NAGLI ZAOKRET

Slovenci nisu odustali, Fak odlazi iz Hrvatske!

'Sastali smo se sa Slovencima, bio je s nama i Jakovljev otac, i oni su tada odbili naš prijedlog da Fak s njima trenira, a da mi sve to plaćamo'
 AFP

ZAGREB - Hrvatsko-slovenska biatlonska sapunica doživjela je novi, do sada najdramatičniji preokret. Jakov Fak službeno je zatražio ispisnicu iz Hrvatskog biatlonskog saveza. Brončani s Olimpijskih igara u Vancouveru ove godine i Svjetskog prvenstva iz Pyeongchanga 2009. time je napravio ključni i, čini se, odlučujući korak u namjeri da promijeni reprezentaciju za koju će se natjecati.

- Savezu je stigla zamolba za ispisnicu koju ćemo, u skladu s procedurom, proslijediti Izvršnom odboru koji nema razloga odbiti ovaj zahtjev - potvrdio je glavni tajnik Hrvatskog biatlonskog saveza Robert Kontak i najavio sazivanje IO-a krajem kolovoza ili početkom rujna.

Fak će, kako sada stvari stoje, Hrvatsku zamijeniti Slovenijom i pod zastavom “dežele” nastaviti suradnju s trenerom koji ga je, kao pridruženog člana, doveo do dvije velike medalje. Uroš Velepec navodno je u cijeloj priči odigrao ključnu ulogu došavši prošlog tjedna u Mrkopalj na novi razgovor s Fakom. Je li upravo to bio prijelomni trenutak u priči, teško je reći, ali vremenska podudarnost svakako je indikativna.

- Napravili smo sve što je u našoj moći da bismo zadržali Jakova u Hrvatskoj. Osobno sam iznenađen njegovim potezom jer mislim da smo mu osigurali odlične uvjete - kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, ujedno i najangažiraniji čovjek u akciji “spašavanja vojnika Faka”.

Osiguran posao u Hrvatskoj vojsci, HOO-ovi uvjeti jednaki onima koje ima Ivica Kostelić, osigurana sredstva za treninge i trenera prema odabiru, najava potpisivanja još nekih sponzorskih ugovora u rujnu... Ponuđeni uvjeti Jakovu očito nisu bili dovoljni mamac za ostanak u Hrvatskoj jer bi on značio i rastanak s Velepecom, a za takvo što Fak očito ne želi ni čuti. Iz Biatlonskog saveza smo saznali da su mu pronašli tri vrhunska trenera, Bjelorusa, Bugarina i Austrijanca, koji bi ga htjeli trenirati, ali do promjene Fakova stava nije došlo.

Ovakvim raspletom događaja padaju u vodu najave koje su se pojavile prije dva tjedna da Fak sigurno ostaje u Hrvatskoj. Sada je jasno da mali diplomatski poraz hrvatskog izaslanstva, koje je sa Slovencima dogovaralo nastavak dosadašnje suradnje vezane za Faka uz odgovarajuću financijsku naknadu, nije bio znak da Mrkopljanin ostaje pod hrvatskom zastavom.

KAKO SU SE ODVIJALE STVARI

17. veljače 2009.

Do tada gotovo anonimni Jakov Fak osvojio je prvu veliku nordijsku medalju za Hrvatsku, broncu na SP-u u Pyeongchangu. Odmah nakon utrke pokrenuta je priča o mogućem odlasku u Sloveniju. Priča ušutkana nakon povratka u Hrvatsku brojnim, uglavnom neispunjenim obećanjima.

14. veljače 2010.

Nakon loše sezone u Svjetskom kupu, Fak je ponovno zablistao na velikom natjecanju i osvojio broncu na OI u Vancouveru. Istog dana Uroš Velepec izjavljuje da postoji usmeni dogovor prema kojem će Jakov od sezone 2010./2011. nastupati za Sloveniju. Jakov nakon povratka u Hrvatsku moli za ‘time-out’ do kraja sezone.

12. travnja 2010.

Ponuda Hrvatskog olimpijskog odbora za Faka glasi: 300.000 kuna i plaćeni troškovi treniranja. Najavljeni su i pregovori s Velepecom u vezi nastavka suradnje.

16. srpnja 2010.

Nakon propalih pregovora sa Slovenskim skijaškim savezom, koji je odbio mogućnost da Fak trenira s njima, i uz plaćanje svih troškova, slavodobitno se objavljuje da Fak sigurno ostaje u Hrvatskoj.

31. srpnja 2010.

Fak je zatražio ispisnicu iz Hrvatskog biatlonskog saveza i stvorio ključni preduvjet za odlazak pod slovensku zastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29