se održavalo u Kopenhagenu.

Zahvaljujući Šimi i Igoru hrvatsko je jedrenje dobilo prvo svjetsko seniorsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa, bili su najbolji u dvosjedu 470.

- U šoku sam, totalnom šoku. Ovaj tjedan je bio fenomenalan, cijela godina je bila fenomenalna. Nakon europskog naslova sada smo uzeli i svjetski. Znao sam da smo u vrhu, ali iskreno nisam mislio da ćemo ovdje biti prvi. Ova godina trebala nam je biti godina odmora. Nakon Olimpijskih igara lani u kolovozu sve do proljeća nismo uopće bili u brodu, hvatali smo zaostatke na studiju i nismo trenirali. Došli smo na prvu regatu u Hyeres, gdje nije bilo dobro, ali malo pomalo vratili smo se natrag, ušli u odličnu formu i napravili što smo napravili - rekao je Igor Marenić, a nadovezao se na njega drugi slavljenik, Šime Fantela.

- Iako smo imali dobru prednost uoči finala znali smo da ipak ne možemo ući u regatu opušteno. Pomno smo pratili što rade Nizozemci i Japanci i gdje su oni. Bilo me malo strah da smo izletjeli na startu i cijeli plov za odličja sam proveo računajući koji moramo ući u cilj ako nas diskvalificiraju. Bilo je napeto, ali sve je ispalo savršeno, protivnici su ostali iza, nismo izletjeli na startu. 

U jednom danu hrvatsko je jedrenje dobilo europskog prvaka u olimpijskoj klasi (Ivan Kljaković Gašpić) i svjetskog prvaka u olimpijskoj klasi.

Puno je velikih juniorskih rezultata bilo prošlih godina, svi oni su vodili ka ovoj sezoni. U prošla tri mjeseca hrvatski su jedriličari osvojili pet odličja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa. U lipnju su se Šime Fantela i Igor Marenić okrunili naslovom europskih prvaka klase 470.

Potom je Ivan Kljaković Gašpić u srpnju uzeo svjetsku broncu u klasi Finn. Samo nekoliko dana nakon toga stiglo je europsko zlato Tine Mihelić u Laser Radialu.

U subotu je Kljaković Gašpić postao europski prvak, a Fantela i Marenić svjetski prvaci. Pridodajmo tome još tri srebra na Mediteranskim igrama, dvije juniorske medalje, te 4. i 5. mjesto Tončija Stipanovića na EP i SP Lasera.

Hrvatska danas stoji uz rame velikim svjetskim jedriličarskim nacijama. Ovi rezultati strašna su postignuća. Do 2009. godine Hrvatska nije imala niti jednu svjetsku seniorsku medalju u olimpijskim klasama, nije imala niti jedno žensko seniorsko odličje, a zadnji naslov europskih prvaka bio je osvojen prije više od 30 godina.

ts
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2021 06:30