BLAGI SKUPŠTINARI

SMIJEŠNA KAZNA HOO-A Mamić dobio ukor, Boraska ustvrdio: 'Kada čuje za ovo neće moći spavati'

Zagreb, 281111.Maksimirski stadion, prostorije Gnk Dinamo.Konferencija za novinare Zdravka Mamica izvrsnog predsjednika Gnk Dinamo, povodom menadjerskog ugovora sa Eduardom da Silvom sadasnjim igracem Sahtara bivsem igracu Dinama. Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Vani je bilo vruće, unutra uopće ne - dapače, ugodno. Bilo je naznaka vrućine, ali je ipak 'klimatizacija’ rekla svoje. Ta 35. sjednica Skupštine HOO-a brojčano je izgledala ovako: od 111 članova, 81 prisutan, 29 od 38 olimpijskih sportova, 105 od 136 glasova na raspolaganu, dovoljno da se može odlučivati. Dvije su teme dominirale, Zdravko Mamić i SPTV. Ostalo je bilo u tragovima.

Dakle, Zdravko Mamić dobio je ukor HOO-a od strane Etičkog povjerenstva zbog već poznatog nastupa na jednom lokalnom radiju 15. ožujka ove godine, kada se 'upotrebom neprimjerenih, uvredljivih i neprihvatljivih riječi’ osvrnuo na ministra Željka Jovanovića. Tim obraćanjem Mamić je počinio 'povredu temeljnih vrijednosti i načela olimpizma u točkama 2. i 6. Olimpijske povelje, te na taj način nanio štetu cjelokupnom hrvatskom sportu’ stoji u odluci povjerenstva. Povjerenstvo ja očekivalo očitovanje Mamića, no ono nije stiglo, jer u Dinamu zahtjev nije zaprimljen, a s privatne adrese Zdravka Mamića i iz HNS-a pošiljka nije vraćena. Zatražen je ukor za Mamića, Skupština je to prihvatila, a u obrazloženju piše da Etički odbor ne prihvaća zahtjev podnositelja prijave (Splitski klub olimpijaca) da izrekne mjeru prestanka članstva, jer to jednostavno nije u njihovoj ingerenciji.

Pojašnjenje je tražio Igor Boraska ustvrdivši da 'gospodin Mamić vjerojatno neće moći spavati kada čuje za ovo’. Pitao je Boraska zašto je, ako nije utemljeno, donesena odluka o ukoru, a ne recimo o predviđenim - suspenziji, isključenju ili razriješenju članstva, pa je morala intervenirati šefica (tajnica) povjerenstva Biserka Vrbek.

- Ne možemo isključiti iz članstva HNS zbog ispada pojedinca, ponavljam Skupština može isključiti samo svoje članove - rekla je Vrbek.

Druga tema koja se pojavila kao posebnost je SPTV. U izvješću o fukciniranju proračuna stoji 'sredstva planirana za SPTV... uvećavaju se za 2.455.408 kn. Dio planiranih sredstava od 522.500 kn ostaje za planiranu namjenu, a ostali dio u iznosu od 5.311.908 kn planira se kao dokapitalitzacija SPTV. Nadalje, sredstva data SPTV kao pozajmica, pretvaraju se u temeljni kapital...’

I onda je stiglo pismo Ministarstva, potpisano od strane Željka Jovanovića u kojem stoji da se tako značajne promjene financijskog plana ne mogu vršiti tijekom proračunske godine, a pogotovo ne za namjene koje nisu javne potrebe u sportu... Davanje pozajmica, dokapitalizacija jednog trgovačkog društva makar i u vlasništvu nisu u skladu s odredbama i takvo ponašanje smatralo bi se kršenjem odredbi Statuta HOO-a.

Zlatko Mateša se osvrnuo na pismo i najavio odgovor Ministarstvu, jer se HOO s pismom ne slaže, jer je isto udar na autonomiju pokreta kojem onda ne treba ni Skupština, ni Statut...

Mateša je rekao:

- SPTV nije moja nego TV svih nas, ima koncesiju na 15 godina, 13 je još pred nama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:13