BIVŠA PREDSJEDNICA

'SPORT ZA MENE NIJE SAMO STRAST, VEĆ I ODLIČNA PRILIKA' Kolinda progovorila o karijernom zaokretu, Mateša: 'Znam tko ju je predložio za ovu dužnost'

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 AFP

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nominirana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zajedno s predsjednikom Svjetske atletike Britancem Sebastianom Coeom, saudijskom princezom i članicom odbora MOO-a Žene u sportu Reemom Bandar Al-Saud, bivšom bacačicom koplja iz Kube Marie de la Caridad Colon Ruenes i dopredsjednikom Mongolskog olimpijskog odbora Battushigom Batboldom.

Njihovo imenovanje bit će potvrđeno na virtualnoj sjednici MOO-a koja će se održati 17. srpnja.

"S izborom ovih pet kandidata MOO i cijeli olimpijski pokret će dobiti na širini vrijednih vještina i stručnosti. Također povećamo broj ženskih članova na 39", rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Vrlo brzo nakon što se vijest proširila medijskim prostorom, na Twitteru se oglasila bivša hrvatska predsjednica.

- Veseli me i počašćena sam nominacijom! Sport za mene nije samo strast već i odlična prilika za promociju temeljnih ljudskih vrijednosti, pozitivnog natjecateljskog duha, ali i sjajnih sportaša - promotora Lijepe naše, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Englez Sebastian Coe, dvostruki olimpijski pobjednik na 1.500 m, nije bio na popisu u prosincu prošle godine kada je objavljen popis nominiranih, a Bach je tada izjavio da kandidatura dvostrukog Britanca nije podržana zbog rizika od "sukoba interesa", ali da su mu "vrata i dalje otvorena".

Coe je također i predsjednik savjetodavne tvrtke CSM čije su aktivnosti u olimpijskom pokretu stvarale sukob interesa.

"Ono što se promijenilo je da je Coe promijenio svoj status unutar tvrtke u kojoj je direktor za što će biti podnesena potrebna dokumentacija do srpnja", rekao je u srijedu Bach.

Od osamostaljenja države, Hrvatska je imala samo jednog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Bio je to Antun Vrdoljak od 1995. do 2011. Od godine 2012. Vrdoljak je počasni član MOO-a, što znači konkretnije da nema pravo glasa na Sesijama MOO-a kojima onda ni ne treba pribivati. Antun Vrdoljak je ujedno i član dva odbora MOO-a; Odbora za radio i televiziju (od 1996.); te Odbora kulturu i olimpijsko obrazovanje (od 2006.).

Od svih petero predloženih kandidatkinja i kandidata, razvidno je iz životopisa da jedino Kolinda Grabar Kitarović dosad nije sudjelovala u sportu, bilo kao sportašica ili dužnosnica, no nije baš niti toliko rijetka pojava da su članovi MOO-a osobe koje su nekom dijelu karijere obnašale vrlo visoke državne i političke dužnosti, što je slučaj upravo kod bivše hrvatske predsjednice.

Vrlo je važno pripomenuti da svaki član MOO-a ne predstavlja svoju državu jer mnoge države nemaju niti jednog svojeg državljanina za člana, a neke ih imaju nekoliko. Tako da se Kolindu Grabar Kitarović ne može oslovljavati kao "hrvatsku članicu MOO-a", već samo kao "članicu MOO-a". No dakako, od iznimne je koristi svakoj državi i nacionalnom olimpijskom odboru imati nekog sebi bliskog u vrhu svjetske sportske strukture.

Mateša: 'Grabar-Kitarović je kandidatkinja na prijedlog Thomasa Bacha'

Hrvatska, zemlja koja nema veliku površinu, velik broj stanovnika ili veliko gospodarstvo, na ovaj način postala metafora za sve ove plemenite ljude, po tome što jedna zemlja može učiniti kako bi nadahnula druge i stigla na vrh svijeta, osvojivši srca ljudi širom svijeta i potičući oduševljenje zbog spoznaje kako i njihova, i svaka zemlja može učiniti isto, jedna je od rečenica iz govora tadašnje predsjednice RH Kolinda Grabar Kitarović na jesenskom zasjedanju skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu 2018. Godine.

Lajt motiv te rečenice, kao i cijelog govora bio je sport – nogomet i fantastičan uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. “Hrvatska ima mnogo Luka Modrića i ne samo u sportu..." spomenula je kasnije je Grabar Kitarović, a sve je to na East Riveru s velikim oduševljenjem slušao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach. Taj emotivni govor, kao i predsjedničino sudjelovanje na većini utakmica naše reprezentacije u Rusiji, bilo je dovoljno da se ostvari inicijalni kontakt koji je nepune dvije godine kasnije završio velikim priznanjem za Kolindu Grabar Kitarović, naš sport i Republiku Hrvatsku. Bivša predsjednica savršeno se uklapala u Bachovu “Agendu 2020” čiji je cilj, između ostaloga, povećati broj žena na vodećim upravljačkim pozicijama.

Od sljedeće sjednice Međunarodnog olimpijskog odbora 17. srpnja ove godine Hrvatska će drugi put u povijesti dobiti svog predstavnika u vodećem tijelu svjetskog sporta i olimpizma.

Dosad je tu čast jedino imao Antun Vrdoljak, sve do 2011.godine kada je, prešavši dobnu granicu od 80 godina, postao počasni član MOO-a. Danas je dobno ograničenje za punopravno članstvo u MOO-u je 70 godina.

- Nema dvojbe da će Kolinda Grabar Kitarović, koja je kandidatkinja na osnovu osobnog prijedloga Thomasa Bacha, dobiti dovoljno glasova i ući u MOO, kaže nam predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

- Hrvatski sport, ali i država, će imati veliku korist od njezinog članstva u MOO-u i svi bismo trebali biti ponosni zbog toga.

- Vjerujemo da će članstvom u tom prestižnom tijelu pridonijeti i daljnjoj afirmaciji hrvatskog sporta te zaštiti njegovih interesa. Ovaj čin ujedno je i veliko priznanje hrvatskom sportu, istaknuo je ranije Mateša za Hinu. (Hrvoje Slišković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:14